Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το Σάββατο η επετειακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Η ιατρική κοινότητα της Πάτρας ήταν πάντα στο πλευρό της κοινωνίας, με καίριες παρεμβάσεις σε δύσκολες περιόδους, με προτάσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ και στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Φέτος, συμπληρώνεται ένας αιώνας διαδρομής του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και το Διοικητικό Συμβούλιο διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, μεθαύριο, στις 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων της Covid-19.

«Η διαδρομή μέσα στα αρχεία μάς έδωσε πάρα πολλά στοιχεία όχι μόνον για την ιστορία τους Συλλόγου μας αλλά και για την ιστορία της πόλης», ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. Άννα Μαστοράκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία του Συλλόγου μαζί με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν το 1921, με την έκδοση του καταστατικού ίδρυσης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Το 1923 μετά την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης καταγράφηκαν τα πρώτα πρακτικά του Συλλόγου στις 19-7-1924, με πρώτο πρόεδρο του Δ.Σ. τον Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία. Όπως είπε, ο Κ. Ανδριανόπουλος θεμελίωσε από τις πρώτες ημέρες τη λειτουργία του Συλλόγου με έκδοση προϋπολογισμών και απολογισμών και με πρόταση για ίδρυση ταμείου συνταξιούχων υγειονομικών, κάτι που υλοποιήθηκε στη συνέχεια.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Συλλόγου σε δύσκολες μέρες της τοπικής ιστορίας, κάνοντας αναφορά σε ένα κείμενο που συντάχτηκε επί προεδρίας Ανδρέα Σαμούρη, ο οποίος έλεγε το εξής: «Ιδιαίτερη τιμή εις την ολότητα σχεδόν των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας διά της πατριωτικής τάσεως αυτών διότι κατά την Κατοχή έδρασαν παντοιοτρόπως και προς πάσα κατεύθυνση ώστε να διατηρηθεί τότε ακμαίο το εθνικό φρόνημα και το ηθικόν του πληθυσμού».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην στάση της ιατρικής κοινότητας στην περίοδο του πολέμου και των βομβαρδισμών και μετρώντας μάλιστα και θύματα, ενώ τόνισε πως οι γιατροί ήταν δίπλα στην κοινωνία. Δεν έλειψαν οι επιστρατεύσεις γιατρών, αλλά και του πρώην προέδρου του ΙΣΠ Βασιλείου Σπυρίδωνα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή.
Μετά τον πόλεμο ο ΙΣΠ συνέβαλε στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του συστήματος υγείας. Η κ. Μαστοράκου ανέφερε πως τα προβλήματα που απασχολούσαν το Πρωτοβάθμιο Όργανο των γιατρών ήταν η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και η πώληση παράνομων φαρμάκων. Ακόμα, υπήρχαν προβλήματα με τα τότε ταμεία, πολλές αναφορές για διαφημίσεις γιατρών και είχαν γίνει πολλά πειθαρχικά συμβούλια, ενώ αργότερα θεσπίστηκε ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

 

Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο πως από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Συλλόγου υπήρξε μεγάλος αριθμός γιατρών, σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας, πρόβλημα το οποίο μας ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Σταθμό χαρακτήρισε η κ. Μαστοράκου το 1964, οπότε ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που αναβάθμισε το επίπεδο της τοπικής κοινότητας, υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις για την ίδρυση του ΕΣΥ και ιατρικών συνεταιρισμών και για ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα, ενώ έκανε καίριες παρεμβάσεις στις επιδημίες της εποχής (π.χ. πανώλη, δυσεντερία, δάγκειος πυρετός, χολέρα, πολιομυελίτιδα, φυματίωση).
Μνεία έκανε και στις δυσκολίες της μνημονιακής εποχής με τον Ιατρικό Σύλλογο να βιώνει τη μείωση μισθών, τις καταγγελίες συμβάσεων γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.
Για το απόκτημα της στέγης του ΙΣΠ, η κ. Μαστοράκου τόνισε πως «ο Σύλλογος Πάτρας απέκτησε δικά του γραφεία επί προεδρίας Γεράσιμου Συκιώτη, το 1974, μετά από μεγάλη προσπάθεια ετών και είμαστε ευτυχείς που έχουμε στέγη. Τα γραφεία ανακαινίστηκαν πριν από τρία χρόνια υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Γ. Πατριαρχέα. Επίσης, αναβαθμίστηκε η ψηφιακή υποδομή του Συλλόγου γεγονός που διευκόλυνε την εργασία μας εν μέσω πανδημίας. Επίσης, μέσα από τις αδειοδοτήσεις προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τις νόμιμες άδειες των ιατρείων και πλέον υπάρχουν ταμπέλες με όλα τα νόμιμα μέλη, όπως και στην ιστοσελίδα μας».
Γ. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: «Η ΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΛΗ»
Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΠ, Γιάννης Καραΐνδρος, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό γιατρών της Πάτρας, λέγοντας πως «ήταν πάντα μία ιατρόπολη που είχε αρκετούς και καλούς γιατρούς».
Υπογράμμισε πως η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, το 1977, συνέτεινε στην ταχεία αύξηση του αριθμού των μελών του ΙΣΠ. «Μέσα στα 20 χρόνια πενταπλασιάστηκε ο αριθμός και εν συνεχεία έγινε διπλάσιος τα επόμενα 20 χρόνια. Το 2009 φτάσαμε να έχουμε 2.045 μέλη. Δυστυχώς η μνημονιακή δεκαετία μείωσε μέσα σε εννέα χρόνια κατά 10% τη δύναμη του Συλλόγου. Χάσαμε 200 συναδέλφους, οι οποίοι έφυγαν για το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο ως «βάθρο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η ομαλή λειτουργία του Συλλόγου, με θεσμοθετημένο έργο και κύριο σκοπό την προάσπιση της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος. Σημείωσε πως στην διαδρομή αυτή το Πειθαρχικό Συμβούλιο αντιμετώπισε δύσκολες περιπτώσεις που έφτασε μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου να υποστούν ποινές κάθειρξης και να χάσουν και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρχαν και γιατροί που χωρίς να έχουν αδικήσει κανέναν ταλαιπωρήθηκαν στην δικαιοσύνη.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ: «ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»
Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΠ Γιώργος Πατριαρχέας αναφέρθηκε στην παρουσία των μελών του Συλλόγου στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον δημαρχιακό θώκο.
«Δεν θα μπορούσαν οι γιατροί να λείπουν και από την πολιτική σκηνή της χώρας. Στην περιοχή μας η εκπροσώπηση είναι φτωχή σε σχέση με άλλους επιστημονικούς συλλόγους. Μετράμε μόλις επτά βουλευτές τα τελευταία 100 χρόνια (Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Μιλτιάδης Βέρρας, Παναγιώτης Κοσιώνης, Νικόλαος Οικονομόπουλος, Γρηγόρης Σολωμός, Νικόλαος Παπαδημάτος, Κων/νος Μάρκου) και τρεις δημάρχους (Βλάχος, Λάζαρης, Πελετίδης)», ανέφερε ο κ. Πατριαρχέας.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ανακαίνιση των γραφείων του ΙΣΠ, στην οδό Βότση, έγινε εκτός από τις εισφορές των μελών στις δωρεές που έγιναν από πρώην προέδρους που ήταν και ευεργέτες του Συλλόγου (Γεώργιος Παπανικολάου, Αλέκος Μαρασλής, Γρηγόριος Σολωμός, Ιωάννης Φλογεράς, Αριστοτέλης Κωνσταντέλλος).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΞΙΩΝ»
Η ταμίας του Δ.Σ. και τέως πρόεδρος του ΙΣΠ Κατερίνα Γατοπούλου υπογράμμισε πως το αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αποτελεί μία παρακαταθήκη αξιών για τις επόμενες γενιές των γιατρών.
Σημείωσε πως στην εκδήλωση θα γίνει ειδική θεματική ομιλία για τους γιατρούς με εξωϊατρική δραστηριότητα (συγγραφική, εικαστική κ.ά) και παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση στο φουαγιέ του Συνεδριακού με βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και εικαστικές κατασκευές, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα μέλη του Συλλόγου.
«Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε ότι η ιατρική είναι όντως μία πολύ απαιτητική επιστήμη αλλά επειδή είναι κατά βάση ανθρωπιστική επιστήμη αυτό καθαυτό αποτελεί και το υπόβαθρο να αναπτυχθούν και καλλιτεχνικές ευαισθησίες που δείχνουν τις ευαισθησίες του γιατρού» κατέληξε.
Συμπλήρωσε δε ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΙΣΠ κ. Καφέζας, Μαυρομάτης, Παπαναστασίου, Βέρρας, Σιαμπλής και Σωτηρούδης, καθώς επίσης εν ενεργεία και συνταξιούχοι γιατροί.
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: «Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
Ο Παναγιώτης Παπαδημάτος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΠ, δήλωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της ιστορίας του Συλλόγου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων θα γίνει ειδική ομιλία για τη σχέση του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο με το οποίο πάντα υπήρξε αλληλοστήριξη.
Τέλος, να αναφερθεί πως η εκδήλωση θα γίνει υβριδικά με φυσική παρουσία κατόπιν λήψης προσωπικών προσκλήσεων και με ταυτόχρονη διαδικτυακή παρακολούθηση από τον ιστότοπο του Ι.Σ.Π. (www.ispatras.gr).

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πού θα γίνουν rapid tests στις 28-29-30/5

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια  του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοιού.

Για αύριο Σάββατο 28 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15)  για το ευρύ κοινό.

Την Κυριακή 29 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15) και στην περιοχή της Μαρίνας, πλησίον του καταστήματος εστίασης «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» (κατά τις ώρες  8:30 με 14:30)   για το ευρύ κοινό.

Για τη Δευτέρα 30 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:15 με 20:15) στο οίκημα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ», στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (κατά τις ώρες 08:30 με 15:00), στις Νέες Εργατικές Κατοικίες Παραλίας (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) και στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, επί της οδού Γ. Ρίτσου (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στοχεύουν στον εντοπισμό των  συμπολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοιό και δεν φέρουν συμπτώματα, ενώ  διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ με rapid tests.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το τέλος των φοιτητικών παρατάξεων (;)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πολύ συζήτηση θα «σηκώσει» ο νόμος που ανακοίνωσε χθες η Νίκη Κεραμέως για τα ΑΕΙ και ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις και θεσπίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις φοιτητικές εκλογές. Η αλήθεια είναι πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν ατονήσει πλέον και η εικόνα με τα παραταξιακά έδρανα, τις αφίσες και τα πανό στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δεν είναι μία εικόνα που ταιριάζει σε μία χώρα του 21ου αιώνα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι φοιτητικές παρατάξεις αποτέλεσαν διαχρονικά, αναπόσπαστα τμήματα της ακαδημαϊκής και πολιτικής ζωής της χώρας. Βέβαια, η θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου δεν σημαίνει αυτομάτως και το τέλος ύπαρξης των παρατάξεων. Όμως, όταν αρχίζουν να «θολώνουν» οι γραμμές…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 1. Ειδική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, σύμφωνα με τις αριθ. 426/13-11-2020, 643/69472/24-09-2021 εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ και την Δ1α/ΓΠ.οικ. 27397/13-5-2022 (ΦΕΚ 2369/14-5-2022 τεύχος Β΄) ΚΥΑ, θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαΐου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 το πρωί, με το παρακάτω μοναδικό θέμα:

 

 • Υποβολή Ταμειακού Απολογιστικού Πίνακα έτους 2021 για έγκριση. (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Δ. Σπηλιοπούλου – Αρμ. Δ/ντρια)

 

 1. Συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, σύμφωνα με τις αριθ. 426/13-11-2020, 643/69472/24-09-2021 εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ και την Δ1α/ΓΠ.οικ. 27397/13-5-2022 (ΦΕΚ 2369/14-5-2022 τεύχος Β΄) ΚΥΑ, την 31η Μαΐου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 το μεσημέρι, με τα εξής θέματα:

 

 1. Άσκηση ή μη έφεσης κατά της αριθ. 56/2022 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Πατρών (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Π. Σφαέλου – Νομική Σύμβουλος)
 2. Έγκριση της υπ’ αριθ. 24/2022 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Σχολειών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Δήμου Πατρέων με την οποία εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός της έτους 2021 (εισηγήτρια: Σ. Ασπρούλια – Πρόεδρος Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Σχολειών Α/μιας  Εκπαίδευσης Δήμου Πατρέων)
 3. Έγκριση του από 18/05/22 Πρακτικού του αρμοδίου Γνωμοδοτικού Οργάνου που αφορά: α) στην αποσφράγιση και αξιολόγηση των Δικαιολογητικών Κατακύρωσης των προσωρινών αναδόχων β) στην αντικατάσταση υλικών της εταιρείας «DYNACOMP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΉ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΏΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» με άλλα ανώτερων τεχνικών προδιαγραφών χωρίς καμία επιβάρυνση στην προσφερόμενη τιμή και γ) στην ανάδειξη οριστικών αναδόχων του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού, σύμφωνα με την αριθ. 33/2021 Μελέτη Διακήρυξης της  Δ/νσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών  του Δήμου Πατρέων για την «Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID-19» (εισηγητής: Ν. Ασπράγκαθος- Αντ/ρχος – Π. Παπαευθυμίου, Δ. Σπηλιοπούλου – Αρμ. Δ/ντές)
 4. 1) Έγκριση της από 24/03/22 Γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και ως εκ τούτου 2) Παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης της προμήθειας κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σύμφωνα με την αριθ.50632-14/09/21 Σύμβαση (εισηγητής: Ν. Ασπράγκαθος- Αντ/ρχος – Δ. Σπηλιοπούλου – Αρμ. Δ/ντρια)
 5. Έγκριση 2ης παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Ενεργειακή αναβάθμιση 8ου Δημοτικού Σχολείου – 10ου Νηπιαγωγείου Πατρών», αναδόχου «TEXNIKH ΕΤΑΙΡΕΙΑ TESPA E.E.» (εισηγητής: Χ. Κορδάς – Αντ/ρχος, Ν. Μωραΐτης – Αρμ. Δ/ντής)
 6. Συγκρότηση Γνωμοδοτικού οργάνου (επιτροπή διαγωνισμού) για την προμήθεια ειδών παντοπωλείου, οπωροπωλείου, κρεοπωλείου, αρτοποιείου, κατεψυγμένων ψαριών – λαχανικών και ελαιολάδου, για την κάλυψη των αναγκών Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Δ. Σπηλιοπούλου- Αρμ. Δ/ντρια)
 7. Διαγραφή οφειλής (ΓΑΛΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ) (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Μ. Αγιωτάτου – Αρμ. Δ/ντρια)
 8. Διαγραφή οφειλής και επαναβεβαίωση (ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ) (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Μ. Αγιωτάτου – Αρμ. Δ/ντρια)
 9. Διαγραφή οφειλής και επαναβεβαίωση (ΜΕΞΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) (εισηγητής: Δ. Πλέσσας – Αντ/ρχος, Μ. Αγιωτάτου – Αρμ. Δ/ντρια)

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα