Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Περικλής Νταβλούρος: «Νέα φάρμακα για τον διαβήτη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας»
Της Τέτας Γιαννάρου
Κομβικής σημασίας για τους καρδιολογικούς ασθενείς και ειδικότερα για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια προέβαλε το πρόσφατο 19ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε προχθές μέσω των πρωτότυπων εισηγήσεων των διεθνούς εμβέλειας ομιλητών του.
Ειδικότερα, για μια καινοφανή ανακάλυψη της δράσης μιας νεότερης γενιάς φαρμάκων κατά του σακχαρώδους διαβήτη, τα οποία δρουν θεραπευτικά για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια απεκάλυψε στην «Γ» ο Καθηγητής Παθολογίας -Καρδιολογίας/Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και Πρόεδρος του εν λόγω Συνεδρίου ΠερικλήςΝταβλουρος, ο οποίος θεωρεί τη συγκεκριμένη εισήγηση μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες: «Πολύτιμη βοήθεια,όπωςανακοινώθηκε σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του Συνεδρίου ήταν η εμπεριστατωμένη εισήγηση για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια που προσφέρουν τα νέας γενιάς φάρμακα κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες που έχουν μπει τελευταία στην φαρμακευτική φαρέτρα, τους οι αναστολείς SGLT-2.Είναι υπογλυκαιμικά φάρμακα πρώτης γραμμής οι γλιφλοζίνες με κυρίους εκπροσώπους την εμπαγλιφλοζίνη και την νταπαγλιφλοζινη εξαιρετικά για την θεραπεία του διαβήτη.
Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για την αντιμετώπιση μιας εκ των πλέον σημαντικών καρδιολογικών παθήσεων την καρδιακή ανεπάρκεια. Στη βάση των νεότερων μελετών ανακοινώθηκε, ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούμενα σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη αλλά και σε μη διαβητικούς ασθενείς πάσχοντες μόνον καρδιακή ανεπάρκεια μειώνουν κατά 30% την καρδιαγγειακή θνητότητα και την νοσηρότητα, καθιστώντας τα ως δυνητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας».
«ΟΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΕΣ ΩΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Mrna ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΕΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ 12-20 % ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ
Παράλληλα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Συνεδρίου σύμφωνα με τον κ. Νταβλούρο, ήταν η αντιδιαστολή μεταξύ εμβολιασμένων που μπορεί να εμφανίσουν ήπια μυοκαρδίτιδα σε ποσοστό ενός στους 100.000 και στους ασθενείς από covid-19 οι οποίοι εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα σε ποσοστό 12-20% και μάλιστα βαριάς μορφής.
Όπως δηλώνει στην «Γ» ο Καθηγητής Καρδιολογίας: «Το ποσοστό της μιας περίπτωσης στις 100.000 δόσεις, εμβολιασμένου που θα εμφανίσει μυοκαρδίτιδα σε 3-5 μέρες από τον εμβολιασμό του με την 2η δόση εμβολίου Mrna είναι προφανώς σπάνια περίπτωση και η νόσηση θα είναι εξαιρετικά ήπια χωρίς να αφήσει βλάβη στο μυοκάρδιο. Αντίθετα με τον διόλου αμελητέο κίνδυνο των ανεμβολίαστων, που αν νοσήσουν σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας το 12-20% των περιπτώσεων θα εμφανίσει μυοκαρδίτιδα η οποία θα είναι σοβαρής μορφής και με κακή πρόγνωση. Η παρενέργεια αφορά κυρίως σε άνδρες ηλικίας 16-30 ετών». Καταλήγοντας ο κ Νταβλούρος τονίζει, ότι τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης είναι προφανές ότι αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων.