Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Σε ποιους θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης – Τι αλλάζει στα εμβολιαστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επί μέρους επιχειρησιακό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19 στους πολίτες.

Στη σημερινή τους συνεδρίαση τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα ολοκληρώσουν την εισήγησή τους προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να λάβουν την επιπλέον (τρίτη) δόση.

Η Εθνική Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, στους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Ανάλογη εισήγηση αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα και για τη θωράκιση με επιπλέον δόση εμβολίου όλων των υγειονομικών εργαζόμενων καθώς και των πολιτών κάτω των 60 χρόνων, με τη διαδικασία να υλοποιείται με ταχύ ρυθμό για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, η Επιτροπή κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της αποφάσισε ότι θα χορηγείται η αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και σε εκείνους ηλικίας κάτω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης από την πρώτη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή άνω των 60 χρόνων, εμβολιάστηκε πλήρως τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δυνατότητα επαναληπτικού εμβολιασμού από τον τρέχοντα μήνα και μετά.

Για τους πολίτες κάτω των 60 χρόνων, που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, τα ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνονται κυρίως για το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρέλευση του οκταμήνου από τη δεύτερη δόση εμβολίου θα σηματοδοτεί για τους πολίτες τη δυνατότητα για πρόσβαση στην πλατφόρμα και προγραμματισμό ραντεβού.

Η τελική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δίνει το σήμα για να ξεδιπλωθούν συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις στο πεδίο των εμβολιασμών. Για παράδειγμα, τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς τους οποίους είχαν θωρακίσει με το εμβόλιο από τον περασμένο Μάρτιο στοχευμένα στις κλινικές στις οποίες παρακολουθούνταν. Ενώ και οι κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς όπως και στην αρχή της «Ελευθερίας», τον περασμένο Ιανουάριο, για να καλύψουν τους περίπου 20.000 διαμένοντες στις ΜΦΗ.

Στη δεδομένη χρονική φάση αρμοδίως θεωρείται πως η «Ελευθερία» μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τα mega εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής και με σταθμούς τα εμβολιαστικά κέντρα στις δομές υγείας του ΕΣΥ αλλά και τα ιδιωτικά ιατρεία – με τους ιδιώτες γιατρούς, γενικούς γιατρούς, παθολόγους αλλά και τους παιδιάτρους που αναμένεται να ενταχθούν σε λίγες ημέρες στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, τα mega εμβολιαστικά κέντρα θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα τεθούν σταδιακά εκτός της «Ελευθερίας».

Εκκίνηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Από σήμερα, ωστόσο, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ανοίξει για την πρώτη κατηγορία πολιτών για την οποία οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν την ανάγκη χορήγησης επαναληπτικής δόσης, λόγω της μειωμένης ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό.

Οι περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένοι, μια ευρεία κατηγορία πολιτών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά πρόσβαση από σήμερα στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου –έλαβαν από χθες τη σχετική υπενθύμιση με μήνυμα και στο κινητό τους. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν θεραπεία, νεφροπαθείς, που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση και τέλος ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή λαμβάνουν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση, καθιστώντας τους ευάλωτους. Μάλιστα, για τους ανοσοκατασταλμένους είναι εφικτός ο εμβολιασμός με την τρίτη επαναληπτική δόση μέσα σε έναν μήνα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες καταρτίζεται επίσης το…δρομολόγιο των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ προς τους οίκους ευγηρίας της χώρας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους.

Τη σκυτάλη της διαδικασίας θα «παραλάβουν» στη συνέχεια περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την επαναληπτική δόση εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το μοντέλο προτεραιοποίησης των ηλικιωμένων που ακολουθήθηκε στην εκκίνηση της «Ελευθερίας» τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού (δηλαδή αρχικά ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά της ομάδας 80-84 χρόνων, 75-79 κοκ μέχρι την ομάδα ηλικίας 64-60 χρόνων) παραμένει έτοιμο προς ενεργοποίηση. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξει ταυτόχρονα σε όλους η πλατφόρμα για το τρίτο ραντεβού, καθώς υπάρχει απόθεμα τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων εμβολίων και η δυνατότητα για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Ο διπλός στόχος της θωράκισης των υγειονομικών

Περίπου 120.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι θα ενταχθούν και πάλι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς θα κληθούν να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Για σημαντικό αριθμό αυτών έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους κατά τον περασμένο Ιανουάριο- Φεβρουάριο, οπότε μπορούν να ενταχθούν και στον σχεδιασμό που αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Τη σημασία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη στο New England Journal of Medicine με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μετά από θεαματική μείωση των κρουσμάτων covid-19 στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, όταν και άρχισε να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα. Ααπό τους 227 υγειονομικούς, οι 130 (57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με μοριακό τεστ. Υπολογίστηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι σημαντική για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας, που μπορεί να προκύψει αν μεγάλο αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται προσωρινά λόγω λοίμωξης» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ουσιαστικά την ανάγκη επιπλέον θωράκισης των επαγγελματιών υγείας.

Ελλάδα

Φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο – Ένας 4χρονος ανάμεσα στους 11 τραυματίες – Δύο διασωληνωμένοι 20 και 35 ετών

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερη ενημέρωση:Δεκάδες άτομα απεγκλωβίστηκαν από το κτίριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) το οποίο το μεσημέρι της Παρασκευής (27.05.2022) τυλίχθηκε στις φλόγες. Από τους 44 που απεγκλωβίστηκαν τελικά 11 μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με προβλήματα εξαιτίας της φωτιάς

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης μετά από φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στα γραφεία του κτιρίου ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου για ασφάλεια, ενώ στο σημείο βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες για την επιχείρηση κατάσβεσης.

Επιχείρηση απομάκρυνσης μαθητών
Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνση μαθητών από παρακείμενο κτίριο όπου στεγάζεται εκπαιδευτήριο, λόγω των πυκνών έντονων καπνών.

Στο σημείο έχουν σπεύσει τουλάχιστον τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής, σε αίθριο του Επιμελητηρίου.

Άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, με τους υπαλλήλους να εγκαταλείπουν ασφαλείς το κτίριο.

Στο σημείο επικρατεί αναστάτωση, με τους καπνούς να είναι ορατοί από πολλά σημεία της πόλης.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από διερχόμενους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δύο ανέρχονται οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μίνι μάρκετ – κρεοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει διακομισθεί με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, όντας σοβαρά τραυματισμένος, ενώ ο δεύτερος στον Ευαγγελισμό φέροντας ελαφρά εγκαύματα.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο, πιθανόν από διαρροή σε φιάλη προπανίου, η επιχείρηση διαλύθηκε, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που εκσφενδονίστηκε στον δρόμο ακόμα και ένα μεγάλο ψυγείο του κρεοπωλείου.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από διερχόμενους, λέει στο in καταστηματάρχης της περιοχής.

Από την πλευρά του, εργαζόμενος στο μίνι μάρκετ δηλώνει ότι «η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου. Βγήκαμε έξω αναστατωμένοι και είδαμε έναν άνθρωπο 25 ετών μέσα στα αίματα. Εγώ χτύπησα στα πόδια και κάηκαν λίγο τα μαλλιά μου. Το ασθενοφόρο άργησε λίγο να έρθει».

Περισσότερα

Ελλάδα

Αργά ή γρήγορα… οριζόντια παρέμβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λέγεται και γράφεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «καλμάρει» τις τιμές των καυσίμων στα νησιά, επιδοτώντας τα έξοδα μεταφοράς που επιβαρύνουν την τελική τιμή. Ορθή η παρέμβαση και μάλλον αναγκαία, ειδικά καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο και τα νησιά θα υποδεχτούν πολύ κόσμο. Όμως, οι τιμές των καυσίμων έχουν… ξεφύγει γενικώς και πλέον, δεν πλήττουν μόνο το εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και τον κλάδο των πρατηριούχων, καθώς η κίνηση ολοένα και μειώνεται.  Γι’ αυτό και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει μία οριζόντια παρέμβαση και για τα καύσιμα.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα