Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Εικονικοί εμβολιασμοί: Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών – Στον Παλαμά Καρδίτσας κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες για τα ειωθότα, εξελίσσονται οι έρευνες στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς οι Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ έχουν ήδη φτάσει στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να διερευνήσουν όλες τις προεκτάσεις. Η παρουσία των Επιθεωρητών ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη, ώστε να υπάρξουν έρευνες σε βάθος και με απτά αποτελέσματα γύρω από τη «φάμπρικα» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που είχε στηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας.

«Τρέχουν» οι έρευνες

Την ένταση των ερευνών γύρω από την υπόθεση -ακόμη και με αυτοψία εντός των εμβολιαστικών κέντρων- ζήτησε χθες από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του, στην οποία επισημαίνει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί συστήνεται ακόμη και να μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως και να γνωρίζουν «εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Σε επίπεδο συμβολισμών, τόσο η αναβάθμιση των ερευνών από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ, όσο και η σχεδόν σπάνια παρέμβαση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού για μια υπόθεση αυτής της φύσεως υποδηλώνουν την ισχυρή βούληση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να επανεπιβεβαιωθεί χωρίς άλλο η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Παράνομη πράξη»

Στο ίδιο πλαίσιο, ως ακραία παράνομη πράξη περιέγραψε την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ακόμη -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA- πως ο εντοπισμός των εικονικά εμβολιασμένων είναι απολύτως εφικτός μέσα από την ηλεκτρονική τους ιχνηλάτηση. Ως προς την επιβολή ποινών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες πρέπει να οδηγήσουν στην απόλυση αλλά η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πειθαρχικά», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με παρέμβασή του στο twitter επισήμανε πως «τα “μαϊμού” πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Με εντολή, μάλιστα, του Υπουργού Υγείας έχουν εξουσιοδοτηθεί να προχωρούν τις έρευνες οι διοικητές όλων των ΥΠΕ της χώρας -εφόσον τίθεται θέμα πλαστότητας των πιστοποιητικών- ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε χθες και για τις 4 υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έφεραν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς μία εκ των τεσσάρων συνδέεται με συγγένεια πρώτου βαθμού με τη διοικητική υπάλληλο στον Παλαμά Καρδίτσας.

Πόρισμα ανά χείρας

Η τελευταία φέρεται ως η βασική «πρωταγωνίστρια» στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, για την οποία είχε διαταχθεί ΕΔΕ κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας την περασμένη Παρασκευή και έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ήδη, κατατέθηκε χθες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή στη Λάρισα από το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη το πόρισμα της ΕΔΕ, ενώ κινούνται αστραπιαία και οι διοικητικές διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη της υπαλλήλου.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των Επιθεωρητών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ -που επιβλέπουν των ερευνών στον Παλαμά Καρδίτσας- έχουν τεθεί οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν στο εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο κυρίως τον περασμένο Αύγουστο και σίγουρα μετά τις 13 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους υγειονομικούς.

Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης εξηγούν πως αυτό που αναζητούν οι ελεγκτικές Αρχές είναι η πλήρης ανασύνθεση της συνολικής διαδρομής που ακολούθησαν τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ανά την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν σε στοχευμένα σημεία οι έρευνες στο εξής, με οδηγό τα ψηφιακά ίχνη που άφησε πίσω της η διοικητική υπάλληλος, όταν καταχωρούσε στο σύστημα τους εικονικούς εμβολισμούς.

Για την περιφρούρηση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος εμβολιασμών, προληπτικούς ελέγχους σε 10 ακόμη σημεία της χώρας (εκτός της Θεσσαλονίκης, της Καρδίτσας και της Κοζάνης) πραγματοποιούν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιχειρώντας ακόμα να αποκαλύψουν την αθέατη διασπορά του κορωνοϊού μέσω των εικονικών εμβολιασμών. Ήδη, από τους 31.296 εμβολιασμούς (δόσεις α και β του εμβολίου) στον Παλαμά Καρδίτσας, έχουν συνολικά εμβολιαστεί στο επίμαχο εμβολιαστικό κέντρο 15.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή, έχουν καταγραφεί 5.000 άτομα που έκαναν αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα για να εμβολιαστούν εκεί και έχουν ταυτοποιηθεί 34 εμπλεκόμενοι, κάτοχοι παράνομων πιστοποιητικών εμβολιασμού, από αρχικά 44.

Τις εκτιμήσεις των Αρχών, ωστόσο, για την ανάγκη επέκτασης των προληπτικών ελέγχων σε δέκα νέα σημεία στη χώρα τροφοδότησαν τα «ανώμαλα μοτίβα» (irregular patterns) στο ψηφιακό αποτύπωμα του εμβολιαστικού κέντρου του Παλαμά στο κεντρικό λογισμικό σύστημα, δηλαδή στοιχεία και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους γενικούς κανόνες λειτουργίας του εμβολιαστικού προγράμματος, κινητοποιώντας τους αρμόδιους.

Για παράδειγμα ο εμβολιασμός κατά πλειοψηφία τις βραδινές ώρες ή ο μαζικός εμβολιασμός ατόμων σε εμβολιαστικό κέντρο μακριά από την μόνιμη κατοικία τους κινητοποιούν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για διενέργεια νέου ελέγχου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει αυτή τη φορά αντιπαραβολή γεγονότων, ψηφιακών εγγραφών και εντύπων επί τόπου.

Ανώτερα κλιμάκια

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των εικονικών εμβολιασμών, προβληματισμό, ταυτόχρονα προκαλεί και η υπηρεσιακή συμπεριφορά ανώτερων επιτελικών στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ειδικότερα, η παραίτηση του Διοικητή του ΝΙΜΤΣ, Υποστράτηγου Σέργιου Γκίζαρη έγινε χθες δεκτή χθες από το Υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο των αποδοκιμασιών για την απόφασή του να παραμείνει ανεμβολίαστος. «Στο ΝΙΜΤΣ ο διοικητής είναι ανεμβολίαστος και κυκλοφορεί στους διαδρόμους ανενόχλητος» είχε καταγγείλει σχετικά ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Ελλάδα

Η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη: Τι αφήνει και με ποιους όρους στην κόρη του Μαργαρίτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 30% των εισπράξεων από το έργο του αφήνει στην κόρη του Μαργαρίτα, ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με τη διαθήκη του αποσπάσματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις προβλέψεις της παραγράφου 4, αναφέρεται συγκεκριμένα πάντως ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκηδεν μπορεί να τα εκποιήσει ή να τα διαθέσει αλλού. Ανάλογη είναι και η σχετική επισήμανση που κάνει για την οικεία στο Βραχάτι Κορινθίας καθώς απαγορεύει ρητά να πωληθεί.

Παράλληλα, ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει διαχειρίστρια της διαθήκης του την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου. Βασική του επιθυμία είναι το σπίτι όπου έγραψε πολλά από τα έργα του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, το σπίτι κάτω από την Ακρόπολη, να γίνει Μουσείο. Αν και αναγνωρίζει το γεγονός ότι το εν λόγω σπίτι δεν του ανήκει νομικά, αναφέρει ότι η επιθυμία του αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή και το έργο μου.

Οι όροι στη Μαργαρίτα

«Στην αγαπημένη μου κόρη Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα, όπως (ενδεικτικά) για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, για τη διαβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των σπιτιών και των γραφείων της, για την ανατροφή, την εκπαίδευση και την οικονομική ενίσχυση των αγαπημένων τεσσάρων εγγονών μου και υιών της, για την απόκτηση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που κατά καιρούς περιήλθαν στο όνομά της είτε απ’ ευθείας από εμένα είτε με δικά μου εξ ολοκλήρου χρήματα, καθώς και το μεγάλο ποσοστό από τις απολαβές από την εκμετάλλευση του έργου μου, που εισέπραττε επί πολλά έτη και εξακολουθεί να εισπράττει όσο ζω. Όλες αυτές οι εν ζωή παροχές καταλογίζονται σύμφωνα με το νόμο στη νόμιμη μοίρα της.

Sel2_diath

Με τη διαθήκη μου αυτή και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου, είτε άμεσα είτε έμμεσα (με μοναδική εξαίρεση τα όσα ορίζω για τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, περ. α) της παρούσας διαθήκης μου) την καθιστώ άμεσο κληροδόχο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) εξ αδιαιρέτου επί των εισπράξεων και των εν γένει οικονομικών ωφελημάτων που δικαιούμαι ως δημιουργός και που απορρέουν από την κάθε είδους εκμετάλλευση του έργου μου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για όσα χρόνια αυτή ζει, επαναλαμβάνοντας και εδώ την αφαίρεση κάθε άλλου ποσοστού, {…}

Το παραπάνω ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) της το κληροδοτώ χωρίς δικαίωμα εκ μέρους της εκποίησης ή διάθεσής του, είτε εν ζωή είτε μετά θάνατο, ώστε μετά τον θάνατό της ή εάν τυχόν αποποιηθεί ή περιέλθει σε νομική αδυναμία αυτοπρόσωπης επιμέλειας της περιουσίας της, το κληροδοτηθέν ποσοστό αυτό να περιέλθει αυτοδικαίως και κατ’ ισομοιρία, ήταν από ποσοστό επτάμιση τοις εκατό (7,5%) στον καθένα από τους τέσσερις υιούς της Μίκη Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Άγγελο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη και Αλέξανδρο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, τους οποίους και παρακαλώ να φροντίζουν τη μητέρα τους όσο ζει και να της διασφαλίσουν άνετη και αξιοπρέπή διαβίωση, εάν εκείνη το έχει ποτέ ανάγκη».

Αντίστοιχα στην παράγραφο 20, στην οποία αναφέρεται στο σπίτι στο Βραχάτι, ο Μίκης Θεοδωράκης απαγορεύει με κάθε τρόπο να πωληθεί το σπίτι, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δίνει την… ευχή του για απαλλοτρίωση και μετατροπή του σε μουσείο.

Το σπίτι μου στο Βραχάτι (Κοκκώνι) Κορινθίας επρόκειτο να απαλλοτριωθεί από τη Νομαρχία Κορινθίας για να γίνει Μουσείο, η σχετική διαδικασία όμως σταμάτησε μετά από δική μου παράκληση προς τους αρμόδιους, κατόπιν επιμονής της θυγατέρας μου Μαργαρίτας – Ασπασίας Θεοδωράκη, η οποία διαβεβαίωσε ότι το σπίτι αυτό θα παραμείνει στα παιδιά της και δεν θα πωληθεί σε καμμία περίπτωση. Αν όμως στο μέλλον υπάρξει περίπτωση να μεταβιβασθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εκτός από την ίδια, τον αδελφό της Γεώργιο και τα πέντε εγγόνια μου, τότε θα επιθυμούσα να γίνει τελικά η απαλλοτρίωση από όποιον φορέα του Δημοσίου, με αποκλειστικό σκοπό βεβαίως τη δημιουργία Μουσείου, γιατί πρόκειται για χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και το έργο μου.

Sel10_diath

Το σπίτι στην Ακρόπολη να γίνει μουσείο

Ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει διαχειρίστρια της διαθήκης του την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου. Βασική του επιθυμία είναι το σπίτι όπου έγραψε πολλά από τα έργα του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, το σπίτι κάτω από την Ακρόπολη, να γίνει Μουσείο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη διαθήκη του αναγνωρίζει το γεγονός ότι το εν λόγω σπίτι δεν του ανήκει νομικά (έχει περάσει στην κόρη του και τον μεγαλύτερο εγγονό του και τη σύζυγό του), εκφράζει, όμως, την ελπίδα ότι οι οικείοι του θα σεβαστούν την επιθυμία του, καθώς, όπως λέει, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα έχουν αγοραστεί με χρήματα που προήλθαν από τη δική του εργασία και πνευματικά δικαιώματα.

Στην παράγραφο 26, ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί πως το μουσικό του έργο γράφτηκε σε τρία σπίτια. «Στο Παρίσι, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια, στο σπίτι μας στο Βραχάτι […] και -κυρίως- στο σπίτι μας κάτω από την Ακρόπολη, όπου και διαμένουμε ακόμα, εγώ και η σύζυγός μου Μυρτώ».

Ο συνθέτης σημειώνει πως επιθυμία του είναι το σπίτι στου Φιλοπάππου να μετατραπεί σε μουσείο, προβλέποντας ωστόσο πως η σύζυγός του μπορεί να διαμένει εκεί για όσο το επιθυμεί.

«Στο σπίτι αυτό γράφτηκαν πάρα πολλά από τα σπουδαιότερα έργα μου. Από εδώ πέρασαν πάρα πολλοί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και πολιτικοί. Επί πλέον, το σπίτι αυτό είναι η τελευταία μου κατοικία, στην οποία περνώ με τη σύζυγό μου τα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια μου, με συντροφιά τα αδέσποτα της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, που βρήκαν κι αυτά εδώ ένα καταφύγιο γεμάτο ζεστασιά και αγάπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ορίζει διαχειρίστρια την γραμματέα του

Σε άλλο σημείο της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στη διαχειρίστρια αυτής. Πρόκειται για την Ειρήνη Παρμενίδου, την γραμματέα του που όπως γράφει και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στη διαθήκη του έζησε στο πλευρό του πολλές δεκαετίες. «Μπορώ να πω ότι γνωρίζει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μου καλύτερα από κάθε άλλον».

Σημειώνει δε ότι ανάμεσα στα καθήκοντά της θα είναι και η σύμφωνα με ρητές οδηγίες του παράδοση του Αρχείου του στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής «όλων των υλικών του αρχείου μου.

Ακόμη ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει την επιθυμία του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα να παραδοθούν στη Μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη και να επιστρέψουν στο σπίτι του μόνο σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό να γίνει μουσείο με ευθύνη του Δημοσίου.

Περισσότερα

Ελλάδα

Περαστικά από Πέδρο Σαντσεθ και PES στη Φώφη Γεννηματά

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσωπικό μήνυμα για περαστικά έστειλε ο Πέδρο Σαντσεθ στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Επιπλέον, μέσω του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλακη που βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά και της Συλβάνας Ράπτη σύσσωμη η ομάδα των PES ευχήθηκαν περαστικά στην κ. Γεννηματά.

Η προεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό ενώ παρακολουθεί και μαθαίνει όλες τις εξελίξεις που αφορούν το κόμμα. Παράλληλα ενημερώνεται καθημερινά από τους στενούς της συνεργάτες.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν χρησιμοποιήσει την ρητορική της προέδρου Φώφης Γεννηματά στις τοποθετήσεις τους ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Επενδύουν στο τρίπτυχο της κ. Γεννηματά τονίζοντας την πολιτική ενότητα του κόμματος, την ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία που πρέπει να διατηρήσει το κόμμα αλλά και την προοδευτική του ταυτότητα. Στο τρίπτυχο αυτό, συγκλίνουν αρκετοί από τους υποψηφίους αξιοποιώντας το με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έγκλημα στο Αιγάλεω: Για ανθρωποκτονία με δόλο κατηγορείται ο μητροκτόνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και κατοχής ναρκωτικών για ίδια χρήση, αντιμετωπίζει ο 20χρονος, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τη μητέρα του στο Αιγάλεω.

Ο 20χρονος πριν από λίγο οδηγήθηκε στην εισαγγελία και εκτελέστηκε το ένταλμα που είχε εκδοθεί για τη σύλληψή του.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 27ο ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα