Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης με Covid-19

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παρουσία συγκεκριμένων αυτο-αντισωμάτων στο αίμα των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα αυτο-αντισώματα στον οργανισμό είναι πρωτεΐνες που, αντί να αμύνονται έναντι των βακτηρίων και των ιών, επιτίθενται στα ίδια τα κύτταρα και τα μόρια του ασθενούς.

 

Ένα νέο απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη ποιοι άνθρωποι, όταν εισάγονται στο νοσοκομείο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19 και διασωλήνωση. Επίσης θα μπορούσε να δείξει προκαταβολικά ποιός άρρωστος με Covid-19, προτού φθάσει στο σημείο εισαγωγής σε νοσοκομείο, χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση, επειδή κινδυνεύει περισσότερο με επιδείνωση της υγείας του σε μερικές μέρες. Μολονότι ένας τέτοιος δείκτης-τεστ αυτοαντισωμάτων «πιάνει» μόνο ένα ποσοστό όσων τελικά αρρωσταίνουν βαριά, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν μια χρήσιμη βοήθεια.

 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κέντρου Langone Health, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Αργυρόπουλος, οι οποίοι μελέτησαν 115 ασθενείς Covid-19 στο νοσοκομείο (οι μισοί με σοβαρή Covid-19, ενώ οι άλλοι μισοί με πιο ελαφριά) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Life Science Alliance”, ανίχνευσαν αυτο-αντισώματα σε πάνω από το ένα τρίτο (36%) των ασθενών. Ιδιαίτερα ένα είδος αυτο-αντισωμάτων που προσδένονται στο DNA ή σε ορισμένα λιπίδια του σώματος, είναι συχνά σχεδόν διπλάσια (αυξημένα κατά 86% και 93% αντίστοιχα) στην αρχή της λοίμωξης με κορωνοϊό σε εκείνους που η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται γρήγορα, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν λιγότερο βαριά.

 

Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα αυτο-αντισωμάτων έχουν πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19, σε σχέση με όσους δεν έχουν αυξημένα αυτο-αντισώματα μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Οι πρώτοι κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους και αναρρώνουν ταχύτερα.

 

«Μολονότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα ευρήματα μας ήδη δείχνουν ότι ένα τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του DNA και ενός λιπιδίου (phosphatidyIserine), μπορεί να βοηθήσει για τον εντοπισμό εκείνων των ασθενών με Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο και οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας και στενότερη παρακολούθηση», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μαριζόλ Ζουνίγκα.

 

Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα αυτο-αντισωμάτων συνδέονται με αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος και βλάβης των μυικών ιστών λόγω θανάτου των κυττάρων, ιδίως της καρδιάς, επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί στις πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα βαριά περιστατικά Covid-19 η παραγωγή αυτοάνοσων αντισωμάτων παίζει ρόλο-κλειδί στη θρόμβωση του αίματος και στον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι στη συγκεκριμένη νόσο η εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την λοίμωξη από τον κορωνοϊό», επεσήμανε η καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας ‘Ανα Ροντρίγκεζ.

 

Όπως είπε, περαιτέρω πειράματα θα χρειαστούν για να προσδιοριστεί κατά πόσο τα αυτο-αντισώματα είναι όντως η αιτία ή η συνέπεια της θρόμβωσης και του κυτταρικού θανάτου. Αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι τα αυτο-αντισώματα “ενοχοποιούνται”, τότε θα αναζητηθούν νέες θεραπείες που θα περιλαμβάνουν ενέσεις αντισωμάτων από υγιείς δότες, έτσι ώστε να μειωθεί το επίπεδο των αυτοκαταστροφικών αυτο-αντισωμάτων. Εναλλακτικά, μπορεί να δοκιμαστούν βιοδιασπώμενα αντιγόνα που θα προσδένονται στα αυτοάνοσα αντισώματα και θα τα εξουδετερώνουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Ανοίγει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών

Ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, το οποίο παρακολούθησαν 1.500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας, ενώ σύντομα θα ανοίξει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών αφού από τις κλινικές δοκιμές κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά προανήγγειλε ο καθηγητής,  Σ. Τσιόδρας, στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «SARS-CoV-2, Επιδημιολογικά δεδομένα και προοπτικές» στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Το συγκεκριμένο διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Νεότερες Εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία» είχε ευρεία συμμετοχή 1.500 διαδικτυακών και διά ζώσης συνέδρων και ολοκληρώθηκε χθες με εξαιρετική επιτυχία.

«ΕΤΗΣΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ »

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του παρουσίασε την καταγραφή των παγκόσμιων, εγχώριων και των κατά περιοχές της χώρας επιδημιολογικών δεδομένων του 1ου του 2ου και του 3ου κύματος και επεσήμανε την αναγκαιότητα της αύξησης του εμβολιασμού, γιατί είναι γνωστό όπως είπε, ότι υπολειπόμαστε σε εμβολιαστική κάλυψη έναντι των άλλων χωρών τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα η οποία παρουσιάζει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 50%. «Υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην επιδημιολογική εικόνα των χωρών. Χρειάζεται εθνική στρατηγική μαζικών πληθυσμιακών ελέγχων, μέτρηση λυμάτων, έλεγχος και αξιολόγηση των στοιχείων. Η χώρα μας το έχει ευτυχώς επιτύχει αυτό. Η Μακεδονία παρουσιάζει μια αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, είμαστε και θα παραμείνουμε σε συνεχή επαγρύπνηση αλλά μπορούν πλέον λόγω του εμβολισμού να δοθούν κλίνες που απορροφούσε η covid -19 και να γίνουν χειρουργεία». Παράλληλα επεσήμανε πως το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι ακόμα και 14 μέρες μετά την 1η δόση μπορεί να προφυλάξει και ότι ανεμβολίαστοι έχουν 22-26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης. Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας.

« ΧΑΡΒΑΝΤ/ ΓΕΙΛ ΛΕΝΕ “ΝΑΙ” ΣΤΑ SELF TEST»

Ειδική αναφορά με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων έκανε στην χρησιμότητα των self test και του εσωτερικού αερισμού. Υπάρχουν ποσοστά αστοχιών στα self test εν τούτοις έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων και αναμφίβολα έχουν σώσει ζωές. Παράλληλα είπε ότι μελέτες και κλινικές δοκιμές στα παιδιά έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και επίκειται ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 3ης εμβολιαστικής δόσης. Τέλος τόνισε, πως φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φάση 2 των δοκιμών με πολύ καλά αποτελέσματα και άμεσα θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

(ΦΩΤΟ: ΜΠΟΥΡΑΣ, ΜΕΓΑΣ, ΜΠΟΝΑΝΟΣ, ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ, ΜΠΑΚΟΣ

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, o προέδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Μέγας, η προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, και ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος.

Κοινός τόπος των χαιρετισμών ήταν η επικρότηση της ιδέας του συνεδρίου της Παθολογικής Κλινικής που επιτέλεσε και επιτελεί μέγιστο έργο ειδικότερα στην πανδημία που έχει σώσει χιλιάδες ζωές από την covid-19. Επισημάνθηκαν οι δυστοκίες και οι αντίξοες συνθήκες που λόγω της πανδημίας υφίσταται και το Σύστημα Υγείας και ειδικότερα οι ιδιαιτερότητες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ανάγκη διατήρησης λεπτών γραμμών ισορροπίας που το ΠΓΝΠ έχει επιτύχει.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας επεσήμανε, την ιδιάζουσα κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ και τόνισε την αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού φοιτητών και προσωπικού, με τον συνθηματικό λόγο «Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα μέτρα και Πάμε Πανεπιστήμιο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Μπονάνος επεσήμανε την τεράστια προσφορά της Κλινικής, τόνισε το γεγονός ότι σηκώνει το μεγάλο βάρος της πανδημίας αφού έχει διακομιδές από όλη τη Δ. Ελλάδα τουλάχιστον 700.000 ασθενών. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα στην Κλινική στηρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της για την οποία την ευχαριστούμε» ανέφερε ο κ. Μπονάνος.

Παράλληλα ο διευθυντής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης υποστήριξε ότι η νόσος covid-19 έθεσε, εν αγνοία της, νέα θεμέλια στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των ασθενών ενός ευρέως φάσματος ασθενειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η νέα αναπνευστική λοίμωξη, εν αγνοία της, έθεσε νέα θεμέλια και δεδομένα, για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ, παράλληλα, έδωσε ώθηση σε νέα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες, εξαιτίας της ίδιας της «φυσιοπαθολογίας» του ιού. Ως Διοίκηση βάλαμε πολλά «λιθαράκια» για τη στήριξη των υγειονομικών δομών μέσα από πολλές αλλαγές».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Π. Μέγας υπογράμμισε την τεράστια προσφορά της Παθολογικής Κλινικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως την ανέπτυξε ο κ. Μαραγκός προσφέρει έργο και στα τρία κομβικά μέρη επιστημονικό, νοσηλευτικό, ερευνητικό και εύχομαι την συνέχειά του».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε τις αυξημένες ανάγκες που και αυτή την χρονιά θα υπάρξουν σε ασθενείς covid-19 αλλά και μη covid, τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού και επεσήμανε ότι έχει σταλεί επερώτημα για τους νοσήσαντες που δεν έχουν εγγραφεί στα περιστατικά covid ΕΟΔΥ.

Τέλος, ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΠΓΝΠ απέδειξε στην πανδημία πως έχει την 1η θέση στην αξιοπιστία διαχείρισης της πανδημίας.

Την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος & Πελοποννήσου Περικλής Δουζδαμπάνης ο οποίος επεσήμανε την αξία της Παθολογικής Κλινικής και τη σημαντικότητα του θέματος του Συνεδρίου.

 

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: “Άνοιξε παράθυρο στις νέες εξελίξεις της Παθολογίας”

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση δήλωσε στην «Γ», ο πρόεδρος και εμπνευστής του Συνεδρίου Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε: «Πραγματικά με εξέπληξε η απήχηση ενός Συνεδρίου που πραγματοποιείται για 1η φορά από την Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ με την αρωγή της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.Το γεγονός ότι είχε τέτοια ανταπόκριση φαίνεται να αντανακλά την ανάγκη της Ιατρικής Κοινότητας να επικοινωνούνται οι νέες εξελίξεις. Το Συνέδριο που στόχευσε στην ενημέρωση των γιατρών θεωρώ, ότι κατάφερε να προβάλει τις τελευταίες εξελίξεις της εσωτερικής Παθολογίας σε ένα ευρύ πεδίο ειδικοτήτων που αναδείχθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Περισσότερα

Υγεία

Δέρμα και υγεία του εντέρου-Της δρ. Αναστασίας Μιχ. Θεριανού-Δερματολόγου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «υγεία του εντέρου» έχει γίνει τεράστια τάση τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά τι σημαίνει; Και πώς αυτή συνδέεται με ένα όμορφο και υγιές δέρμα;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ”
Πρόκειται για την ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα. Έρευνες τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δείξει ότι η ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και για την ανοσία. Είμαστε λοιπόν στον σωστό δρόμο αν προσέχουμε την υγεία του εντέρου μας.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
Η ισορροπία των μικροοργανισμών είναι επιτακτική για τη σωματική υγεία, αλλά τι αντίκτυπο έχει στο σώμα μας; Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρόβια του εντέρου που λέγονται μικροβίωμα και ο εγκέφαλος επικοινωνούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας το ένα τις λειτουργίες του άλλου.
Έτσι, η εξασφάλιση ενός υγιούς εντέρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση ατόμων με αυτισμό ή ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη. Άλλα παραδείγματα είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Και οι δύο είναι διαταραχές του εντέρου και ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει να τα διατηρήσει υπό έλεγχο. Έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ενός μη ισορροπημένου μικροβιώματος και της παχυσαρκίας.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ
Η υγεία του εντέρου έχει αναφερθεί πολύ και στη βιομηχανία ομορφιάς. Έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι έχει ευεργετική επίδραση και στο δέρμα. Υπάρχει σίγουρα συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των δερματικών διαταραχών, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται. Το έντερο φαίνεται να επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος. Η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οι κύριες δερματικές διαταραχές που σχετίζοναι με το μικροβίωμα.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΑΣ
Τώρα που γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση της υγείας του εντέρου μας μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουμε, προφανώς, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί, τρώγοντας μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα: κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, η αποφυγή της ζάχαρης έχει μεγάλη σημασία. Η αντιβίωση επίσης διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος, άρα η αποφυγή άσκοπης λήψης είναι πολύ σημαντική.
Είτε πρόκειται να εντάξετε στην διατροφή σας τα προβιοτικά Kombucha και το Kimchi bandwagon, είτε απλά αποφασίσετε να είστε πιο προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνετε, αναγνωρίζοντας συνειδητά πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, είναι καλό να καταλάβετε πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την υγεία μας. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα διαβάσουμε πολλές περισσότερες έρευνες που θα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του μικροβιώματος σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας, και θα αποζιωθείτε σίγουρα γι’ αυτό.
*Η δρ. Αναστασία Μιχ. Θεριανού (drtherianou.com) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, ενώ πραγματοποίησε την ειδίκευσή της στη Δερματολογία στο Saint John’s Institute of Dermatology και στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα πάνω στην ψωρίαση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Tuft’s University της Βοστώνης. Σήμερα είναι διευθύντρια Δερματολογίας του παγκοσμίου φήμης NHS Trust του Imperial College Healthcare στο Λονδίνο.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορονοϊός: Σε ύφεση η πανδημία, αλλά είναι μπροστά ο χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πανδημία κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά κάτι που μπορεί να αλλάξει την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε πως: «Σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την απογοητευτική πορεία του εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε πως αυτό είναι επίφοβο, καθώς μπορεί να υπάρξει έξαρση: «Η τακτική των τοπικών, μίνι λοκντάουν θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο “κόκκινο” ».

Ανέφερε πως το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. «Ανακοινώσαμε ότι είχαμε την πρώτη εβδομάδα 3.500 τεστ τα οποία ήταν το 24% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή η ηλικιακή ομάδα η 4-18 έχει το 25 με 30% των κρουσμάτων καθημερινά. Είχε μία αύξηση 14% θα δούμε και το επόμενο διάστημα γιατί γνωρίζουμε ότι θέλουμε κάποιες ημέρες – εβδομάδες για να δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων. Το πρωτόκολλο μας είναι αρκετά αυστηρό με πάρα πολύ testing» σημείωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε μια ύφεση είμαστε στο φθινόπωρο και έχουμε και το χειμώνα, θυμόμαστε ότι και πέρυσι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε περί τα τέλη Οκτωβρίου προετοιμαζόμαστε βλέπουμε ενέργειες που γίνονται και για το ΕΣΥ» τόνισε.

Μίλησε και το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων και όπως είπε θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και εκτίμησε ότι για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2-2,5 χιλιάδες.

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό ανέφερε πως θα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media.

www.newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα