Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Χάθηκε ο μπούσουλας με το «καλημέρα»!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Επαναλαμβάνουμε (για πολλοστή φορά) ότι η αντιμετώπιση μίας πανδημίας έχει πολλά… «βλέποντας και κάνοντας». Κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για την εξέλιξη, ούτε για τις συνθήκες που μπορεί να αλλάξουν και να ανατρέψουν δεδομένα και σχεδιασμούς. Αυτό, εξάλλου, είναι κάτι που το έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα και έχουμε αποκτήσει ικανοποιητική εμπειρία.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός ή ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς – από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο των αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών – δεν πρέπει να λειτουργούν με σχέδιο και συντονισμό.

Είναι απολύτως θλιβερό λοιπόν, με το ξεκίνημα κιόλας, να παρουσιάζονται αρρυθμίες και έλλειμμα συντονισμού, που οδηγεί την κοινωνία σε… νευρική κρίση και σε απώλεια εμπιστοσύνης ως προς τα μέτρα, κυβέρνησης και ειδικών.

Το ΦΕΚ που απαγόρευε την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης σε παιδιά από 12 ετών και πάνω – και το οποίο ανατράπηκε μετά τον σάλο που έγινε –  ήταν το πρώτο σοβαρό «χτύπημα», ενώ ακολούθησε μία τραγελαφική πρώτη μέρα στα σχολεία κατά την οποία ζητούνταν βεβαιώσεις των self test που έχουν «περάσει» μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως… είχε κρασάρει. Μάλιστα, η εντελώς τυπική / υπηρεσιακή συμπεριφορά κάποιων διευθυντών και εκπαιδευτικών στους γονείς που εμφάνιζαν την χειρόγραφη βεβαίωση-  η οποία, παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να χορηγείται μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr)- («δεν μπορούμε να δεχτούμε το παιδί χωρίς βεβαίωση με ηλεκτρονικό κλειδάριθμο») δημιούργησε αρκετές, αχρείαστες εντάσεις. Και επιπλέον, ήρθε χθες η καταγγελία γονέων ότι οι δημόσιες δομές δεν δέχονται μαθητές για δωρεάν rapid test ενώ η υπουργός Υγείας, έλεγε και ξανάλεγε ότι όλα τα τεστ για τους μαθητές θα είναι εντελώς δωρεάν.

Αποτέλεσμα: Έχει χαθεί ο μπούσουλας προτού καλά – καλά ξεκινήσει η σαιζόν!

Δίχως άλλο, η κυβέρνηση οφείλει να σπεύσει και να θέσει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στα… παρατράγουδα.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι στρατηγικές νίκες της Ελλάδας επί της Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω, την πολύ πρόσφατη ιστορία…

Η Τουρκία, ωθεί χιλιάδες πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και ενδεχομένως θα την αποσταθεροποιήσει, αφού εξάλλου είναι και οικονομικά αδύναμη, προερχόμενη από μία πολυετή κρίση. Εκεί όμως, συναντάει ένα αποφασιστικό «στοπ» από την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για ένα αποφασιστικό κλείσιμο των συνόρων. Η «μάχη του Έβρου» είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδας απέναντι στον σύγχρονο αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Και όχι μόνο γιατί σταματάει τους μετανάστες, αλλά γιατί φέρνει στον Έβρο την ηγεσία της Ε.Ε. και δείχνει τι συμβαίνει.

Ακολουθούν και άλλες νίκες. Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο, η Ελλάδα «απαντάει» στο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, με συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Ειδικά η τελευταία, συνιστά μεγάλο «καρφί» για την Τουρκία και τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με την μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή της Ευρώπης, τη Γαλλία. Και συνάπτει μία αμυντική συμφωνία που έρχεται ως επιστέγασμα της ελληνογαλλικής συμμαχίας στο Αιγαίο και της περίφημης φράσης του Μακρόν, ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», επειδή ανέχεται την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επίσης, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Φτάνοντας στη νέα αμυντική συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν λίγο καιρό.

Και αυτή η συμφωνία μάλιστα, ήρθε σε μία στιγμή που η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό των συμμάχων της στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.

Όλα αυτά, εν περιλήψει, σηματοδοτούν πλέον μία σειρά από στρατηγικές νίκες της Ελλάδας επί της Τουρκίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Και στις νίκες αυτές, ως… κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η αποθεωτική υποδοχή και εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, που ανέβασε κατακόρυφα τον εκνευρισμό στην Τουρκία και δείχνει σε όλους ότι ενώ η Ελλάδα «ψηλώνει» και ισχυροποιείται στον φυσικό της χώρο, δηλαδή τη Δύση, η Τουρκία «κονταίνει» και απομακρύνεται από τη Δύση.

Και αυτό δεν το καταλαβαίνουν μόνοι οι δυτικοί. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες της Τουρκίας και ειδικά οι «ευρωπαϊστές», που αποτελούν το δυτικό και πιο προηγμένο τμήμα της γείτονος, αυτό το τμήμα που έχει και την μεγάλη οικονομική δύναμη. Αυτοί λοιπόν, αντιλαμβάνονται πλέον ότι ενώ η Τουρκία μπορεί να παραμένει σημαντική για τους δυτικούς λόγω γεωγραφικής θέσης, το καθεστώς Ερντογάν είναι πλέον παρωχημένο και αχρείαστο για τους δυτικούς. Είναι λογικό λοιπόν, αυτό το καθεστώς να αυξάνει τα «ντεσιμπέλ». Το κάνει όμως με λάθος τρόπο και σε λάθος στιγμή…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο αναγεννημένος Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Πάνθεον του ανθρωπισμού- Γράφει ο Dr Αντώνιος Αυγερινός

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μαχητικότητα που επιδεικνύει στις μέρες μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για το κοινωνικό σύνολο, με πράξεις μέριμνας και αλτρουισμού, θεμελιώνει την έναρξη μιας άρτιας πορείας και  ανέλιξης  που ευδοκιμεί  συνεχώς. Ανιχνεύοντας διαρκώς την έννοια της προόδου μέσα από συνέπεια λόγων και έργων, σμιλεύουμε την ανάπτυξη και αποδοτικότητα του έργου μας.

Διττός μας ρόλος η ανθρωπιστική και πολιτιστική προσφορά στο διηνεκές.  Η ενεργή κοινή γνώμη που παρακολουθεί τα δρώμενα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ,σεβόμενη τον ηθικό μετασχηματισμό που προάγουμε  , αναγνωρίζει στην Διοίκηση μας την ζωτικής σημασίας επιτυχία της άρσης της αναστολής του Ε.Ε.Σ. από την Διεθνή κοινότητα που τεχνηέντως είχε επιτευχθεί.

Έχοντας ως αναγκαία την δεοντολογική ευπρέπεια και ηθική, με την απαραίτητη ευρύτητα πνεύματος εργαζόμαστε σκληρά για την αναστήλωση της ανθρωπιστικής  υπόστασης του Ε.Ε.Σ.. Λειτουργούμε με μια δυναμική ανιούσα πορεία , που παράλληλα υποκλίνεται και ενσκήπτει με σεβασμό και συμπόνια στα δύσκολα και επίπονα προβλήματα της κοινωνίας. Κύριο τεκμήριο του έργου μας , η  καθολική αποδοχή και υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας,  της Διεθνούς κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που μας δεσμεύει να διευρύνουμε   την άμεση και καίρια επιχειρησιακή εμπλοκή μας  και να  συνεχίσουμε το μεγαλεπήβολο ανθρωπιστικό μας όραμα.

Η οικουμενικότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διαθλάται από την μοναδική βοήθεια και στήριξη που παρέχει τόσο εντός της εμπόλεμης ζώνης της Ουκρανίας όσο και στο συνοριακό σταθμό Siret της Ρουμανίας . Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες που με την υποδειγματική τους δράση και  συμπεριφορά ,με την γενναιόφρονα υπόστασή τους  και τον επαγγελματισμό τους δίδουν σήμερα μαθήματα ανθρωπισμού κι αλληλεγγύης εμπνέοντας κι ευαισθητοποιώντας συνειδήσεις.

Η πρωτοπορία, ο νεωτερισμός και η εξωσρέφεια είναι συνώνυμα της δράσης κατά την περίοδο της Διοίκησής μας  καθώς με τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό αναλάβαμε  τις υγειονομικές καλύψεις όλων των μεγάλων αθλητικών δραστηριοτήτων  όπως το RALLY ACROPOLIS , τους ποδηλατικούς αγώνες , μαραθώνιους κ.λ.π.

Ριζοσπαστική και επαναστατική ήταν η παρέμβασή μας κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που όλοι οι τομείς μας βρέθηκαν αμέσως στους δρόμους για να βοηθήσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας . Καταστρώνοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο  δράσης χρησιμοποιώντας, ειδικά μέσα μεταφοράς ( διασωστικά, snowmobile)  οι Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες βρέθηκαν δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας .

Ενώ θα έπρεπε να συνεχίσουμε – προβάλουμε  το αξιοκατάγραπτο  και ευυπόληπτο  έργο όλων των Ερυθροσταυριτών μας, δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να εστιάσω και να επιστήσω την προσοχή όλων, στις αφυδατωμένες πρακτικές ατομικού συμφέροντος που εμφανίζονται από ολίγους νοσταλγούς ενός θλιβερού παρελθόντος.

Η μετάλλαξη  όμως των  Διεθνών επειγουσών  αναγκών, αποτελούμενη από γεωπολιτικές, οικονομικές , πολιτιστικές και κλιματολογικές μεταβολές, απαιτεί έναν πιο ενεργό ρόλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.  Επιβάλλεται να χαράξουμε έναν δρόμο βασισμένο στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου δίνοντας τις προοπτικές για ένα νέο πλαίσιο ελέγχου,  αρχιτεκτονικής ασφάλειας και πρόληψης των ανατροπών που θα ανακύψουν ,επιδεικνύοντας  το θετικό πρόσημο  της κοινωνικής αξιοπιστίας του Ε.Ε.Σ. . Σε εμάς αρμόζει  να μείνουμε προσηλωμένοι σε καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις που θα οδηγήσουν στην ορθή μεταβολή που συντελείται , με πυρήνα μας όμως την ανθρωπιστική μας υπόσταση , τον σεβασμό στο δικαίωμα της ζωής ,στην καταπολέμηση της ανέχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Προσκαλώ λοιπόν, όλους εσάς τους Ερυθροσταυρίτες, όλους όσους οραματίζεστε ένα λαμπρό μέλλον και μια ανοδική πορεία για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να λάβετε μέρος στην μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας που λαμβάνει χώρα στις αρχαιρεσίες της 29ης Μαΐου. Προσβλέπουμε στην εκλογή μιας εύβουλης και προοδευτικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ., για έναν Οργανισμό ελεύθερο από τα δεσμά που του είχαν επιβάλει όσοι τον ήθελαν αιώνια εγκλωβισμένο,  στηρίζοντας τις υγιείς δυνάμεις που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το όνειρο κάθε Ερυθροσταυρίτη, να κυματίζει ελεύθερα η σημαία του Ερυθρού Σταυρού.

Πλήρης δικαίωση της σημερινής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ.

Μετά το υβριστικό παραλήρημα ορισμένων, που προανήγγειλαν με πανηγυρικό τόνο την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία λόγω δήθεν παραβάσεων του Καταστατικού, η γνωστή παρέα αποπειράθηκε δύο φορές να ζητήσει την λήψη ασφαλιστικών μέτρων αρχικά από το Εφετείο Αθηνών και στη συνέχεια από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στις δίκες που έγιναν, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους αναπαρήγαγε τους ίδιους εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς περί δήθεν κατάργησης τμημάτων, διαγραφής μελών κλπ, που είναι όλοι αποκυήματα της φαντασίας τους, που εφηύραν για να αποτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Τα Δικαστήρια και στις δύο περιπτώσεις ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ στο σύνολό τους τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που τόσο διαφήμιζαν οι εμπνευστές τους…

Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν κανονικά και με υποδειγματικό τρόπο.

 

Dr. Αντώνιος Αυγερινός, Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ακαθάριστα οικόπεδα: Όχι άλλη… νωχελικότητα!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ένα ακόμα οικόπεδο γεμάτο άγρια βλάστηση φούντωσε προχθές το βράδυ στην Πάτρα. Αυτή τη φορά ήταν στην περιοχή της Αρόης. Την περασμένη Κυριακή ήταν στην Αγυιά. Και έτσι όπως είναι η κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον θα φουντώσει και κάποιο άλλο, είτε κοντά στο κέντρο της πόλης είτε σε κάποια πιο απομακρυσμένη συνοικία. Έτσι κι αλλιώς, ακαθάριστοι χώροι, γεμάτοι βλάστηση που εύκολα γίνεται καύσιμη ύλη όσο προχωράει η θερινή περίοδος, υπάρχουν παντού. Και είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Δημόσιοι και ιδιωτικοί.

Και ναι μεν, το καταλαβαίνουμε. Ούτε ο Δήμος έχει τόσο προσωπικό ώστε να μπορεί να καθαρίσει τα πάντα μέσα σε 1-2 μήνες, ούτε και είναι εύκολο σε κάθε ιδιώτη να καθαρίζει το οικόπεδό του κάθε χρόνο. Χώρια που σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιώτες μπορεί να μην μένουν καν στην Πάτρα ή να υπάρχουν κληρονόμοι που δεν μπορεί να τους βρει κανένας.

Από την άλλη πλευρά όμως και αυτή η κατάσταση, προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται. Πολλές φορές σκοντάφτουν όμως, είτε στην πραγματικότητα, είτε στην αμέλεια και την αδιαφορία όλων μας.

Επί του προκειμένου όμως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα ζήτημα αισθητικής για την πόλη, αλλά με ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό. Ένα ζήτημα… προστασίας των περιουσιών και της ζωής των πολιτών!

Γι’ αυτό και ο Δήμος της Πάτρας πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να καταγράψει τους ακαθάριστους χώρους και οι ιδιώτες που διαθέτουν οικόπεδα να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους, αλλά και οι πολίτες που ζουν δίπλα σε κάποιον ακαθάριστο και «εύφλεκτο» χώρο να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα