Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καινοτομία τα πλωτά αιολικά πάρκα-Ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα, Φρούντε Όβερλαντ Άντερσεν, μίλησε στη «Γ» 

Published

on

Ο 50χρονος Φρούντε Όβερλαντ Άντερσεν μοιάζει μικρότερος από την ηλικία του, κυρίως επειδή δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της αυστηρής σοβαρότητας που συναντά συνήθως κανείς σε ανθρώπους με ανάλογο αξίωμα.

Προσιτός, προσηνής και με ευφυές χιούμορ, ο πρέσβης της Νορβηγίας για την Ελλάδα ανέλαβε τα καθήκοντά του το φθινόπωρο του 2019, αφότου θήτευσε στο Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας του ως διευθυντής Επικοινωνίας, γραμματέας της νορβηγικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως αναπληρωτής αρχηγός Αποστολής στη νορβηγική πρεσβεία στο Σαράγεβο.
Η συζήτηση μαζί του, κατά την επίσκεψή του, την Τετάρτη στα γραφεία της «Γ», με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Πάτρα, ήταν ευχάριστη.
Μας μίλησε για την επίσκεψή του στην Πάτρα, τις εντυπώσεις του, την πανδημία, τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τους τομείς όπου μπορεί να επικεντρωθεί κ.ά.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Η συζήτηση ξεκίνησε με την πανδημία και τον τρόπο αντιμετώπισής της από την Ελλάδα και τη Νορβηγία.
«Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος. Καταφέρατε να έχετε τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη. Οι υγειονομικές αρχές αντιμετώπισαν με επιτυχία την κρίση και το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε. Ο κόσμος επίσης έδειξε μια αξιοθαύμαστη δύναμη ψυχής μπροστά στην πανδημία», ανέφερε ο κ. Άντερσεν.
Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Νορβηγίας στην κρίση του COVID-19, επεσήμανε: «Η Νορβηγία αντέδρασε αρκετά νωρίς και πήρε τα ίδια αυστηρά μέτρα όπως και η Ελλάδα. Από πολλές απόψεις η αντίδραση των Νορβηγών ήταν ίδια με των Ελλήνων όσον αφορά στην ανάγκη ενημέρωσης για την ασθένεια. Έγινε επίσης λόγος για το αν τα μέτρα έπρεπε να είναι τόσο αυστηρά, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένες χώρες υιοθέτησαν διαφορετική αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της κρίσης. Οι θάνατοι είναι κάτω από 500, ενώ σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς έχει καλυφθεί πλήρως το 65% του πληθυσμού».
«Η ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ»
Ο Νορβηγός πρέσβης αντίκρισε για πρώτη φορά την Πάτρα, ερχόμενος μέσω Ανκόνας από τη χώρα του, προκειμένου ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του.
«Είδα μια χαρούμενη πόλη με πολλές ομορφιές και χαρούμενους ανθρώπους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», μας είπε.
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς, καθώς επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιδήμαρχο Πάτρας, Νίκο Ασπράγκαθο, ο κ. Άντερσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Μάλιστα χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Φαρμάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους μακροχρόνιους ελληνο-νορβηγικούς δεσμούς στον κλάδο της ναυτιλίας.
«Η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακή δύναμη στη ναυτιλία και μπορούν εταιρείες από τη χώρα μου να ενδιαφέρονται για περαιτέρω συνεργασίες», μας είπε.
ΠΛΩΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ακόμη ο κ. Άντερσεν εξήγησε ότι η Νορβηγία ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι το επόμενο κύμα της αιολικής τεχνολογίας θα μεταφερθεί στη θάλασσα. Τα πλωτά αιολικά πάρκα προσφέρουν πολλές δυνατότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Μπορείς να χτίσεις μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές κατασκευές από ό,τι στη στεριά και να αποφύγεις το αγκάθι σχετικά με τη χρήση της γης. Οι νορβηγικές εταιρείες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες για την αξιοποίηση της υπεράκτιας πλωτής αιολικής ενέργειας. Η πρώτη και κυριότερη είναι η ίδια η πηγή, ο άνεμος. Η δεύτερη είναι η διαθεσιμότητα των υποδομών που χρειάζονται για να ανεγερθούν οι υπεράκτιες κατασκευές. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτού του είδους την ενεργειακή ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», επεσήμανε στη «Γ» και προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ «ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ»
Ο Νορβηγός πρέσβης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της ιστορικής οινοποιίας «Αχάια Κλάους» όπου ενημερώθηκε σχετικά, ενώ τόνισε ότι η ποιότητα των ελληνικών κρασιών είναι άριστη και οι τιμές ανταγωνιστικές.

THΣ ΕΛΕΝΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement