Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε στο… πρωτοπόρο Ισραήλ;

Published

on

 

Όταν ξεκίνησε η διάθεση των εμβολίων (στον «προηγμένο» κόσμο) και σε αντιδιαστολή με την Ε.Ε. που έδειχνε να «χωλαίνει» μη εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες σε «πρώτο χρόνο», το Ισραήλ ήρθε στο προσκήνιο ως ένα μεγάλο success story διαχείρισης της πανδημίας. Εκεί, εξασφαλίστηκαν πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες εμβολίων και εξίσου γρήγορα, ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού.

Εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – τα ρεπορτάζ που υπήρξαν για το γεγονός πως το Ισραήλ ήταν πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς. Και δεν έλεγαν ψέματα… Όμως, όταν τα εμβόλια πλήθυναν και στην Ευρώπη, σταματήσαμε να ασχολούμαστε με το Ισραήλ και έτσι, κάπου χάσαμε τη… συνέχεια των ρεπορτάζ.

Φτάσαμε σε σημείο λοιπόν, να βλέπουμε σήμερα το Ισραήλ να έχει μετατραπεί σε «hot spot» της πανδημίας και να απορούμε ή – στην πιο ακραία περίπτωση – να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα… για τους αντιεμβολιαστές! «Είδατε; Και στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν όλοι, όμως τα κρούσματα είναι χιλιάδες» λένε κάποιοι. Και κάποιοι άλλοι, χωρίς πολλές γνώσεις και πάλι, δυστυχώς πέφτουν στη «λούμπα» του σκεπτικισμού.

Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν; Η αλήθεια είναι ότι το πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ, τελικά κατάφερε να εμβολιάσει γύρω στο 65% του πληθυσμού του. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Ισραήλ είναι μια χώρα με μεγάλο ποσοστό νέων και ανηλίκων (γύρω στο 20% ίσως και παραπάνω) και δεύτερον γιατί και εκεί υπάρχουν οι αρνητές (που ανήκουν κυρίως στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων) και εκείνοι που αγνοούν ή αμελούν. Όποιος έχει περάσει από αραβικό συνοικισμό του Ισραήλ, μπορεί να καταλάβει…

Κατά συνέπεια, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι ότι «στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί όλοι».

Επίσης όμως, στο Ισραήλ όπως και σχεδόν παντού στον κόσμο πλέον, «χτυπάει» η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», που ασφαλώς και δημιουργεί κρούσματα, όμως το θέμα είναι εάν δημιουργεί σοβαρές λοιμώξεις και σε ποια τμήματα του πληθυσμού παρουσιάζονται αυτές.

Όποιος θέλει να ρίξει μια σοβαρή ματιά στον «χάρτη» του Ισραήλ λοιπόν, θα δει ότι οι πολύ σοβαρές λοιμώξεις καταγράφονται σε συντριπτικό βαθμό μεταξύ των ανεμβολίαστων, αλλά και οι μεγάλες διασπορές σημειώνοντας σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Σημειωτέον, ότι στοιχεία για την κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και για την επικαιρότητα εκεί, «κυκλοφορούν» σχεδόν παντού στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει να βρει, βρίσκει…

Ροή ειδήσεων

Advertisement