Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: Τον τίμησε η γενέτειρά του!

Σε συγκινητικό κλίμα η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας στο Κούμαρη, η οποία πλέον φέρει το όνομα του αείμνηστου πρώην Υπουργού Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στις καρδιές των συμπατριωτών του θα βρίσκεται για πάντα ο αείμνηστος πρώην Υπουργός Υγείας και επί πολλά χρόνια Διοικητής του ΙΚΑ, Γρηγόριος Σολωμός, ο οποίος τιμήθηκε από τη γενέτειρά του σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς του στον τόπο του.

Tο απόγευμα της Κυριακής σε μία λιτή, αλλά ιδιαίτερα, συγκινησιακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας του χωριού Κούμαρη, όπου ο Γρηγόριος Σολωμός γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια, η οποία πλέον θα φέρει το όνομά του, αναδεικνύοντας τη σπουδαία του παρακαταθήκη. Μάλιστα, παρά τη βροχή πλήθος κόσμου, αλλά και φίλοι του Γρηγόριου Σολωμού, ανάμεσά τους και ο πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, βρέθηκαν στο χωριό για να αποτίσουν φόρο τιμής σ’ έναν γιατρό, πολιτικό, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπο που μέχρι το τέλος της ζωής του έκανε αισθητή την παρουσία του.

Γ. ΝΤΙΝΟΣ: ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Το λόγο πήρε αρχικά εκ μέρους του Δημάρχου, η αντιδήμαρχος, Μαρία Γιδά, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνου, ο οποίος αφού ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  να ονομαστεί η πλατεία της Κοινότητας σε «Γρηγόρη Χρ. Σολωμού» σε ένδειξη φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του, τόνισε πως ο αείμνηστος Υπουργός και Διοικητής του ΙΚΑ συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του χωριού, αλλά και γενικά της περιοχής της Αιγιάλειας. Μάλιστα, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο σημαντικό έργο που άφησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στο Υπουργείο Υγείας, ξαναζωντάνεψε τον αντικαπνιστικό αγώνα στην Ελλάδα, εισήγαγε το θεσμό της πρόσθεσης ασφάλισης των αγροτών, διέσωσε το Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, επίο των ημερών του λειτούργησες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, θεμελίωσε στη ΒΙ.ΠΕ. εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, ενώ με ενέργειές του το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων μεταστεγάστηκε στο Πρεβαντόριο. Στο Κοινοβούλιο, ήταν ο εισηγητής στη Βουλή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και εισηγητής του Νόμου για την «υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Στο ΙΚΑ σε τοπικό επίπεδο, ολοκλήρωσε επί των ημερών του και λειτούργησε το υποκατάστημα του Αγίου Αλεξίου, επίσης αγοράστηκε οικόπεδο στο Αίγιο για την οικοδόμηση κτιρίου, στο οποίο στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, ιδρύθηκαν τα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία στο Ν. Αχαΐας, εκ των οποίων  ένα στο Αίγιο και ένα στη Συμπολιτεία. Πανελλαδικά συνέβαλε στον εμβολιασμό των παιδιών του ΙΚΑ και των ανασφάλιστων από 2 έως 18 ετών κατά της ηπατίτιδας Β, ίδρυσε την Ορθοδοντική σχολή, ανέπτυξε και λειτούργησε πέντε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας, τοποθέτησε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στα υποκαταστήματα ΙΚΑ, θωράκισε το ΙΚΑ με νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ, τέλος διοίκησε το ΙΚΑ επί μία και πλέον 5ετία χωρίς δανεισμό και επί των ημερών του για πρώτη φορά ο φορέας δημοσίευσε τους ισολογισμούς του».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον βουλευτή Αχαΐας, Ιάσωνα Φωτήλα και τον πρώην Υπουργό, βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον Γρηγόριο Σολωμό, λέγοντας πως «ενώ ήταν πολλή μεγάλος σε ηλικία όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας ερχόταν στο γραφείο μου με συμβούλευε, με επιβράβευε, αλλά και με μάλωνε, όχι όπως ένας πολιτικός, αλλά όπως ένας πατέρας… Η εκδήλωση αποτελεί απόδειξη ότι εμείς δεν ξεχνάμε, γιατί δυστυχώς στην πολιτική ζούμε την έλλειψη μνήμης».
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός και από τον πρόεδρο της Κοινότητας, Παναγιώτη Μαρκόπουλο, ο οποίος και εισηγήθηκε την ονοματοδοσία της πλατείας, λέγοντας πως ήταν η ελάχιστη πράξη αναγνώρισης του έργου,  της προσφοράς, αλλά και της αγάπης του Γρηγόρη Σολωμού για τον τόπο του.

Κ. ΣΟΛΩΜΟΥ: ΚΟΙΤΑΖΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Εκ μέρους της οικογένειας, μίλησε η κόρη του τιμωμένου, Κατερίνα Σολωμού, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία τόνισε «εκ μέρους όλης της οικογένειας θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες για την

παρουσία σας στην αποψινή τιμητική εκδήλωση. Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη. Βρισκόμαστε στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγάπησε ο δικός μας Γρηγόρης Σολωμός. Ο σύζυγος, ο πατέρας, ο παππούς, ο γιατρός, ο πολιτικός, μα πάνω από όλα ο άνθρωπος που ήθελε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οι αξίες που διδάχτηκε από αυτόν εδώ τον τόπο, τη γενέτειρά του, τον συνόδευσαν σε όλη του τη διαδρομή. Και ήταν η πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε…

Εδώ, έμαθε από τους βιοπαλαιστές γονείς του να κοιτάζει στα μάτια τον άνθρωπο, να σέβεται τους μόχθους του καθενός και να αγωνίζεται για να προσφέρει ανιδιοτελώς, από όποια θέση και αν κατείχε, ως γιατρός αλλά και ως πολιτικός.

Θα εστιάσω κυρίως στην αφοσίωσή του στην κοινωνική ασφάλιση, με την οποία ταυτίστηκε ως ο μακροβιότερος διοικητής του ΙΚΑ. Το έργο του στον ευαίσθητο αυτό χώρο μαρτυρά την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη βούλησή του να συμβάλλει στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η έγνοια του, το πάθος του ήταν το κοινωνικό σύνολο. Και σ’ όλη του τη ζωή το απέδειξε με τον παρεμβατικό λόγο του, τις προτάσεις του, την εργατικότητά του, τον αξιακό του κώδικα, αφήνοντας πίσω του ένα αποτύπωμα διαδρομής στην πολιτική και όχι μόνον ζωή του τόπου απαράμιλλου ήθους.

Κατά τη κοινοβουλευτική του θητεία υπήρξε ο πρώτος εισηγητής του νόμου 1397 που έθεσε τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ήταν ο εμπνευστής και εισηγητής των Νόμων 1745/87 που αποτέλεσε τη βάση για το νομοθετικό πλαίσιο της κύριας ασφάλισης των αγροτών και του Νόμου 1568/86 για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η απόφασή να δοθεί το όνομά του στην αναβαθμισμένη πλατεία του χωριού του, αποτελεί για όλους εμάς ύψιστη τιμή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω:

Τον πρόεδρο της τοπικής ενότητας, κ. Παναγιώτη Μαρκόπουλο και το

τοπικό συμβούλιο, για την πρωτοβουλία που έλαβε να προτείνει την ονοματοδοσία της πλατείας σε πλατεία «Γρηγόρη Σολωμού» και για την ενεργό συμμετοχή του στο να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πρόταση.

Το δήμαρχο και όλο το Δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας για την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης και για τη θερμή στήριξη της.

Τέλος, όλους εσάς που βρεθήκατε σε αυτήν την τιμητική εκδήλωση αλλά και τους παλιούς του φίλους που μεγαλώσατε μαζί, που μοιραστήκατε μαζί χαρές και λύπες και σήμερα χαίρεστε… Σας ευχαριστούμε θερμά και πάλι και σας ευγνωμονούμε για την αναγνώριση της προσφοράς του».

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου, παρέστησαν, επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Σκιαδαρέσης και Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Ν. Τζανάκος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αιγιάλειας, κ. Γούτος, ο πρώην Νομάρχης, Ευστάθιος Σερέτης, ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Πατριαρχέας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Π. Ζαφειρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.

 

Ο αντιπεριφεριφερειάρχης, Χαρ. Μπονάνος, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο επιχειρηματίας, Πέτρος Τερζής, ο περιφερειακός σύμβουλος, Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου και γαμπρός του εκλιπόντος, Γιώργος Παπανδρέου, παρεέστησαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση

 

Η τιμητική πλάκα  για τον Γρηγόρη Σολωμό, στην πλατεία της Δ.Κ. Κούμαρι Αιγίου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement