Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Στα… σκουπίδια η ανακύκλωση

Τα «παιχνίδια» στις πλάτες των Δήμων, οι ληγμένες συμβάσεις, οι γεμάτοι μπλε κάδοι και τα ανακυκλώσιμα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Λειψή» έως ανύπαρκτη είναι η ανακύκλωση στην Πάτρα με τους μπλε κάδους να ξεχειλίζουν από ανακυκλώσιμα υλικά, αφού εδώ και περίπου δύο μήνες, έχουν μειωθεί αισθητά τα δρομολόγια αποκομιδής από τα οχήματα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. η οποία είχε σύμβαση με το Δήμο Πατρέων που όμως έληξε το τέλος του 2020 κι ακόμη δεν έχει ανανεωθεί. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις συνοικίες της πόλης, και οι δημότες αναρωτιούνται αν τελικά πρέπει να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν τα προβλεπόμενα υλικά που εναπόθεταν στους μπλε κάδους.

Όπως όλα δείχνουν το σύστημα ανακύκλωσης έχει καταρρεύσει, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους Δήμους της χώρας που είχαν αντίστοιχα, συμβάσεις με την ΕΕΑΑ, γι’ αυτό και απαιτείται παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, αφού οι ΟΤΑ τελούν υπό το καθεστώς μιας άτυπης «ομηρίας».

Η «Γνώμη» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της ΕΕΑΑ, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η καταγραφή της επίσημης θέσης της Εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων ενημέρωσε πως αδυνατεί να ανανεώσει τη σύμβαση και πως θα διακόψει τη συνεργασία στο τέλος του χρόνου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ζητά να συζητηθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ την ίδια ώρα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, ότι δεν φρόντισε εγκαίρως να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η πόλη πάντα είχε χαμηλά ποσοστά στην ανακύκλωση.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στην επιστολή προς την ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος, ως εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάνει λόγο για κατάρρευση του συστήματος της ανακύκλωσης, καθώς όπως αναφέρει η ΕΕΑΑ την ώρα που «παύει» τη συνεργασία της με το Δήμο Πατρέων, συνυπογράφει συμβάσεις μεγάλης διάρκειας με άλλους Δήμους. Όπως αναφέρει «πολλές φορές έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα από την ΕΕΑΑ, τη συνδρομή της για την ενημέρωση των δημοτών, την ανανέωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, την πύκνωση των μπλε κάδων και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων αποκομιδής, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα ανακύκλωσης. Όμως, ουσιαστικά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το 2020, έγινε παρέμβαση στον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Χατζηδάκη, όμως δε λάβαμε καμία απάντηση. Επίσης, έχουμε θέσει τα προβλήματα με το σύστημα της ανακύκλωσης και στην ΚΕΔΕ και έχει έγκαιρα αναδειχθεί η αδιέξοδη πορεία της ΕΕΑΑ και συνολικά του συστήματος ανακύκλωσης.

Για όλα τα παραπάνω, άμοιρες ευθυνών δεν είναι και οι Διοικήσεις της ΚΕΔΕ, οι

οποίες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Συστήματος κατά 35% και στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ ΑΕ με 3 μέλη, που δεν ενέργησαν προκειμένου να αποτρέψουν παράνομες αποφάσεις του ΔΣ της Εταιρείας σε βάρος των δήμων. Ζητάμε να συζητηθεί άμεσα, σε ειδική συνεδρίασή του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το όλο ζήτημα, προκειμένου να καταργηθεί η εμπλοκή των δήμων με το εν λόγω σύστημα εικονικής «ανακύκλωσης». Επίσης, η ΚΕΔΕ, να τοποθετηθεί πάνω και στα άλλα σημαντικά όσο και «φλέγοντα» ζητήματα, που «καίνε» τους δήμους σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων».

ΣΠΙΡΑΛ: ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ;

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η δημοτική παράταξη του «σπιράλ», η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «διαμαρτυρόμαστε από καιρό για τις χαμηλές επιδόσεις του Δήμου Πατρέων στην ανακύκλωση και την παντελή έλλειψη στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα. Τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν παντελώς εκλείψει και το ποσοστό των απορριμμάτων της πόλης που ανακυκλώνονται όχι μόνο δεν πλησίασε το απαιτούμενο 50% που ορίζει ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός, αλλά κατρακυλούσε διαρκώς, επί των ημερών Πελετίδη, σε μικρά μονοψήφια νούμερα.  Το σπιράλ έγινε αποδέκτης πολλών μηνυμάτων αγανακτισμένων δημοτών και απέστειλε άμεσα τα παρακάτω ερωτήματα προς την Εταιρία και την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, αναζητώντας έγκυρη ενημέρωση:

– Πότε συγκεκριμένα έληξε η σύμβαση (αν πράγματι έληξε);

– Για ποιο λόγο δεν ανανεώθηκε;

– Τι προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, σχετικά;

Προς μεγάλη μας έκπληξη η απάντηση της Αντιδημαρχίας ήταν πως «το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και θα

απαντηθούν τα ερωτήματά σας». Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει στοιχεία για το μείζον θέμα. Προφανώς η διαχείριση των αποβλήτων και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ούτε, δυστυχώς, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στην οποία έχουν βασιστεί όλα τα πετυχημένα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις του κόσμου.

Και, αναμένοντας τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώνει τη φωνή του στο εύλογο ερώτημα των πατρινών για το «πείτε μας επιτέλους τι συμβαίνει και πού πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που εναποθέτουν οι πατρινοί στους μπλε κάδους;».

ΟΙΚΙΠΑ: ΟΧΙ ΣΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, εκφράζοντας φόβους για οπισθοδρόμηση της ανακύκλωσης στην πόλη. Όπως αναφέρει «ως οργάνωση πολιτών που από την ίδρυσή μας θέσαμε σε προτεραιότητα την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής και ως πολιτική υπογραμμίζουμε τα παρακάτω:

-Η περίπτωση να οδηγούνται επεξεργασμένα στο Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ) του Δήμου μας υλικά σε θάψιμο πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, κυρίως γιατί θα απαξιώσει την ανακύκλωση στην συνείδηση των δημοτών και, αν συμβεί, σοβαρό μέρος της  ευθύνης, αν όχι το κυριότερο, θα ανήκει στο Δήμο μας.

-Αν η εταιρία μας αδικεί  σε παροχές υλικών που προβλέπονται ή τα «στυλώνει», ο Δήμος Πατρέων, τρίτος Δήμος της χώρας και από τους 5 πρώτους που εφάρμοσαν σύστημα ανακύκλωσης, δεν μπορεί να μην έχει εγκαίρως προβλέψει εναλλακτικές λύσεις.

-Η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι αποτελεσματική αλλά και ευέλικτη. Ένα διαπραγματευτικό αδιέξοδο θα αποτελέσει ήττα για όλους, την εταιρία, το Δήμο, τους δημότες γιατί θα γυρίσει την υπόθεση ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Αν πράγματι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς πρέπει να γίνουν δημόσια γνωστές για να κρίνουν (και  να στηρίξουν αν χρειαστεί) οι πολίτες.

– Είναι απολύτως απαράδεκτο αντί να πάμε σε πιο προχωρημένη μορφή, με πολλαπλούς κάδους και προδιαλογή οργανικών, να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως το θάψιμο ανακτηθέντων υλικών, έστω και φταίνε κι άλλοι, έστω και αν η κατάσταση στην αγορά ανακτηθέντων υλικών είναι πολύ κακή.

Μια τέτοια οπισθοδρόμηση είναι αδιανόητη και δεν επιτρέπεται να υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να κάνει ‘ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ’ για να μην συμβεί».

Χωρίς κατηγορία

Κορωνοϊός: Στα 1.100 τα σημερινά κρούσματα – 24 θάνατοι, 337 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.100, σύμφωνα με τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 645.969 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 111 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.609 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.679 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (89.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.129 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +20.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.578.525 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 12.744.338 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 197.768 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ εδώ

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Κορονοϊός – Οδοντίατροι :Οι γιατροί καθορίζουν για ποιες ιατρικές πράξεις θα απαιτείται rapid test – Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τα οποία θα τεθούν από ισχύ τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου καθορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα προσέρχονται στα οδοντιατρεία οι ασθενείς καθώς μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλεψε για διεξαγωγή rapid test 48 ωρών τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το Σάββατο σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τονίζοντας πως «το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα. Προχθές, στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ».

Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Πάτρα: Ανήλικη επιτέθηκε σε 92χρονο και τον λήστεψε(ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Θύμα ληστείας, έπεσε το πρωί της Κυριακής ένας 92χρονος στην οδό Ναυαρίνου.

Την ώρα που ετοιμαζόταν να εισέλθει στην οικία του, μια ανήλικη Ρομά, του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο χέρι και του αφαίρεσε το πορτοφόλι, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια μαζί με τη συνεργό, της τράπηκαν σε φυγή.

Άμεσα ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ και ο ηλικιωμένος συνοδεύομενος από τους οικείους, προσήλθε στην Ασφάλεια Πατρών, για να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων.

Στις παραπάνω φωτογραφίες διακρίνεται δράστιδα με τη συνεργό, ενώ εγκαταλείπουν το σημείο.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα