Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε στο… πρωτοπόρο Ισραήλ;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Όταν ξεκίνησε η διάθεση των εμβολίων (στον «προηγμένο» κόσμο) και σε αντιδιαστολή με την Ε.Ε. που έδειχνε να «χωλαίνει» μη εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες σε «πρώτο χρόνο», το Ισραήλ ήρθε στο προσκήνιο ως ένα μεγάλο success story διαχείρισης της πανδημίας. Εκεί, εξασφαλίστηκαν πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες εμβολίων και εξίσου γρήγορα, ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού.

Εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – τα ρεπορτάζ που υπήρξαν για το γεγονός πως το Ισραήλ ήταν πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς. Και δεν έλεγαν ψέματα… Όμως, όταν τα εμβόλια πλήθυναν και στην Ευρώπη, σταματήσαμε να ασχολούμαστε με το Ισραήλ και έτσι, κάπου χάσαμε τη… συνέχεια των ρεπορτάζ.

Φτάσαμε σε σημείο λοιπόν, να βλέπουμε σήμερα το Ισραήλ να έχει μετατραπεί σε «hot spot» της πανδημίας και να απορούμε ή – στην πιο ακραία περίπτωση – να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα… για τους αντιεμβολιαστές! «Είδατε; Και στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν όλοι, όμως τα κρούσματα είναι χιλιάδες» λένε κάποιοι. Και κάποιοι άλλοι, χωρίς πολλές γνώσεις και πάλι, δυστυχώς πέφτουν στη «λούμπα» του σκεπτικισμού.

Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν; Η αλήθεια είναι ότι το πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ, τελικά κατάφερε να εμβολιάσει γύρω στο 65% του πληθυσμού του. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Ισραήλ είναι μια χώρα με μεγάλο ποσοστό νέων και ανηλίκων (γύρω στο 20% ίσως και παραπάνω) και δεύτερον γιατί και εκεί υπάρχουν οι αρνητές (που ανήκουν κυρίως στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων) και εκείνοι που αγνοούν ή αμελούν. Όποιος έχει περάσει από αραβικό συνοικισμό του Ισραήλ, μπορεί να καταλάβει…

Κατά συνέπεια, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι ότι «στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί όλοι».

Επίσης όμως, στο Ισραήλ όπως και σχεδόν παντού στον κόσμο πλέον, «χτυπάει» η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», που ασφαλώς και δημιουργεί κρούσματα, όμως το θέμα είναι εάν δημιουργεί σοβαρές λοιμώξεις και σε ποια τμήματα του πληθυσμού παρουσιάζονται αυτές.

Όποιος θέλει να ρίξει μια σοβαρή ματιά στον «χάρτη» του Ισραήλ λοιπόν, θα δει ότι οι πολύ σοβαρές λοιμώξεις καταγράφονται σε συντριπτικό βαθμό μεταξύ των ανεμβολίαστων, αλλά και οι μεγάλες διασπορές σημειώνοντας σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Σημειωτέον, ότι στοιχεία για την κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και για την επικαιρότητα εκεί, «κυκλοφορούν» σχεδόν παντού στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει να βρει, βρίσκει…

Άρθρα-Συνεργασίες

Στη Βουλή η ναυμαχία της φρεγάτας και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Στην Βουλή έγινε η εντυπωσιακή ναυμαχία της φρεγάτας. Κυριάκος και Αλέξης πέταγαν τις λεκτικο-ρουκέτες εδάφους – αέρος.

– Ο νεαρός Αυστριακός πρωθυπουργός, εάν είχε αυτοδυναμία δεν θα έφευγε από την γοητευτική εξουσία.

– Αυστηρό τελεσίγραφο από τον Αρχιεπίσκοπο. Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν έχει θέση μέσα στην εκκλησία. Και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

– Προσοχή στις προεκλογικές υποστηρικτικές δηλώσεις κομματικών στελεχών και οπαδών. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει πριν φθάσει στην υπεύθυνη και αδιάψευστη, για την εκλογική κάλπη.

– Όπου πέρασε ο «Μπάλλος» τα έκανε γυαλιά καρφιά. Τα καμένα βουνά δεν κράτησαν τα νερά.

– Ζωντάνεψαν τα πανεπιστήμια. Η διά ζώσης διδασκαλία έφερε αισιοδοξία και φοιτητικά χαμόγελα.Προσοχή στα μέτρα γιατί ο κορωνοϊός προσπαθεί να μπει στην αίθουσα και αυτός χωρίς πιστοποιητικό.

– Το μαχητικό «όχι» στην εκπαιδευτική αξιολόγηση συνεχίζεται. Θα το γιορτάσουμε μαζί με το «όχι» του 1940.

– ΕΒΟ, σταφίδα και φυσιοθεραπεία, τα κυρίαρχα αιγιαλιώτικα αιτήματα, μαχητικής διαμαρτυρίας.

– Ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας σε ιερή απολογία για κορωνο-απειθαρχία.

Δύσκολος ο ρόλος του πόρτο-εμβόλιο-ελεγκτή.

– Μετά την ελληνο-γαλλική συμμαχία, πακέτο και η ελληνο-αμερικανική. Δύο συμπληγάδες πέτρες για τον Σουλτάνο.

– Το πετρέλαιο θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα. Θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά μαγκάλια.

– Μπλακ άουτ στο internet. Όλοι με το κινητό στο χέρι, από πρωίας μέχρι νυκτός.

– Σαν κεραυνός εν αιθρία της Φώφης η υγεία. Σύντροφοι και αντίπαλοι της εύχονται να ξεπεράσει σύντομα την ταλαιπωρία. Και όλοι μαζί να την υποδεχθούν στην Βουλή.

– Στο ΚΙΝΑΛ θα ανατραπούν πολλά, πολλή υπομονή.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αν… πέσουν οι διακόπτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για την άποψη που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την άποψή του ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η Ευρώπη βιάστηκε να «φύγει» από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να έχει τις υποδομές και τις «αποθήκες» για άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λοιπόν η ενεργειακή κρίση αποδειχτεί κάτι σαν τα… κύματα του κορωνοϊού, τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί.

Διότι, ένα ή δύο «κύματα» ενεργειακής κρίσης ίσως μπορούμε να το αντέξουμε. Μετά όμως θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Και το κυριότερο ίσως, τουλάχιστον για τον πολύ κόσμο, θα είναι η διατροφική κρίση που θα επέλθει λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Επίσης, στις χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ισχυρής ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις. Ούτε καν στα επιτελεία της Ε.Ε. δεν έχουν σκεφθεί ακόμα μάλλον το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων ορισμένων αλλεπαλλήλων ενεργειακών κρίσεων και τώρα, που ήδη ζούμε την πρώτη ενεργειακή κρίση μετά από πολλά χρόνια, είναι καιρός να σκεφθούν καλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα ανακουφίσουν απλώς τα συμπτώματα, αλλά θα διασφαλίσουν το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους: Είτε «όπισθεν» στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, είτε μεγάλες επενδύσεις στις μορφές ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακή δυνατή και αυτοδύναμη.

Είναι δεδομένο πως οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι… ιλιγγιώδεις. Αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα και θαρραλέα βήματα. Διαφορετικά, ας βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της «κακής» (ορυκτά) και «καλής» (ΑΠΕ) ενέργειας. Γιατί… εάν πέσουν οι διακόπτες στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα είναι μια μέρα που δεν θα θέλει να τη δει κανείς!

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ή αλλάζουμε ή… βουλιάζουμε!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κλιματική αλλαγή (ή «κρίση») είναι εδώ.  Και συνοψίζεται στην ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση, εντόνων ή και ακραίων καιρικών φαινομένων. Φαινόμενα, που φυσικά δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα. Θυμηθείτε τις πρωτόγνωρες πλημμύρες στη Γερμανία, τον περασμένο Ιούλιο. Ή τις τεράστιες πυρκαγιές σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Είμαστε αντιμέτωποι λοιπόν με μία διαφορετική πραγματικότητα. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει χώρος για άλλες δικαιολογίες και καθυστερήσεις.

Κανένας δεν ζητάει από καμία κυβέρνηση ή περιφέρεια ή δήμο, να τα βάλει με τη φύση. Είναι η ώρα όμως, να ζητήσουμε από κάθε εξουσία τα αυτονόητα: Σωστά και ολοκληρωμένα έργα. Καθαρισμένα φρεάτια. Καθαρά και οριοθετημένα ποτάμια.

Είναι η ώρα να απαιτήσουμε την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών και την εύρεση των υπευθύνων.

Ζούμε σε μία χώρα όπου εκεί που τελειώνει το ένα συνεργείο να σκάβει, αρχίζει το άλλο. Όπου ο καθένας κλείνει έναν δρόμο ή καταλαμβάνει ένα πεζοδρόμιο «για να κάνει τη δουλειά του». Που είναι λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το κράτος;

Γιατί εξακολουθούμε να ζούμε σε μία παράλογη πραγματικότητα στην Πάτρα, όπου από τη  μία δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο περιοχών κάτω από το ύψος της θάλασσας και από την άλλη απαγορεύεται η αποκατάσταση των φθορών στους παραλιακούς δρόμους; Ας βάλουν επιτέλους όλοι οι υπεύθυνοι μια τάξη στο χάος που κακώς έχει δημιουργηθεί και κάκιστα ανεχόμαστε. Θα είναι ένα πρώτο βήμα. Γιατί το επόμενο και πιο μεγάλο βήμα είναι να δομήσουμε πιο ανθεκτικές πόλεις. Ακόμα και αν χρειαστεί να… γκρεμίσουμε. Η Ελλάδα, όπως (οικο)δομήθηκε μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, είναι μια χώρα που… πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει!

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα