Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επί ποδός να αποτραπεί νέο «σταφιδικό»-Αντεπίθεση από την Παναιγιάλεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απάντησή της μέσω νέας μορφή κινητοποιήσεων η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη του μήνα – αρχές Οκτωβρίου – την περίοδο δηλαδή κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της φετινής εσοδείας Κορινθιακής σταφίδας (ποικιλία «Βόστιτσα), σχεδιάζει αυτή την περίοδο η Π.Ε.Σ.

Όπως μετέφερε η «Γ» πριν από λίγα 24ωρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπαναχώρησε, παρά τις πιέσεις των παραγωγών και Ενώσεων Συνεταιρισμών απ όλη την Πελοπόννησο, και τελικώς αναβάλλεται για φέτος η απόσυρση της περυσινής παραγωγής η οποία παραμένει απούλητη στις αποθήκες. Το αίτημα της απόσυρσης με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους είχε τεθεί επιτακτικά καθώς, υπο τον φόβο των αποθεμάτων, επικρέμεται η απειλή κατάρρευσης της τιμής παραγωγού η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σταφιδική κρίση, εν μέσω Covid.

Πριν το Υπουργείο έχει «παγώσει» τη διαδικασία απορρόφησης των αποθεμάτων της περυσινής σοδειάς της, η Παναιγιάλειος έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς οικονομική στήριξη δεν μπορεί να προσφέρει εγγυημένη τιμή στους παραγωγούς, αναμένοντας πρώτα την απορρόφηση των αποθεμάτων, προκειμένου να ανοίξει τις αποθήκες της για την παράδοση της νέας παραγωγής.
«Εδώ και ένα πεντάμηνο χιλιάδες παραγωγοί παρακολουθούν την κυβέρνηση να παλινωδεί μέχρι να αποφασίζει τελικώς ότι το αίτημά μας παραπέμπεται τις καλένδες. Ουσιαστικά με το πάρε δώσε και τις επαφές, κέρδιζαν χρόνο προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις. Με την έναρξη της νέας συγκομιδής και της διαδικασίας αποξήρανσης, η τιμή ήδη σημειώνει πτώση. Ως Παναιγιάλεια και παρά το γεγονός ότι στις αποθήκες μας βρίσκεται αδιάθετη λόγω της πανδημίας και η περυσινή εσοδεία, αποφασίσαμε ότι δεν θα αφήσουμε ακάλυπτους τους παραγωγούς μας. Παραλαμβάνουμε αλλά, δυστυχώς, η προσπάθειά μας να διατηρηθεί η τιμή στα επίπεδα του 2000 απέβη άκαρπη και πλέον δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε γι αυτό» αναφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι η όποια ενίσχυση για την πτώση της τιμής παραγωγού θα δοθεί απευθείας στους καλλιεργητές.
«Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η συγκομιδή και αμέσως μετά θα επανέλθουμε προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να τους υπενθυμίσουμε τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε ούτε τον αγώνα ούτε τους παραγωγούς μας» καταλήγει ο κ.Σωτηρόπουλος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement