Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πέτσας: Προαναγγελία για κατάργηση εισφορών, μειώσεις σε ΦΠΑ και τιμολόγια ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κατάργηση των έκτακτων εισφορών, αλλά και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε, ενόψει τον ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι τα μέτρα θα αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. «Οι επιδράσεις που υπάρχουν από τις διεθνείς ανατιμήσεις, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την ενέργεια, έχουν επίπτωση και στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές. Άρα, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι μέσα στο πλαίσιο του “νοιαζόμαστε και μπορούμε”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κατάργηση των έκακτων επιβαρύνσεων, που είχαν επιβληθεί τα χρόνια της κρίσης, ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα.

«Η πανδημία μας έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», τόνισε.

Παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. «Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν όλους και υπάρχουν και οι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε ότι ξεκίνησε σαν ένας φόρος στο ακίνητο και με τον συμπληρωματικό φόρο, έγινε και στο ακίνητο και στην περιουσία. «Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στον εξορθολογισμό και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θα δούμε ποια είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όλα εξετάζονται».

«Σημαντικό να μειώνονται οι συντελεστές»
Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι το σημαντικό για την οικονομία είναι να μειώνονται οι συντελεστές. «Είναι πάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και μια μείωση των φορολογικών συντελεστών δε θα συνοδεύεται με απώλεια εσόδων. Το αντίθετο θα συμβεί».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΦΠΑ ανέφερε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε μια σειρά από προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ειδικότερα στο τουριστικό πακέτο, την εστίαση και τα καταλύματα. «Όλα αυτά εξετάζονται και νομίζω θα έχουμε κάτι ευχάριστο και σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement