Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πανδημία και δράσεις της Περιφέρειας- Του Χαράλαμπου Μπονάνου, Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας  

Published

on

 

 

Μια καινούργια δοκιμασία ξεκινάει για όλους μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και με την εφαρμογή του περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων.

Είναι αλήθεια ότι στην νέα πραγματικότητα έχουμε σύμμαχο το σημαντικότερο όπλο κατά της πανδημίας,  που είναι φυσικά το εμβόλιο.

Αυτή η περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή δεν έμεινε αδρανής όπως κάποιοι αναζητώντας με αγωνία υπαρξιακό ρόλο, ανερυθρίαστα το ισχυρίζονται, αλλά ξεπερνώντας ακόμα και τις αρμοδιότητές της, ενωτικά έκανε την μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει με όλα τα μέσα τους πολίτες της περιφέρειάς μας.

Είμαι υποχρεωμένος ενδεικτικά και επιγραμματικά σε όσους προβαίνουν σε κακόπιστη κριτική να υπενθυμίσω τον παρεμβατικό ρόλο μας με πράξεις και όχι με ανέξοδα λόγια που πολλές φορές ξεπερνάνε το μέτρο του αξιόπιστου πολιτικού λόγου.

Σε σκόπιμα επιλήσμονες που ποντάρουν στη σύγχυση και στην αμνησία μερίδας πολιτών, μπας και στηριχτούν στον αγώνα τους για την πολιτική επιβίωση, θυμίζω ότι στην τοπικη οικονομια από το φτωχό μας Π.Ε.Π. που κληρονομήσαμε, διαθέσαμε από πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης,  30 εκατ. για στήριξη των επιχειρήσεων με γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και με νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ εστίασαμε στον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο και τον επιστήμονα και την πολύ μικρή επιχείρηση.

Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας χωρίς να είμαστε η κεντρική κυβέρνηση, αρμόδια για εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.

Στα σχολεία, που χθες έκαναν την πρεμιέρα τους για την διατήρηση της ζωντανής διδασκαλίας, υπενθυμίζω ότι μετά από δώδεκα περίπου χρόνια έχουμε 12.000 περίπου μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη βασικών αναγκών, και φυσικά με τον εμβολιασμό να έχει καλύψει ένα 80% των εκπαιδευτικών μας, υπάρχει η αισιόδοξη προοπτική για την σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζω ότι σαν τμήμα δημόσιας υγείας εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φυσικά είμαστε παρόντες για οποιαδήποτε συμβουλευτική κάλυψη της σχολικής κοινότητας.

Στην πρεμούρα της αγωνιώδους άσκησης κριτικής, δηλαδή κάτι να λέμε για να δικαιολογούμε την ύπαρξή μας, μπερδεύουν τον ρόλο μας με τα υγειονομικά πρωτοκολλα που προφανώς έχουν συνταχθεί από τους ειδικούς και είναι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της πανδημίας και των συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία.

Εκτός και αν θέλουν στο γαλατικό χωριό, να συντάξουμε εμείς διαφορετικά πρωτόκολλα στηρίζομενα στις αντιπολιτευτικές επιθυμίες και όχι στα δεδομένα της επιστήμης.

Παραπλανητικά και ξεφεύγοντας φυσικά από το μέτρο ζητάνε ευθύνες από την περιφερειακή αρχή για τις «κόκκινες περιοχές» λες και είμαστε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έχει κοκκινίσει.

Με αλλά λόγια πρέπει στην Κρήτη να ζητήσουμε ευθύνες από τον περιφερειάρχη Αρναουτάκη, στη Μεσσηνία που βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στο κόκκινο από τον Νίκα και ούτω καθεξής.

Μπορεί να έχουμε τις ενστάσεις μας ή αν θέλετε τις εκφρασμένες δημόσιες διαφωνίες μας για μέτρα που πρέπει να εξηγούνται και να γίνεται πλήρης η κατανόησή τους πριν εφαρμοστούν, αλλά τα πυρά πρέπει να εστιάζονται στην επιτροπή ειδικών, και όχι στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση που οφείλει να εφαρμόσει τα ΦΕΚ.

Φυσικά η σοβαρότητα χάνεται όταν κάποιοι ομιλούν για πελατειακή παράκαμψη μέτρων.

Μάλλον πρακτικές δικές τους βιωματικές κατά λάθος αναφέρουν.

Θυμίζω όμως τις πραγματικές δράσεις από εμάς, για τις νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής μας διαθέσαμε το ποσό των 21.743.000 ευρώ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, χρηματοδοτήσαμε στον τελευταίο χρόνο με 4.000.000 ευρώ την προμήθεια εξοπλισμού και βελτίωση της υποδομής και επιταχύναμε τις βαλτωμένες διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών υποδομών με το ποσό των 15.000.000 ευρώ.

Για τον εμβολιασμό, πρώτοι από όλες τις περιφέρειες διοργανώσαμε webinar με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων για την πληροφόρηση των πολιτών για την πραγματικότητα του δώρου της επιστήμης.

Βρίσκεται δε σε εξέλιξη μεγάλη καμπάνια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων ακόμα και το κατακαλόκαιρο, από ξαπλώστρα σε ξαπλώστρα, δημιουργία σχετικού video, αυτοκόλλητα, τηλεοπτικό σποτ, για να στηρίξουμε την αλήθεια της επιστήμης απέναντι στην παραφιλολογία για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Στηρίζουμε το μέγα εμβολιαστικο κέντρο με επιστημονικό προσωπικο από την δημόσια υγεία και παρεμβαίνουμε υλοποιώντας ημερίδες, συζητήσεις στις οποίες μετέχουν έγκριτοι επιστήμονες και απαντούν σε απορίες σχετικές με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Μια μικρή περίληψη της δράσης μας δείχνει σε κάθε καλόπιστο ότι μόνο θεατές δεν μείναμε.

Είναι βέβαιο ότι η πανδημία είναι μια νέα δοκιμασία και για την αντιπολίτευση και η μέχρι τώρα στάση της δείχνει μια επικίνδυνη διαδρομή, κλείνοντας μάλιστα και ελαφρώς το μάτι προς ανεμβολίαστους, δείχνοντας σημάδια παλινδρόμησης στις οικείες αγκάλες του λαϊκισμού και του αντισυστημισμού.

Αυτοί που λένε ότι ο δρόμος είναι μπροστά, ας κοιτάξουν λίγο πίσω τους να δουν τα ίχνη της ανυπαρξίας τους, στον δρόμο αυτό υπάρχουν αποτυπώματα από την απραξία τους, από ανύπαρκτες προτάσεις τους και τελικά από έλλειψη σοβαρότητας.

Εμείς θα συνεχίσουμε ενωτικά με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να στηρίζουμε, να παρεμβαίνουμε, να πράττουμε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, μακριά από την μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός εφιάλτη που μπήκε απρόσμενα στη ζωή μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement