Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Άνοιξαν τα σχολεία!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Published

on

 

 

Μέσα σε αυτό το εξωπραγματικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να και μία ευχάριστη νότα!

Οι αυλόπορτες των σχολείων άνοιξαν χθες και υποδέχθηκαν τους μαθητές με απόλυτη ασφάλεια και τάξη.

Αρχίζει και πάλι να λειτουργεί “δια ζώσης” η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Θα γεμίσουν πάλι οι σχολικές γειτονιές από χαρούμενα πρόσωπα και γέλια!!

Οι μεγαλύτεροι μαθητές ξαναβρίσκουν τους παλιούς κι αγαπημένους φίλους! Πόσα έχουν να διηγηθούν μεταξύ τους! Πόσο όμορφη εικόνα! Κι όμως τα προβλήματα που έχουν προξενήσει οι 18 μήνες της πανδημίας με την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι πολλά.

Τα παιδάκια της Β΄ Τάξης του Δημοτικού στην ουσία μπαίνουν κανονικά στην τάξη φέτος καθώς πέρυσι το μεγαλύτερο διάστημα έκαναν μάθημα από τις οθόνες των υπολογιστών λόγω της πανδημίας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν γνωστικά κενά να καλύψουν Υπάρχει το θέμα των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών και το κατά πόσο, με την άρνησή τους να εμβολιαστούν, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών τους και την λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Πίσω από κάθε μαθητή βρίσκονται οι γονείς που δικαιολογημένα αγωνιούν για την ασφάλεια των παιδιών τους. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά, ιδιαίτερα γιά τους ανήσυχους εφήβους να τηρήσουν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πίσω από τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους, κρύβεται η αγωνία της διοικητικής πυραμίδας της Εκπαίδευσης να πάνε όλα καλά και να επιτύχει ο σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση ενός ή περισσότερων κρουσμάτων.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και η κ. Μακρή έχουν να διαχειριστούν τον πιό ευαίσθητο τομέα λειτουργίας του Κράτους: Την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών.

Τα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι σημαντικά και στην σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι άνω των 50 ετών. Οι καθηγητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% αλλά οι δάσκαλοι σε μικρότερο ποσοστό. Τα παιδιά του Δημοτικού δεν εμβολιάζονται. Τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας είναι εμβολιασμένα σε μικρό ποσοστό.

Η λύση που δόθηκε είναι οι μαθητές να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο.

Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test και να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με έξοδα δικά τους.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας φέτος θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Ο κίνδυνος ελλοχεύει. Ηταν όμως προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού να επανέλθει -κατά το δυνατόν- η κανονικότητα στα σχολεία και να επιστρέψουν οι μαθητές στο φυσικό τους περιβάλλον και την απαραίτητη για την ηλικία τους κοινωνικοποίηση.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει τα πρωτόκολλα, έχει ορίσει τι θα γίνεται σε κάθε πιθανή αναποδιά Δεν μένει παρά να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά!

Καλή σχολική χρονιά!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement