Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός τον αποχαιρετούν με τη βεβαιότητα ότι θα Ζ(ει) για πάντα

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη που θα ζει για πάντα μέσα από το έργο του.

Οι δυο τους έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτό του μεγάλου συνθέτη μέσα από την ταινία «Ζ» που βασίστηκε στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και γυρίστηκε από τον Κώστα Γαβρά το 1969.

Έτσι ο Μίκης Θεοδωράκης, που έντυσε μουσικά την ταινία, ο Κώστας Γαβράς και ο Βασίλης Βασιλικός συνδέθηκαν οι ίδιοι – και έκαναν γνωστή σε όλον τον κόσμο- με την ιστορία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στελέχους της Αριστεράς που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1963 στη Θεσσαλονίκη.

Η ταινία έγινε παγκόσμια επιτυχία και έστρεψε το βλέμμα της υφηλίου στην Ελλάδα που εκείνη την περίοδο είχε «μπει στο γύψο».

«Θα είναι για πάντα εδώ μέσα από τη μουσική του»
Οι δυο τους συγκινημένοι είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη με τη βεβαιότητα ότι θα Ζει για πάντα, όπως και ο Γρηγόρης Λαμπράκης που έχει αναδειχθεί σε διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για μια καλύτερη κοινωνία.

Ο Κώστας Γαβράς σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «ο Μίκης θα είναι για πάντα εδώ όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στα αφτιά μας μέσα από τη μουσική του. Χθες άκουγα το γελαστό παιδί, και που είναι σαν να αναφέρεται σε όλα τα γελαστά παιδιά που έχουν εγκατασταθεί στην πατρίδα μας από όλον τον κόσμο».

Το «συμβόλαιο» με το Μίκη πάνω σε ένα πακέτο τσιγάρα
Ακόμα αναφέρθηκε στο «Ζ» σχολιάζοντας πως βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη μουσική του Μίκη, που ήταν ήδη γνωστός παγκόσμια για τη μουσική του και αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να πάρει την έγκριση του Μίκη για να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του.

Όπως ανέφερε, χρειαζόταν τα δικαιώματα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μελωδίες του Μίκη. Έτσι η σύζυγός του και συνεργάτες του κατάφεραν να βρεθούν με τον Μίκη και να του μεταφέρουν την παράκληση του Γαβρά. Τότε ο Μίκης πάνω στο πακέτο από τα τσιγάρα του σημείωσε «Ο Κώστας να πάρει ό, τι θέλει από τη μουσική».

Αυτό ήταν και το «συμβόλαιό» μας σημείωσε ο μεγάλος σκηνοθέτης προσθέτοντας ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να υπογράψουμε κάποιο άλλο.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement