Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Σουφλέ με πένες, μανιτάρια και μπεσαμέλ   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. πένες

500γρ. μανιτάρια λευκά

2 πράσα, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη

λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

750ml γάλα

4 κουτ. σούπας αλεύρι

4 κουτ. σούπας βούτυρο

3 αβγά

μοσχοκάρυδο τριμμένο

75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρό σκεύος, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα-ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό στο μισό χρόνο που αναφέρει η συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα που έβρασαν. Σκουπίζετε με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και, αφού αφαιρέσετε την άκρη από το κοτσάνι τους, τα κόβετε σε φέτες. Βάζετε ένα ευρύχωρο τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Προσθέτετε τα πράσα, το λάδι και μετά από λίγο τα μανιτάρια και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και ανακατεύετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού με τις πέννες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βουτυρώνετε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος. Ανακατεύετε τη μισή από την μπεσαμέλ με τις πένες και τις αδειάζετε στο σκεύος. Σκεπάζετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρνίσια παϊδάκια με κύμινο, αρακά και σαλάτα με φακές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι για σερβίρισμα

1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, θρυμματισμένους

1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη

1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο

8 αρνίσια παϊδάκια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα σε ροδέλες

½ λεμόνι, τον χυμό

250 γρ. έτοιμες μαγειρεμένες φακές

100 γρ. κατεψυγμένα μπιζέλια, αποψυγμένα

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κόκκινο τσίλι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

μια χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε μαζί τον πελτέ τομάτας, το γιαούρτι, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ και αλατοπιπερώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αρνίσια παϊδάκια και ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθούν με τα υλικά. Αφήνετε να μαριναριστούν για 5΄. Ανακατεύετε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού, τις φακές και τον αρακά, και αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετ ένα τηγάνι σε μεγάλη θερμοκρασία και μετά ψήνετε τα παϊδάκια για 3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τσίλι και τον δυόσμο στις φακές με τον αρακά και ανακατεύετε. Σερβίρετε το αρνί με τον αρακά και τις φακές και προσθέτετε γιαούρτι, αν επιθυμείτε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα