Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε στο… πρωτοπόρο Ισραήλ;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Όταν ξεκίνησε η διάθεση των εμβολίων (στον «προηγμένο» κόσμο) και σε αντιδιαστολή με την Ε.Ε. που έδειχνε να «χωλαίνει» μη εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες σε «πρώτο χρόνο», το Ισραήλ ήρθε στο προσκήνιο ως ένα μεγάλο success story διαχείρισης της πανδημίας. Εκεί, εξασφαλίστηκαν πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες εμβολίων και εξίσου γρήγορα, ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού.

Εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – τα ρεπορτάζ που υπήρξαν για το γεγονός πως το Ισραήλ ήταν πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς. Και δεν έλεγαν ψέματα… Όμως, όταν τα εμβόλια πλήθυναν και στην Ευρώπη, σταματήσαμε να ασχολούμαστε με το Ισραήλ και έτσι, κάπου χάσαμε τη… συνέχεια των ρεπορτάζ.

Φτάσαμε σε σημείο λοιπόν, να βλέπουμε σήμερα το Ισραήλ να έχει μετατραπεί σε «hot spot» της πανδημίας και να απορούμε ή – στην πιο ακραία περίπτωση – να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα… για τους αντιεμβολιαστές! «Είδατε; Και στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν όλοι, όμως τα κρούσματα είναι χιλιάδες» λένε κάποιοι. Και κάποιοι άλλοι, χωρίς πολλές γνώσεις και πάλι, δυστυχώς πέφτουν στη «λούμπα» του σκεπτικισμού.

Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν; Η αλήθεια είναι ότι το πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ, τελικά κατάφερε να εμβολιάσει γύρω στο 65% του πληθυσμού του. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Ισραήλ είναι μια χώρα με μεγάλο ποσοστό νέων και ανηλίκων (γύρω στο 20% ίσως και παραπάνω) και δεύτερον γιατί και εκεί υπάρχουν οι αρνητές (που ανήκουν κυρίως στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων) και εκείνοι που αγνοούν ή αμελούν. Όποιος έχει περάσει από αραβικό συνοικισμό του Ισραήλ, μπορεί να καταλάβει…

Κατά συνέπεια, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι ότι «στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί όλοι».

Επίσης όμως, στο Ισραήλ όπως και σχεδόν παντού στον κόσμο πλέον, «χτυπάει» η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», που ασφαλώς και δημιουργεί κρούσματα, όμως το θέμα είναι εάν δημιουργεί σοβαρές λοιμώξεις και σε ποια τμήματα του πληθυσμού παρουσιάζονται αυτές.

Όποιος θέλει να ρίξει μια σοβαρή ματιά στον «χάρτη» του Ισραήλ λοιπόν, θα δει ότι οι πολύ σοβαρές λοιμώξεις καταγράφονται σε συντριπτικό βαθμό μεταξύ των ανεμβολίαστων, αλλά και οι μεγάλες διασπορές σημειώνοντας σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Σημειωτέον, ότι στοιχεία για την κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και για την επικαιρότητα εκεί, «κυκλοφορούν» σχεδόν παντού στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει να βρει, βρίσκει…

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Να δοθεί μόνιμη λύση για την επάρκεια αίματος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Όπως διαβάσατε χθες στη «Γ», αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης αίματος, για ακόμη ένα καλοκαίρι, βρίσκονται δεκάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία συμπολίτες μας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ως εκ τούτου χρήζει μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης, υπό την έννοια της εξεύρεσης μιας μόνιμης λύσης.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας, η θεραπεία των οποίων βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος, ανά δεκαπενθήμερο, από τη βρεφική κιόλας ηλικία των πασχόντων. Κατά συνέπεια, η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος.

Ως εκ τούτου, καθώς συμβαίνει, κατά καιρούς, το αίμα να είναι δυσεύρετο, η εξασφάλιση της επάρκειας του είναι πρώτιστο ζητούμενο. Υπό το πρίσμα αυτό, η αιμοδοσία θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με μια συντονισμένη ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Διαφημιστικά σποτ που να προτρέπουν τους πολίτες να δώσουν αίμα, αντίστοιχα αυτών που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (με σλόγκαν «δίνουμε αίμα» κατά το πρότυπο του «μένουμε σπίτι») θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη.

Κι επειδή το 112, όπως αποδείχθηκε και την αντιπυρική περίοδο λειτουργεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την κινητοποίηση των πολιτών να δώσουν αίμα σε περιστάσεις κατά τις οποίες υπάρχει έλλειψη, όπως αυτή που διανύουμε.
Επιπλέον, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αιμοδοσιών των νοσοκομείων, κατά τις απογευματινές ώρες, θα ήταν ένας επιπρόσθετος καθοριστικός παράγοντας στην επιθυμητή κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, ας συνομολογήσουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση της υγείας των ατόμων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αλλά και όλων όσοι χρειάζονται αίμα, προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Έχουμε περάσει πολλά- ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Γ. ΣΟΥΓΛΕΡΗ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αργά και βασανιστικά και ο αγαπημένος Αύγουστος του φετινού καλοκαιριού πάει προς το τέλος του. Ένα καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα,  με μεγάλες καταστροφές αλλά ευτυχώς, μέχρι τώρα, χωρίς νεκρούς. Με καύσωνες επίμονους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Με μία πρωτοφανή ακρίβεια να έχει μειώσει  τη χρήση κλιματιστικών και αυτοκινήτων ακόμα και την αγορά και κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης. Το “περιττό αλλά όμορφο” που κάποτε έδινε τη γεύση στη ζωή μας τώρα πιά είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Οι νέοι βέβαια, είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από άγνοια κινδύνου είτε γιατί οι γονείς τους φροντίζουν να μην τους στερήσουν κάτι, είτε απλά και μόνο γιατί είναι νέοι κι ανέμελοι, συνεχίζουν να διασκεδάζουν στα μπαρ και στις παραλίες.

Όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι ζούμε το δύσκολο παρόν φοβικά και αγωνιούμε για το μέλλον που προμηνύεται δυσκολότερο. Από το 2009 όταν η μισή Ελλάδα πίστευε πως “Λεφτά υπάρχουν” μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει 12 χρόνια χωρίς να μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Χρεοκοπία, μνημόνια, ανεργία, συνεχείς  μειώσεις  εισοδημάτων και κατόπιν πανδημία, καραντίνα, θάνατοι,  οικονομική κρίση ξανά , πόλεμος που ακόμα δεν ξέρουμε πότε και πως θα σταματήσει, αναθεωρητισμός Ερντογάν και ευθείες απειλές για τα νησιά μας, και τώρα ενεργειακή κρίση που μας απειλεί με δελτίο στην θέρμανση και στα καύσιμα. Και ακόμα παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Στην Ευρώπη κάποιοι  ολίγιστοι και ανεπαρκείς ηγέτες με άφρονες επιλογές έχουν φτάσει την ήπειρο σε οριακές καταστάσεις. Και ακόμα χειρότερα, ο λαϊκισμός των άκρων σηκώνει ξανά κεφάλι. Οι μόνοι τρεις ηγέτες που ξεχώρισαν εν μέσω θυέλλης ήταν ο Μακρόν, ο Ντράγκι και ο Μητσοτάκης. Ο πρώτος είναι πλέον σε δυσχερή θέση, ο δεύτερος παραιτήθηκε και οι χώρες τους βιώνουν επικίνδυνη αστάθεια. Ευτυχώς η Ελλάδα αντέχει και οι λαϊκιστές εδώ δεν πείθουν μιας και είναι πρόσφατες οι οδυνηρές εμπειρίες του λαού μας από τις αυταπάτες και τις κολοτούμπες τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιμετωπίσει με επάρκεια τις αλλεπάλληλες κρίσεις, την πανδημία, το μεταναστευτικό, τον Έβρο, την επιθετικότητα και την αμετροέπεια των Τούρκων και τώρα τελευταία το πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να μην διαταραχτεί η κοινωνική συνοχή ενισχύοντας τους πλέον αδύναμους και ο κόσμος φαίνεται να το αναγνωρίζει αυτό διατηρώντας την δημοσκοπική διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις 8 με 10 μονάδες και την δημοφιλία του πρωθυπουργού σχεδόν αλώβητη.

Είναι πασιφανές πως αυτή τη δεκαετία δεν έχουμε περάσει και λίγα! Και εάν εμείς. η μεταπολεμική και μετεμφυλιακή γενιά,  είχαμε ζήσει εποχές φτώχειας, στέρησης και δικτατορία, οι γενιές της μεταπολίτευσης που γεννήθηκαν σε εποχές αφθονίας και εύκολου χρήματος τα έχουν βρει σκούρα. Κάποιοι έχουν απογοητευτεί, κάποιοι έχουν θυμώσει, σχεδόν όλοι φοβούνται το αύριο. Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν το βάζουν κάτω και σχεδιάζουν με ελπίδα για το αύριο.

Άλλωστε όπως έλεγε και ο τραπεζίτης βαρόνος Rothschild που ήξερε κάτι παραπάνω: “Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήστε όταν ακούσετε τις τρομπέτες!

Η χώρα όμως έχει μπροστά της μια ακόμα δύσκολη περίοδο και ένας θεός ξέρει πότε θα ησυχάσουμε!!!!

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει πλέον για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το νέο πρωτόκολλο να στηριχθεί περισσότερο στην ατομική ευθύνη των γονέων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρήση μάσκας και η διενέργεια σελφ τεστ θα είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Όμως, στο σημείο αυτό, ελλοχεύει ο κίνδυνος η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας να επιλέξει τη μη χρήση μάσκας, εμφορούμενη και από το κλίμα της γενικότερης χαλάρωσης που επικρατεί τελευταία, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού.

Άλλωστε, σε μια χώρα που η ατομική ευθύνη δεν είναι ακόμη μια κεκτημένη κατάκτηση, υπό την έννοια ότι δεν έχει ευρέως εμπεδωθεί, η επίκληση της συνιστά ένα ρίσκο που προοιωνίζεται ένα ανεπιθύμητο πισωγύρισμα, την ίδια ώρα μάλιστα που εξακολουθούν να υπάρχουν πολίτες που αρνούνται την ύπαρξη του ιού.

Τούτων δοθέντων, καλό θα ήταν στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ακόμη κι αν αποφασιστεί ότι το νέο πρωτόκολλο δεν πρέπει να είναι αυστηρό, τουλάχιστον η υποχρεωτική χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να επανεξεταστεί κι εν τέλει να εφαρμοστεί, όπως ισχύει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κανείς δεν θα ήθελε τη λήψη αυστηρών μέτρων, πολύ περισσότερο να επιστρέψουμε σε συνθήκες καραντίνας.

Αλλά για να μην συμβεί τελικά αυτό, δεν πρέπει να αφεθούμε στην (ανύπαρκτη σε πολλούς) ατομική ευθύνη, ιδίως σε χώρους μεγάλης συνάθροισης όπως είναι τα σχολεία, όπου η διασπορά του ιού βρίσκει πεδίον δόξης λαμπρόν.

Διαμηνύεται βέβαια ότι, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα συνυπολογιστούν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ας συμφωνήσουμε ότι η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος σύμβουλος.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα