Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αχιλλεύς» στο Αρχαίο Ωδείο-Αύριο η παράσταση στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Published

on

Η παράσταση «Αχιλλεύς» (Ελλάς Εκλιπαρούσα) θα παρουσιαστεί αύριο στις 18.45 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H bijoux de kant συναντά το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου «Αχιλλεύς» (1804), για να διερευνήσει την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας
μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.
Η πλεονεκτική συμπεριφορά του πρώτου από τη μία και η περηφάνια και ο εγωισμός του δεύτερου από την άλλη θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του ελληνικού στρατεύματος και την επιτυχή έκβαση του Τρωικού Πολέμου έως ότου έρθει η πολυπόθητη συμφιλίωσή τους.
Ανασυνθέτοντας τα υλικά μιας «παλιάς θεατρικότητας», καταδυόμενη στις ρίζες του νεοελληνικού λόγου και της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, η bijoux de kant προσεγγίζει το ηρωικό δράμα μέσα από μια γλυκόπικρη αίσθηση αλλά και συγχρόνως κωμική και ανάλαφρη ματιά θίγοντας μερικά από τα βασικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας.
«Ενώ αυτή μας η ζωή είν’ παντελώς ολίγη αναντιρρήτως την μισήν ο πόλεμος την πνίγει. Ή έπρεπεν ο άνθρωπος να μην γεννιέται διόλου παρά με μίση κι έχθρητες να πάει κατά διαόλου».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαδάκης. Σκηνικά- κοστούμια- φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης. Κειμενικές προσθήκες: Γλυκερία Μπασδέκη.
Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Θανάσης Δόβρης, Θανάσης Βλαβιανός, Βασίλης Ζιάκας
και η Φλομαρία Παπαδάκη.
Οι παραστάσεις παρέχονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/2021/07/achillefs-romaiko-odeio-patras/
Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τιςισχύουσες Κ.Υ.Α.. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1–1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η BIJOUX DE KANT
Η bijoux de kant είναι η συνύπαρξη πολλών ιδεών, πολλών αισθητικών, πολλών εκφράσεων. Έγινε πεδίο για ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο θέατρο, τις καλές τέχνες, τη μουσική, το χορό, τη θεωρία και την επιστήμη. Η bijoux de kant είναι μία καλλιτεχνική εγγραφή που σχηματίστηκε για να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και την κριτική σκέψη, τον ποιητικό λόγο και τα διαφορετικά ιδιώματα. Στηρίζει τη συλλογικότητα και στοχεύει μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και όλους όσους πιστεύουν στην τέχνη στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων με υψηλή αισθητική αξία αλλά και κριτική στάση απ έναντι στην επικαιρότητα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement