Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «πάγο» η Παναιγιάλεια-Απορρίφθηκε το αίτημα για απόσυρση των περυσινών αποθεμάτων κoρινθιακής σταφίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιλώντας χθες το πρωί στον «Σκάι» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός αναγνώρισε το πρόβλημα με την πτώση της τιμής στην κορινθιακή σταφίδα δεσμευόμενος, με την λήξη της φετινής συγκομιδής, για την κάλυψη τυχόν απωλειών, απευθείας στους παραγωγούς της Αιγιάλειας.

Όπως ήδη είναι γνωστό, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε από τον περασμένο μήνα στο 1,1-1,25 ευρώ/κιλό, χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή 1,55 ευρώ/κιλό που είχε προσφέρει πέρυσι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.), όπως ήδη, από τον περασμένο μήνα, είχε προαναγγείλει η «Γ» ότι -υπό το βάρος των περυσινών αποθεμάτων που παραμένουν απούλητα στις αποθήκες της Π.Ε.Σ. (περί τους 8.000 τόνους)- η Παναιγιάλειος αποφάσισε να παγώσει την αγορά σταφίδας νέας εσοδείας.

Όπως μας αναφέρει ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, προϋπόθεση για να ανοίξουν και πάλι οι αποθήκες είναι να ολοκληρωθεί η απόσυρση της περυσινής σοδειάς και να διασφαλιστεί εγγυημένη τιμή παραγωγού καθώς οι απώλειες για το εισόδημα των παραγωγών θα είναι μεγάλες (σ.σ. ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ).

Τα δύο αιτήματα (χρηματοδότηση απόσυρσης της παραγωγής της περιόδου 2020-21 και εγγυημένη τιμή παραγωγού για το 2021-22) αποτελούν δεσμεύσεις της Πολιτείας, σύμφωνα με την Π.Ε.Σ., μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις παραγωγών στην Αιγιάλεια αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό η ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων υπερβαίνει τις δυνατότητες και αρμοδιότητες του Υπουργείου. «Δυστυχώς δεν είναι κάτι που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να επιλύσει…» ανέφερε χθες στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Ουσιαστικά το Υπουργείο αναγνωρίζει ως δίκαιο το αίτημα Επιμελητηρίων αλλά και εξαγωγών που θεωρούν ότι μια κρατική παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά θα νοθεύσει τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά της η Παναιγιάλειος υποστηρίζει ότι το προϊόν παραμένει απούλητο εξαιτίας της πανδημίας και ζητά να ενισχυθεί εκτάκτως το προϊόν όπως και άλλα γεωργικά προϊόντα κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε κοντά στον παραγωγό αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε στήριξη εταιρειών ακόμη και είναι συνεταιριστικές» απάντησε χθες ο κ. Λιβανός που υποστηρίζει ότι είναι αναρμόδιος να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με την απόσυρση της περυσινής παραγωγής. Όπως αναφέρει, και για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη σταφίδα «ισχύουν οι κανόνες της αγοράς» και στα Υπουργεία Οικονομιών και Ανάπτυξης υπάρχουν θεσμικά πλαίσια οικονομικής στήριξης για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω του Covid. Παράλληλα, αφού αναγνώρισε ότι η τιμή παραγωγού είναι ήδη χαμηλή, υποσχέθηκε ότι από φέτος «θα καλυφθεί η πτώση» με απευθείας στήριξη για τον παραγωγό. Τόνισε επίσης ότι οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί από το Υπουργείο για ζημιές λόγω Covid, τηρώντας τους κανόνες που είναι να μην νοθευτεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Aκόμη τόνισε ότι είναι σε εκκρεμότητα μια διαδικασία απορρόφησης της απούλητης παραγωγής σταφίδας σε Νοσοκομεία, Σχολεία και Στρατό και τέλος κατέληξε ότι η Π.Ε.Σ. «είναι μια ιστορική Ένωση, διαθέτει ένα προϊόν με μεγάλη ιστορική και διατροφική αξία και το Υπουργείο θα τη στηρίξει».


Ροή ειδήσεων

Advertisement