Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

  Μέτρα και εμβολιασμός η σωτηρία της εκπαίδευσης

 

Τι δηλώνει στη «Γ» για τα μέτρα στα σχολεία και τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου.

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων χτυπάει σήμερα. Επιστροφή των μαθητών στα θρανία με ό,τι και όσα σημειολογεί η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς. Η μόνη αλλά ριζική διαφορά που υπάρχει είναι οι ιδιάζουσες συνθήκες υπό το καθεστώς της πανδημίας. Επαναλειτουργία των σχολείων με επαναφορά στις νόρμες της οικείας διά ζώσης διδασκαλίας, υπό την απειλή όμως του κορωνοϊού και την τήρηση σχολαστικών μέτρων από μαθητές και δασκάλους για την αποφυγή της νόσησης. Κυβέρνηση και Υπ. Υγείας και Παιδείας σε συνεχή επαγρύπνηση για να λύνουν δύσκολες εξισώσεις, ώστε η επαναλειτουργία της ζωντανής διδασκαλίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να έχει τη συνέχεια μιας απρόσκοπτης λειτουργίας και να μην επαπειλείται η διακοπή της με την μετατροπή των σχολικών μονάδων σε εστίες κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η ευρεία κομβικής σημασίας σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Επικρατείας, η αν. υπουργός Υγείας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, οι Γ.Γ. Πρωθυπουργού και της Πρωτοβάθμιας Υγείας και ο Δ/ντής του Γραφείου Τύπου. Ο κορμός των συμμετεχόντων στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν εκπρόσωποι παιδιατρικών φορέων. Υπό την διττή ιδιότητά της συμμετείχε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου.

 

Με δεδομένα το γνωστό επιστημονικό κύρος, την πολύτιμη εμπειρία της αλλά και τη γνώση εκ των ένδον όσων κατατέθηκαν στην ιδιαίτερης βαρύτητας σύσκεψη με τον πρωθυπουργό όπου συμμετείχε, η «Γ» έθεσε ερωτήματα στην κ. Βαρβαρήγου.

-Ποια κατά την γνώμη σας είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των σχολείων σε εστία μόλυνσης με αποτέλεσμα να διακοπεί το υγιές σύστημα της διά ζώσης διδασκαλίας; Συνηγορείτε στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των παιδιών όταν η κυβέρνηση το θέτει ως βασική προτεραιότητα και θεωρείτε τα εμβόλια ασφαλή για παιδιά 12-15 ετών που εμπίπτουν στον τομέα της Παιδιατρικής;

«ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ»

«Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό να αντιμετωπίσουμε και θα νικήσουμε μόνο εάν είμαστε ενωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό οι Παιδιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ομόφωνα υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν προταθεί. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων, μόνο αμφιβολίες, αμφισβήτηση και χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων θα επιφέρει.

Ο σκοπός της ενημέρωσης από τους συναδέλφους μέσω του Τύπου έχει ως στόχο την επιστημονικά τεκμηριωμένη, απολύτως ειλικρινή και κατανοητή απάντηση στα απολύτως δικαιολογημένα αγωνιώδη ερωτήματα των γονέων που αφορούν τα μέτρα προστασίας των παιδιών τους από τον κορωνοϊό.

Καθοριστικής σημασίας είναι η αποδοχή και τήρηση των μέτρων από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα προς μίμηση για τους μαθητές τους. Οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας των παιδιών, έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα gov.gr Παιδείας. Ο ΠΟΥ ανακοινώνοντας τα μέτρα πρόβαλε ως σύνθημα «Ας βοηθήσουμε όλοι να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά». Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στα σχολεία όπου υπάρχει η δυνατότητα χώρου να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των θρανίων. Επίσης επιβάλλεται ο καλός αερισμός και όσο ο καιρός το επιτρέπει τα παράθυρα να μένουν ανοικτά. Παράλληλα σύσταση χωρίς παρεκκλίσεις είναι: η χρήση μάσκας χωρίς να αγγίζεται με τα χέρια, η μη ανταλλαγή μικροαντικειμένων μεταξύ των μαθητών, συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικού που θα υπάρχει σε κάθε τάξη, η αποφυγή συναθροίσεων και στις αθλοπαιδιές όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων. Οι γονείς με το παράδειγμά τους, αν είναι πειθαρχημένοι και εφαρμόζουν με σεβασμό τα μέτρα, θα συμμορφωθούν και θα τα τηρήσουν και τα παιδιά. Πέρυσι, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ακόμη και οι μικροί μαθητές τηρούσαν αδιαμαρτύρητα τα μέτρα και δεν έβγαζαν την μάσκα τους. Ειδικότερα καλούνται οι δάσκαλοι να δίνουν το παράδειγμα στους μαθητές με την ακριβή και αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας (μάσκα, χέρια, αποστάσεις). «Οι δάσκαλοι να γίνουν ήρωες για τους μαθητές» προτείνει ο ΠΟΥ ώστε το παράδειγμά τους να γίνει συνειδητή εφαρμογή. Τέλος, ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει και η διδασκαλία θα γίνεται με τηλεκπαίδευση αν εντοπιστούν κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές».

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΤΑΓΗ»

Σε σχέση με την αναγκαιότητα εμβολιασμού των μαθητών η κ. Βαρβαρήγου υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων στον έλεγχο της πανδημίας, με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλήττει τα παιδιά. Όσον αφορά απορίες, αμφιβολίες και ερωτηματικά των γονέων σχετικά με τα εμβόλια, εξηγεί: «Οι παιδίατροι είναι ενδεδειγμένοι στο να λύσουν τις όποιες απορίες και να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός», επισημαίνοντας ότι «όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους πολύ σύντομα αφού διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα».

«ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ 10 εκ. ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Σύμφωνα με την κ. Βαρβαρήγου ο εμβολιασμός των παιδιών δεν εγείρει καμιά ανησυχία αφού από τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων παιδιών 12-15 ετών δεν προέκυψε κανένα σοβαρό πρόβλημα. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει, «σε 6 εκ. παιδιά που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο κλινικής μελέτης με πλήρη καταγραφή των ανεπιθύμητων παρενεργειών, αυτές που καταγράφηκαν ήταν οι συνήθεις αντιδράσεις από τα εμβόλια δηλαδή χαμηλή πυρετική κίνηση, πονοκέφαλος , πόνος στο σημείο της ένεσης και κακουχία για 24 ώρες». Επίσης η ίδια τονίζει πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο στα παιδιά με ποσοστό κάλυψης 100% και εξαιρετική ανοσολογική απόκριση και αυτό παρατηρήθηκε στην κλινική μελέτη των 6 εκ. εμβολιασμένων παιδιών που προαναφέρθηκε.

«ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ MΙ»

Στην απόφαση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό εστιάζει η κ. Βαρβαρήγου τονίζοντας ότι αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται εμπεριστατωμένη και διαρκής ενημέρωση και για την παραμικρή παρενέργεια. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική παράμετρο άρσης ενδεχομένων αμφιβολιών και ανησυχιών των γονέων για απόκρυψη πιθανών παρενεργειών. Παράλληλα η ίδια εξέφρασε την ανησυχία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις Δέλτα και Mι: «Διατηρούμε επιφυλάξεις για τις μεταλλάξεις αυτές για το αν και κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει ικανοποιητικά μεγάλους και παιδιά και η σύσταση είναι ότι ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη απάντηση στον κίνδυνο των μεταλλάξεων».

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

– Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
– Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Η εικόνα των κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 35 ασθενείς στις κλινικές, δύο περιστατικά στην Παιδιατρική και δέκα άτομα στις ΜΕΘ κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχα, στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό έφθασαν τις 28, εκ των οποίων δύο στις ΜΕΘ.

ΘΕΤΙΚΑ ΤΕΣΤ
Εξ άλλου, χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας διενεργήθηκαν 312 τεστ και βρέθηκαν δώδεκα θετικά. Σήμερα θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:30 με 20:30), στο οίκημα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ», του Κέντρου Υγείας Αιγίου (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας (κατά τις ώρες 09:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι τιμές – φωτιά «φρενάρουν» τις παραγγελίες Έτοιμοι οι πρατηριούχοι για την διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην Πάτρα, 

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Πρεμιέρα έκανε την περασμένη Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στην αγορά της Πάτρας, με την τιμή να είναι αυξημένη, καθώς κυμαίνεται από το 1,13 ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με πέρυσι που η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης ήταν στα 0,8 ευρώ.

Την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης το ενδιαφέρον των Πατρινών καταναλωτών ήταν αυξημένο προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων για να πληροφορηθούν για το ύψος της τιμής, αλλά όχι για να κάνουν ακόμα τις παραγγελίες τους εφόσον οι περισσότεροι τις μετέθεσαν για αργότερα προσβλέποντας σε μείωση της τιμής.
Οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Πάτρας εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αν και φοβούνται πως θα είναι περιορισμένο σε σχέση με πέρυσι, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα.
Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Θα “κορακιάσει” ξανά το Σαραβάλι-Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΕΥΑΠ ενημερώνει τους καταναλωτές της Κοινότητας Σαραβαλίου της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδος ότι εκτάκτως από σήμερα και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, λόγω της σημαντικά μειωμένης παροχής των γεωτρήσεων και πηγών της περιοχής επαναφέρει τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης.

Καθημερινά από 23:30-06:00 θα γίνεται διακοπή υδροδότησης:
1. Στις οδούς Κεφαλοβρύσου, Αγίας Τριάδος, Πετμεζά και εκατέρωθεν αυτών.
2. Στις οδούς Παλαιολόγου, Αγίου Νικολάου και εκατέρωθεν αυτών.
Οι πιο πάνω ώρες, είναι οι ώρες που η ΔΕΥΑΠ θα κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς και η υδροδότηση θα μεταβάλλεται με κάποια χρονική απόκλιση ανάλογα τις συνθήκες που θα επικρατούν και θα διαφέρει ελαφρά από καταναλωτή σε
ανάλογα την γεωγραφική του θέση.
Η ΔΕΥΑΠ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του
νερού και την διασφάλιση της υδροδότησης όλων των καταναλωτών. Σε αυτή την
προσπάθεια η συμβολή και των καταναλωτών είναι καθοριστική, με την ορθολογική
χρήση νερού και την εξοικονόμηση του.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα