Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι- Η νέα καθημερινότητα και τα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με φόντο το άνοιγμα των σχολείων σήμερα το πρωί, μία νέα καθημερινότητα περιμένει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έτσι λοιπόν όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα χρειάζονται μία σειρά από εργαστηριακά τεστ (rapid tests) για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, σε χώρους ψυχαγωγίας, σε εστιατόρια και μπαρ και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, την εστίαση, τον τουρισμό και σε όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Δύο rapid tests εβδομάδα θα χρειαστούν και όλοι οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί για να μπουν στο τέλος του μήνα μέσα στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων,  ενώ ειδικά για αυτή την εξεταστική (φθινόπωρο 2021) γίνεται δεκτό δύο φορές την εβδομάδα το self- test για τους φοιτητές, όμως από την επόμενη εξεταστική και μετά θα χρειάζεται εργαστηριακός rapid έλεγχος, δυο φορές την εβδομάδα που οι φοιτητές θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εργαστηριακούς ελέγχους θα χρειαστεί να κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές σχολείου σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στην τάξη καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο όλα τα άτομα είτε προέρχονται από το διδακτικό προσωπικό είτε είναι μαθητές εφόσον δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να υποβάλλονται σε μία σειρά από επιπλέον rapid τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση των δευτερογενών κρουσμάτων και την απομόνωση τους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα διασποράς.

Το πρώτο κουδούνι που θα ηχήσει στις σχολικές αίθουσες σήμερα το πρωί  φέρνει τα παιδιά πίσω στη δια ζώσης εκπαίδευση με self test ανά χείρας ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε ό,τι αφορά το όριο του αριθμού κρουσμάτων ανά τμήμα προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο της σχολικής τάξης, το υγειονομικό πρωτόκολλο λέει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο τμήμα 50% των μαθητών συν ένας, θετικοί στον κορονοϊό.

Τι θα γίνει με τις μεταφορές

Νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ θα ισχύσει από σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement