Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Με το βλέμμα στα σχολεία-Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πολιτική κόντρα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα τω σχολείων και στην επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση οι ειδικοί, με τον αριθμό των διασωληνωμένων όλο και να αυξάνεται.

Στόχος των εμπειρογνώμων να διεξαχθεί ομαλά η σχολική χρονιά με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών ενώ φυλάσσει κυρώσεις κατά των ανεμβολίαστων πολιτών.
Η καθημερινότητα όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού αλλάζει, αφού από Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα νέα αυστηρότερο μέτρα της κυβέρνηση τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θέτουν σε καθεστώς «lockdown» τους ανεμβολίαστους.
Με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνέταξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και τα οποία εφαρμόζουν το «όπλο» του πολύ συχνού ελέγχου και μάλιστα του εργαστηριακού ελέγχου με ρινοφαρυγγικό δείγμα (με rapid τεστ) σε ανεμβολίαστα παιδιά και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί να πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων η πρόταση για προσωρινό κλείσιμο τάξεων.
Ο αυστηρός έλεγχος με πολλαπλά τεστ θα μπορέσει να εντοπίσει εγκαίρως εκείνα τα παιδιά που θα βγουν θετικά μετά την πρωτογενή εμφάνιση κρούσματος στην τάξη ώστε να τα απομονώσει και να μην χρειαστεί να σταματήσει η δια ζώσης εκπαίδευση.
Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ορίζουν ότι η τάξη θα κλείνει όταν μέσα στην αίθουσα θα βρίσκεται αριθμός θετικών παιδιών που θα ισούται με το 50% του αριθμού των μαθητών συν ένα παιδί. Αυτό το ποσοστό ωστόσο, που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς που αναρωτιούνται αν θα μπορέσει το παιδί τους να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο όταν οι μισοί του συμμαθητές στο ίδιο τμήμα θα έχουν κολλήσει κορονοϊό.
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, ουσιαστικά με το συχνό testing αντικαθιστούμε το προληπτικό κλείσιμο της τάξης για να ανακοπεί η αυξημένη διασπορά και έτσι χρησιμοποιούμε αυτό το «εργαλείο» που μας προσφέρει η επιστήμη ώστε να διατηρήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και διά ζώσης τη διδασκαλία.
Την εκτίμηση του ότι μεμονωμένα σχολεία ίσως χρειαστεί να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα καταθέτει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρούσος λέγοντας πως χάρη στον πολύ συχνό έλεγχο με self-tests και rapid tests, αλλά και στο σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα, από την πλευρά των δασκάλων, δεν θα έχουμε τόσες πολλές νοσηλείες σε παιδιά, όσο φοβόμασταν.
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά και σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι θα μείνουν ανοικτά» λέει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, θυμίζοντας ότι μέσα στον Αύγουστο οι ειδικοί είχαν προαναγγείλει για τις αρχές του Σεπτέμβρη εκτόξευση των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα κατά την επιστροφή των εκδρομέων, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Τέλος, ο καθηγητής κύριος Χρούσος τονίζει την επιβεβλημένη ανάγκη στους εσωτερικούς χώρους να φοράνε μάσκα και οι μαθητές και οι καθηγητές και να τη φορούν όλοι σωστά ενώ αναφερόμενος στα mRNA εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί και για τα παιδιά λέει ότι είναι από τα ασφαλέστερα εμβόλια που έχουμε στη φαρέτρα!

EΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι προκειμένου να μην κολλήσουν.
Τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές.
Μία από τις ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

Την αντίθεσή τους τα μέτρα της κυβέρνηση ενόψει ανοίγματος των σχολείων εκφράζουν από πλευράς τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης».
Συγκεκριμένα, η γραμματέας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το δόγμα της ατομικής ευθύνης ξαναεφαρμόζεται στο άνοιγμα των σχολείων και αυτή τη σχολική χρονιά.
Με απροστάτευτα τα σχολεία ξεκινάει και φέτος η σχολική χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement