Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Σε ποιους θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης – Τι αλλάζει στα εμβολιαστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επί μέρους επιχειρησιακό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19 στους πολίτες.

Στη σημερινή τους συνεδρίαση τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα ολοκληρώσουν την εισήγησή τους προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να λάβουν την επιπλέον (τρίτη) δόση.

Η Εθνική Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, στους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Ανάλογη εισήγηση αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα και για τη θωράκιση με επιπλέον δόση εμβολίου όλων των υγειονομικών εργαζόμενων καθώς και των πολιτών κάτω των 60 χρόνων, με τη διαδικασία να υλοποιείται με ταχύ ρυθμό για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, η Επιτροπή κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της αποφάσισε ότι θα χορηγείται η αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και σε εκείνους ηλικίας κάτω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης από την πρώτη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή άνω των 60 χρόνων, εμβολιάστηκε πλήρως τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δυνατότητα επαναληπτικού εμβολιασμού από τον τρέχοντα μήνα και μετά.

Για τους πολίτες κάτω των 60 χρόνων, που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, τα ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνονται κυρίως για το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρέλευση του οκταμήνου από τη δεύτερη δόση εμβολίου θα σηματοδοτεί για τους πολίτες τη δυνατότητα για πρόσβαση στην πλατφόρμα και προγραμματισμό ραντεβού.

Η τελική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δίνει το σήμα για να ξεδιπλωθούν συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις στο πεδίο των εμβολιασμών. Για παράδειγμα, τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς τους οποίους είχαν θωρακίσει με το εμβόλιο από τον περασμένο Μάρτιο στοχευμένα στις κλινικές στις οποίες παρακολουθούνταν. Ενώ και οι κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς όπως και στην αρχή της «Ελευθερίας», τον περασμένο Ιανουάριο, για να καλύψουν τους περίπου 20.000 διαμένοντες στις ΜΦΗ.

Στη δεδομένη χρονική φάση αρμοδίως θεωρείται πως η «Ελευθερία» μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τα mega εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής και με σταθμούς τα εμβολιαστικά κέντρα στις δομές υγείας του ΕΣΥ αλλά και τα ιδιωτικά ιατρεία – με τους ιδιώτες γιατρούς, γενικούς γιατρούς, παθολόγους αλλά και τους παιδιάτρους που αναμένεται να ενταχθούν σε λίγες ημέρες στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, τα mega εμβολιαστικά κέντρα θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα τεθούν σταδιακά εκτός της «Ελευθερίας».

Εκκίνηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Από σήμερα, ωστόσο, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ανοίξει για την πρώτη κατηγορία πολιτών για την οποία οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν την ανάγκη χορήγησης επαναληπτικής δόσης, λόγω της μειωμένης ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό.

Οι περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένοι, μια ευρεία κατηγορία πολιτών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά πρόσβαση από σήμερα στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου –έλαβαν από χθες τη σχετική υπενθύμιση με μήνυμα και στο κινητό τους. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν θεραπεία, νεφροπαθείς, που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση και τέλος ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή λαμβάνουν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση, καθιστώντας τους ευάλωτους. Μάλιστα, για τους ανοσοκατασταλμένους είναι εφικτός ο εμβολιασμός με την τρίτη επαναληπτική δόση μέσα σε έναν μήνα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες καταρτίζεται επίσης το…δρομολόγιο των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ προς τους οίκους ευγηρίας της χώρας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους.

Τη σκυτάλη της διαδικασίας θα «παραλάβουν» στη συνέχεια περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την επαναληπτική δόση εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το μοντέλο προτεραιοποίησης των ηλικιωμένων που ακολουθήθηκε στην εκκίνηση της «Ελευθερίας» τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού (δηλαδή αρχικά ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά της ομάδας 80-84 χρόνων, 75-79 κοκ μέχρι την ομάδα ηλικίας 64-60 χρόνων) παραμένει έτοιμο προς ενεργοποίηση. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξει ταυτόχρονα σε όλους η πλατφόρμα για το τρίτο ραντεβού, καθώς υπάρχει απόθεμα τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων εμβολίων και η δυνατότητα για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Ο διπλός στόχος της θωράκισης των υγειονομικών

Περίπου 120.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι θα ενταχθούν και πάλι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς θα κληθούν να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Για σημαντικό αριθμό αυτών έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους κατά τον περασμένο Ιανουάριο- Φεβρουάριο, οπότε μπορούν να ενταχθούν και στον σχεδιασμό που αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Τη σημασία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη στο New England Journal of Medicine με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μετά από θεαματική μείωση των κρουσμάτων covid-19 στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, όταν και άρχισε να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα. Ααπό τους 227 υγειονομικούς, οι 130 (57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με μοριακό τεστ. Υπολογίστηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι σημαντική για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας, που μπορεί να προκύψει αν μεγάλο αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται προσωρινά λόγω λοίμωξης» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ουσιαστικά την ανάγκη επιπλέον θωράκισης των επαγγελματιών υγείας.

Ελλάδα

Ιερώνυμος για Φώφη – Αληθινή αγωνίστρια της ζωής που δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όταν πληροφορήθηκε την αδόκητη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε και τα εξής:

«Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέραμα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τον 20χρονο – Έφερε δύο τραύματα σε πνεύμονα και κοιλιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερα υπάρχουν για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά και στον τραυματισμό του 15χρονου, που επίσης βρισκόταν στο όχημα, από πυρά αστυνομικών. Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση.

Ακαριαίος ο θάνατος
Την εξέταση διενήργησε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι το θύμα: «Έφερε δυο διαμπερή τραύματα, το ένα στο θώρακα ψηλά στον πνεύμονα που βγήκε από την πίσω μεριά και το άλλο δεξιά στην κοιλιακή χώρα που δεν έπληξε ζωτικά όργανα. Και άρα το θανατηφόρο ήταν στον θώρακα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος».

Σε ό, τι έχει να κάνει με την απόσταση που πυροβολήθηκε ο νεαρός, ο κ. Μπογιόκας διαπίστωσε πως ο 20χρονος δέχθηκε πυρά από μακριά, πέραν των τριών – τεσσάρων μέτρων. Τα στοιχεία της πύλης εισόδου δείχνουν ότι δεν πυροβολήθηκε εξ’ επαφής και από κοντινή απόσταση.

Διαβάστε επίσης: Κατερινόπουλος για Πέραμα – «38 κάλυκες, έλεος – Δεν είχαν τρομοκράτες απέναντι»
Πού βρέθηκε το θύμα
Επιπλέον, το θύμα βρέθηκε πεσμένο στην άσφαλτο, στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, στην μπροστινή πόρτα.

Να σημειώσουμε ότι το γεγονός ότι τα τραύματα είναι διαμπερή σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το όπλο ή τα όπλα από τα οποία εβλήθησαν οι σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής του 20χρονου Ρομά, με δεδομένο ότι έχουν πυροβολήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εθνικό πένθος για τη Φώφη Γεννηματά με απόφαση του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Παράλληλα η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει με τιμές εν ενεργεία Υπουργού και δημοσία δαπάνη.

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

»Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό».

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πέθανε στις 12:04, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», βυθίζοντας σε πένθος τον πολιτικό κόσμο.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα: Αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σε όλη την πολιτική διαδρομή της, ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια, την αγάπη της για τα κοινά και τις κοινωνικές ευαισθησίες της, ενώ αποδείχθηκε μαχήτρια σε προσωπικές σκληρές δοκιμασίες, όπως η μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα