Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Κρέμα καραμελέ με μαστίχα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

1⅔ φλιτζανιού ζάχαρη

1 λίτρο γάλα χλιαρό

8 αβγά

½ κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ένα φλιτζάνι από τη ζάχαρη και στάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι από πάνω. Τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά και, όταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, την κουνάτε λίγο και, χωρίς να ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει η καραμέλα ένα μέτριο σκούρο χρώμα. Δεν πρέπει να κάψει πολύ η ζάχαρη γιατί θα μείνει αρκετή καραμέλα στον πάτο της φόρμας όταν σερβίρετε το γλυκό. Μοιράζετε την καραμέλα σε έξι ατομικά μεταλλικά φορμάκια ή την αδειάζετε σε φόρμα με τρύπα στη μέση και, πριν κρυώσει, γυρίζετε τα φορμάκια προσεκτικά ώστε να καλυφθούν και λίγο τα τοιχώματα. Τα αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τα αβγά με το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα και τη μαστίχα. Προσθέτετε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Μοιράζετε την κρέμα στα φορμάκια (ή τη ρίχνετε όλη στη φόρμα) και τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί. Προσθέτετε όσο ζεστό νερό χρειάζεται να σκεπαστούν τα φορμάκια μέχρι τη μέση. Ψήνετε την κρέμα στον Προ θερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στα ατομικά φορμάκια ή 50 λεπτά στη μεγάλη φόρμα. Αφήνετε να κρυώσουν ή τα τοποθετείτε στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement