Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Εικονικοί εμβολιασμοί: Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών – Στον Παλαμά Καρδίτσας κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες για τα ειωθότα, εξελίσσονται οι έρευνες στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς οι Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ έχουν ήδη φτάσει στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να διερευνήσουν όλες τις προεκτάσεις. Η παρουσία των Επιθεωρητών ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη, ώστε να υπάρξουν έρευνες σε βάθος και με απτά αποτελέσματα γύρω από τη «φάμπρικα» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που είχε στηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας.

«Τρέχουν» οι έρευνες

Την ένταση των ερευνών γύρω από την υπόθεση -ακόμη και με αυτοψία εντός των εμβολιαστικών κέντρων- ζήτησε χθες από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του, στην οποία επισημαίνει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί συστήνεται ακόμη και να μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως και να γνωρίζουν «εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Σε επίπεδο συμβολισμών, τόσο η αναβάθμιση των ερευνών από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ, όσο και η σχεδόν σπάνια παρέμβαση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού για μια υπόθεση αυτής της φύσεως υποδηλώνουν την ισχυρή βούληση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να επανεπιβεβαιωθεί χωρίς άλλο η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Παράνομη πράξη»

Στο ίδιο πλαίσιο, ως ακραία παράνομη πράξη περιέγραψε την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ακόμη -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA- πως ο εντοπισμός των εικονικά εμβολιασμένων είναι απολύτως εφικτός μέσα από την ηλεκτρονική τους ιχνηλάτηση. Ως προς την επιβολή ποινών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες πρέπει να οδηγήσουν στην απόλυση αλλά η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πειθαρχικά», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με παρέμβασή του στο twitter επισήμανε πως «τα “μαϊμού” πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Με εντολή, μάλιστα, του Υπουργού Υγείας έχουν εξουσιοδοτηθεί να προχωρούν τις έρευνες οι διοικητές όλων των ΥΠΕ της χώρας -εφόσον τίθεται θέμα πλαστότητας των πιστοποιητικών- ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε χθες και για τις 4 υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έφεραν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς μία εκ των τεσσάρων συνδέεται με συγγένεια πρώτου βαθμού με τη διοικητική υπάλληλο στον Παλαμά Καρδίτσας.

Πόρισμα ανά χείρας

Η τελευταία φέρεται ως η βασική «πρωταγωνίστρια» στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, για την οποία είχε διαταχθεί ΕΔΕ κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας την περασμένη Παρασκευή και έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ήδη, κατατέθηκε χθες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή στη Λάρισα από το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη το πόρισμα της ΕΔΕ, ενώ κινούνται αστραπιαία και οι διοικητικές διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη της υπαλλήλου.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των Επιθεωρητών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ -που επιβλέπουν των ερευνών στον Παλαμά Καρδίτσας- έχουν τεθεί οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν στο εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο κυρίως τον περασμένο Αύγουστο και σίγουρα μετά τις 13 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους υγειονομικούς.

Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης εξηγούν πως αυτό που αναζητούν οι ελεγκτικές Αρχές είναι η πλήρης ανασύνθεση της συνολικής διαδρομής που ακολούθησαν τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ανά την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν σε στοχευμένα σημεία οι έρευνες στο εξής, με οδηγό τα ψηφιακά ίχνη που άφησε πίσω της η διοικητική υπάλληλος, όταν καταχωρούσε στο σύστημα τους εικονικούς εμβολισμούς.

Για την περιφρούρηση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος εμβολιασμών, προληπτικούς ελέγχους σε 10 ακόμη σημεία της χώρας (εκτός της Θεσσαλονίκης, της Καρδίτσας και της Κοζάνης) πραγματοποιούν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιχειρώντας ακόμα να αποκαλύψουν την αθέατη διασπορά του κορωνοϊού μέσω των εικονικών εμβολιασμών. Ήδη, από τους 31.296 εμβολιασμούς (δόσεις α και β του εμβολίου) στον Παλαμά Καρδίτσας, έχουν συνολικά εμβολιαστεί στο επίμαχο εμβολιαστικό κέντρο 15.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή, έχουν καταγραφεί 5.000 άτομα που έκαναν αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα για να εμβολιαστούν εκεί και έχουν ταυτοποιηθεί 34 εμπλεκόμενοι, κάτοχοι παράνομων πιστοποιητικών εμβολιασμού, από αρχικά 44.

Τις εκτιμήσεις των Αρχών, ωστόσο, για την ανάγκη επέκτασης των προληπτικών ελέγχων σε δέκα νέα σημεία στη χώρα τροφοδότησαν τα «ανώμαλα μοτίβα» (irregular patterns) στο ψηφιακό αποτύπωμα του εμβολιαστικού κέντρου του Παλαμά στο κεντρικό λογισμικό σύστημα, δηλαδή στοιχεία και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους γενικούς κανόνες λειτουργίας του εμβολιαστικού προγράμματος, κινητοποιώντας τους αρμόδιους.

Για παράδειγμα ο εμβολιασμός κατά πλειοψηφία τις βραδινές ώρες ή ο μαζικός εμβολιασμός ατόμων σε εμβολιαστικό κέντρο μακριά από την μόνιμη κατοικία τους κινητοποιούν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για διενέργεια νέου ελέγχου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει αυτή τη φορά αντιπαραβολή γεγονότων, ψηφιακών εγγραφών και εντύπων επί τόπου.

Ανώτερα κλιμάκια

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των εικονικών εμβολιασμών, προβληματισμό, ταυτόχρονα προκαλεί και η υπηρεσιακή συμπεριφορά ανώτερων επιτελικών στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ειδικότερα, η παραίτηση του Διοικητή του ΝΙΜΤΣ, Υποστράτηγου Σέργιου Γκίζαρη έγινε χθες δεκτή χθες από το Υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο των αποδοκιμασιών για την απόφασή του να παραμείνει ανεμβολίαστος. «Στο ΝΙΜΤΣ ο διοικητής είναι ανεμβολίαστος και κυκλοφορεί στους διαδρόμους ανενόχλητος» είχε καταγγείλει σχετικά ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Ελλάδα

Φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο – Επιχείρηση απομάκρυνσης μαθητών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης μετά από φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στα γραφεία του κτιρίου ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου για ασφάλεια, ενώ στο σημείο βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες για την επιχείρηση κατάσβεσης.

Επιχείρηση απομάκρυνσης μαθητών
Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνση μαθητών από παρακείμενο κτίριο όπου στεγάζεται εκπαιδευτήριο, λόγω των πυκνών έντονων καπνών.

Στο σημείο έχουν σπεύσει τουλάχιστον τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής, σε αίθριο του Επιμελητηρίου.

Άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, με τους υπαλλήλους να εγκαταλείπουν ασφαλείς το κτίριο.

Στο σημείο επικρατεί αναστάτωση, με τους καπνούς να είναι ορατοί από πολλά σημεία της πόλης.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από διερχόμενους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δύο ανέρχονται οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μίνι μάρκετ – κρεοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει διακομισθεί με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, όντας σοβαρά τραυματισμένος, ενώ ο δεύτερος στον Ευαγγελισμό φέροντας ελαφρά εγκαύματα.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο, πιθανόν από διαρροή σε φιάλη προπανίου, η επιχείρηση διαλύθηκε, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που εκσφενδονίστηκε στον δρόμο ακόμα και ένα μεγάλο ψυγείο του κρεοπωλείου.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από διερχόμενους, λέει στο in καταστηματάρχης της περιοχής.

Από την πλευρά του, εργαζόμενος στο μίνι μάρκετ δηλώνει ότι «η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου. Βγήκαμε έξω αναστατωμένοι και είδαμε έναν άνθρωπο 25 ετών μέσα στα αίματα. Εγώ χτύπησα στα πόδια και κάηκαν λίγο τα μαλλιά μου. Το ασθενοφόρο άργησε λίγο να έρθει».

Περισσότερα

Ελλάδα

Αργά ή γρήγορα… οριζόντια παρέμβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λέγεται και γράφεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «καλμάρει» τις τιμές των καυσίμων στα νησιά, επιδοτώντας τα έξοδα μεταφοράς που επιβαρύνουν την τελική τιμή. Ορθή η παρέμβαση και μάλλον αναγκαία, ειδικά καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο και τα νησιά θα υποδεχτούν πολύ κόσμο. Όμως, οι τιμές των καυσίμων έχουν… ξεφύγει γενικώς και πλέον, δεν πλήττουν μόνο το εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και τον κλάδο των πρατηριούχων, καθώς η κίνηση ολοένα και μειώνεται.  Γι’ αυτό και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει μία οριζόντια παρέμβαση και για τα καύσιμα.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα