Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Στα… σκουπίδια η ανακύκλωση

Τα «παιχνίδια» στις πλάτες των Δήμων, οι ληγμένες συμβάσεις, οι γεμάτοι μπλε κάδοι και τα ανακυκλώσιμα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Λειψή» έως ανύπαρκτη είναι η ανακύκλωση στην Πάτρα με τους μπλε κάδους να ξεχειλίζουν από ανακυκλώσιμα υλικά, αφού εδώ και περίπου δύο μήνες, έχουν μειωθεί αισθητά τα δρομολόγια αποκομιδής από τα οχήματα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. η οποία είχε σύμβαση με το Δήμο Πατρέων που όμως έληξε το τέλος του 2020 κι ακόμη δεν έχει ανανεωθεί. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις συνοικίες της πόλης, και οι δημότες αναρωτιούνται αν τελικά πρέπει να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν τα προβλεπόμενα υλικά που εναπόθεταν στους μπλε κάδους.

Όπως όλα δείχνουν το σύστημα ανακύκλωσης έχει καταρρεύσει, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους Δήμους της χώρας που είχαν αντίστοιχα, συμβάσεις με την ΕΕΑΑ, γι’ αυτό και απαιτείται παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, αφού οι ΟΤΑ τελούν υπό το καθεστώς μιας άτυπης «ομηρίας».

Η «Γνώμη» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της ΕΕΑΑ, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η καταγραφή της επίσημης θέσης της Εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων ενημέρωσε πως αδυνατεί να ανανεώσει τη σύμβαση και πως θα διακόψει τη συνεργασία στο τέλος του χρόνου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ζητά να συζητηθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ την ίδια ώρα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, ότι δεν φρόντισε εγκαίρως να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η πόλη πάντα είχε χαμηλά ποσοστά στην ανακύκλωση.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στην επιστολή προς την ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος, ως εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάνει λόγο για κατάρρευση του συστήματος της ανακύκλωσης, καθώς όπως αναφέρει η ΕΕΑΑ την ώρα που «παύει» τη συνεργασία της με το Δήμο Πατρέων, συνυπογράφει συμβάσεις μεγάλης διάρκειας με άλλους Δήμους. Όπως αναφέρει «πολλές φορές έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα από την ΕΕΑΑ, τη συνδρομή της για την ενημέρωση των δημοτών, την ανανέωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, την πύκνωση των μπλε κάδων και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων αποκομιδής, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα ανακύκλωσης. Όμως, ουσιαστικά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το 2020, έγινε παρέμβαση στον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Χατζηδάκη, όμως δε λάβαμε καμία απάντηση. Επίσης, έχουμε θέσει τα προβλήματα με το σύστημα της ανακύκλωσης και στην ΚΕΔΕ και έχει έγκαιρα αναδειχθεί η αδιέξοδη πορεία της ΕΕΑΑ και συνολικά του συστήματος ανακύκλωσης.

Για όλα τα παραπάνω, άμοιρες ευθυνών δεν είναι και οι Διοικήσεις της ΚΕΔΕ, οι

οποίες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Συστήματος κατά 35% και στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ ΑΕ με 3 μέλη, που δεν ενέργησαν προκειμένου να αποτρέψουν παράνομες αποφάσεις του ΔΣ της Εταιρείας σε βάρος των δήμων. Ζητάμε να συζητηθεί άμεσα, σε ειδική συνεδρίασή του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το όλο ζήτημα, προκειμένου να καταργηθεί η εμπλοκή των δήμων με το εν λόγω σύστημα εικονικής «ανακύκλωσης». Επίσης, η ΚΕΔΕ, να τοποθετηθεί πάνω και στα άλλα σημαντικά όσο και «φλέγοντα» ζητήματα, που «καίνε» τους δήμους σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων».

ΣΠΙΡΑΛ: ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ;

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η δημοτική παράταξη του «σπιράλ», η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «διαμαρτυρόμαστε από καιρό για τις χαμηλές επιδόσεις του Δήμου Πατρέων στην ανακύκλωση και την παντελή έλλειψη στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα. Τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν παντελώς εκλείψει και το ποσοστό των απορριμμάτων της πόλης που ανακυκλώνονται όχι μόνο δεν πλησίασε το απαιτούμενο 50% που ορίζει ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός, αλλά κατρακυλούσε διαρκώς, επί των ημερών Πελετίδη, σε μικρά μονοψήφια νούμερα.  Το σπιράλ έγινε αποδέκτης πολλών μηνυμάτων αγανακτισμένων δημοτών και απέστειλε άμεσα τα παρακάτω ερωτήματα προς την Εταιρία και την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, αναζητώντας έγκυρη ενημέρωση:

– Πότε συγκεκριμένα έληξε η σύμβαση (αν πράγματι έληξε);

– Για ποιο λόγο δεν ανανεώθηκε;

– Τι προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, σχετικά;

Προς μεγάλη μας έκπληξη η απάντηση της Αντιδημαρχίας ήταν πως «το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και θα

απαντηθούν τα ερωτήματά σας». Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει στοιχεία για το μείζον θέμα. Προφανώς η διαχείριση των αποβλήτων και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ούτε, δυστυχώς, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στην οποία έχουν βασιστεί όλα τα πετυχημένα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις του κόσμου.

Και, αναμένοντας τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώνει τη φωνή του στο εύλογο ερώτημα των πατρινών για το «πείτε μας επιτέλους τι συμβαίνει και πού πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που εναποθέτουν οι πατρινοί στους μπλε κάδους;».

ΟΙΚΙΠΑ: ΟΧΙ ΣΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, εκφράζοντας φόβους για οπισθοδρόμηση της ανακύκλωσης στην πόλη. Όπως αναφέρει «ως οργάνωση πολιτών που από την ίδρυσή μας θέσαμε σε προτεραιότητα την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής και ως πολιτική υπογραμμίζουμε τα παρακάτω:

-Η περίπτωση να οδηγούνται επεξεργασμένα στο Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ) του Δήμου μας υλικά σε θάψιμο πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, κυρίως γιατί θα απαξιώσει την ανακύκλωση στην συνείδηση των δημοτών και, αν συμβεί, σοβαρό μέρος της  ευθύνης, αν όχι το κυριότερο, θα ανήκει στο Δήμο μας.

-Αν η εταιρία μας αδικεί  σε παροχές υλικών που προβλέπονται ή τα «στυλώνει», ο Δήμος Πατρέων, τρίτος Δήμος της χώρας και από τους 5 πρώτους που εφάρμοσαν σύστημα ανακύκλωσης, δεν μπορεί να μην έχει εγκαίρως προβλέψει εναλλακτικές λύσεις.

-Η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι αποτελεσματική αλλά και ευέλικτη. Ένα διαπραγματευτικό αδιέξοδο θα αποτελέσει ήττα για όλους, την εταιρία, το Δήμο, τους δημότες γιατί θα γυρίσει την υπόθεση ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Αν πράγματι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς πρέπει να γίνουν δημόσια γνωστές για να κρίνουν (και  να στηρίξουν αν χρειαστεί) οι πολίτες.

– Είναι απολύτως απαράδεκτο αντί να πάμε σε πιο προχωρημένη μορφή, με πολλαπλούς κάδους και προδιαλογή οργανικών, να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως το θάψιμο ανακτηθέντων υλικών, έστω και φταίνε κι άλλοι, έστω και αν η κατάσταση στην αγορά ανακτηθέντων υλικών είναι πολύ κακή.

Μια τέτοια οπισθοδρόμηση είναι αδιανόητη και δεν επιτρέπεται να υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να κάνει ‘ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ’ για να μην συμβεί».

Χωρίς κατηγορία

Ρωσία: Κλιμακώνεται η ένταση – Τελεσίγραφα της Μόσχας στην Ουάσινγκτον

Δημοσιεύθηκε

στις

Το άσχημο κλίμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις χειροτερεύει με τη Μόσχα να στέλνει δύο τελεσίγραφα στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τη συμπερίληψή της Ρωσίας στις χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες και για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το in, η Μόσχα «προειδοποίησε» την Ουάσιγκτον ότι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα υποστούν πολύ σοβαρή ζημιά, ενδέχεται ακόμη και να διακοπούν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν τη Ρωσία στον κατάλογο των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτερο στέλεχος της ρωσικής διπλωματίας, ο Αλεξάντερ Νταρτσίγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Δεν υπάρχει επιστροφή»

Ο κ. Νταρτσίγεφ, ο επικεφαλής του τμήματος για τη Βόρεια Αμερική στο ρωσικό ΥΠΕΞ, τόνισε πως εάν η αμερικανική Γερουσία προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων να συμπεριληφθεί η Ρωσία σε αυτή τη μαύρη λίστα, αυτό θα σημάνει ότι η Ουάσιγκτον θα έχει ξεπεράσει το σημείο από όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Τον περασμένο μήνα, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, που επιδιώκουν να περάσει νόμος ο οποίος θα χαρακτηρίζει τη Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, επισκέφθηκαν το Κίεβο για να συζητήσουν το νομοσχέδιο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για τον κ. Νταρτσίγεφ, εάν το κείμενο αυτό εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι «παράπλευρες απώλειες για τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα είναι πάρα πολύ σοβαρές, θα υποβαθμιστούν και μπορεί ακόμη και να διακοπούν». «Η αμερικανική πλευρά προειδοποιήθηκε», πρόσθεσε, σύμφωνα με το TASS.

Προχθές Πέμπτη το κοινοβούλιο της Λετονίας χαρακτήρισε τη Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και κάλεσε τους συμμάχους της στη Δύση να επιβάλουν ακόμη ευρύτερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Για τις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ο Αλεξάντερ Νταρτσίγεφ επανήλθε με νέα δήλωση για τις ρωσοαμερικάνικες σχέσεις και σήμερα. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψει πλήρως τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Προειδοποιούμε τους Αμερικανούς για τις καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών, οι οποίες θα ζημιώσουν σε μόνιμη βάση τις διμερείς σχέσεις, κάτι που δεν είναι ούτε προς το δικό τους ούτε προς το δικό μας συμφέρον», δήλωσε στο TASS ο Αλεξάντρ Νταρτσίγεφ. Δεν έγινε αμέσως σαφές σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφερόταν, σημειώνει το Reuters, το οποίο επισημαίνει επίσης πως το τηλεγράφημά του με προέλευση τη Μόσχα συντάχθηκε βάσει του νόμου που περιορίζει την κάλυψη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Νταρτσίγεφ δήλωσε επίσης πως η επιρροή των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σε σημείο που «οι Αμερικανοί καθίστανται ολοένα και περισσότερο άμεσο μέρος στη σύγκρουση».

www.in.gr

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Langya: Ο νέος ιός που βρέθηκε στην Κίνα θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» για μη ανακαλυφθέντα παθογόνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στραμμένα προς έναν νέο ιό που εντοπίστηκε σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Κίνα είναι τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας.

Ο νέος ιός, ο οποίος μπορεί να μην προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά υποδηλώνει πόσο εύκολα οι ιοί μπορούν να ταξιδέψουν απαρατήρητοι από τα ζώα στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες.

Ο ιός, που ονομάστηκε Langya henipavirus, μόλυνε σχεδόν τρεις δωδεκάδες αγρότες και άλλους κατοίκους, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπους από κάποια μυγαλή — μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τυφλοπόντικα που βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.

Το παθογόνο δεν προκάλεσε αναφερόμενους θανάτους, αλλά εντοπίστηκε σε 35 άσχετους πυρετικούς ασθενείς σε νοσοκομεία στις επαρχίες Shandong και Henan μεταξύ 2018 και 2021, είπαν οι επιστήμονες — ένα εύρημα σε αρμονία με μακροχρόνιες προειδοποιήσεις από επιστήμονες ότι οι ζωικοί ιοί διαχέονται τακτικά απαρατήρητοι. σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το ζώο μυγάλη μέσω του οποίου εξαπλώθηκε ο ιός

«Υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό αυτών των ζωονοσογόνων κρουσμάτων στον κόσμο και αυτός (ο ιός Langya) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο ιολόγος Leo Poon, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον ιό, που δημοσιεύτηκε ως αλληλογραφία από μια ομάδα Κινέζων και διεθνών ερευνητών στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε παγκόσμια προσοχή λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τα κρούσματα ασθενειών.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 εξακολουθούν να αναφέρονται σε όλο τον κόσμο καθημερινά, σχεδόν τρία χρόνια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ο νέος κοροναϊός. Νέες μελέτες συμφωνούν ότι τα ζώα που πωλούνται στην αγορά της Ουχάν είναι πιθανότατα η «πηγή» πίσω από την πανδημία της Covid-19.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Langya εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ή ότι είχε προκαλέσει τοπικό ξέσπασμα συνδεδεμένων κρουσμάτων. Απαιτείται περισσότερη μελέτη σε ένα μεγαλύτερο υποσύνολο ασθενών για να αποκλειστεί η εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επιστήμονας μολυσματικών ασθενειών Linfa Wang, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα είπε στο CNN ότι παρόλο που ο νέος ιός ήταν απίθανο να εξελιχθεί σε «άλλο συμβάν ασθένειας Χ», όπου ένα άγνωστο προηγουμένως παθογόνο πυροδοτεί επιδημία ή πανδημία. «Αποδεικνύεται όμως ότι τέτοια συμβάντα διάχυσης ζωονοσογόνων συμβαίνουν πιο συχνά από όσο νομίζουμε ή γνωρίζουμε».

Πώς εντοπίστηκε ο νέος ιός

Οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία ενός νέου ιού προέκυψαν όταν ένας 53χρονος αγρότης αναζήτησε θεραπεία σε νοσοκομείο στην πόλη Qingdao της επαρχίας Shandong τον Δεκέμβριο του 2018 με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και ναυτία. Όταν εξετάστηκαν τα δείγματα του ασθενούς, οι επιστήμονες βρήκαν κάτι απροσδόκητο, έναν ιό που δεν είχαν ξαναδεί, που σχετίζεται με τους ιούς Hendra και Nipah, εξαιρετικά θανατηφόρα παθογόνα από μια οικογένεια που δεν είναι γνωστή για εύκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τους επόμενους μήνες, ερευνητές και στα τρία νοσοκομεία έκαναν έλεγχο για αυτόν τον ιό σε ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα κι εν τέλει τον εντόπισαν σε 35 άτομα, τα οποία είχαν μια σειρά συμπτωμάτων όπως βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο και ναυτία, εκτός από πυρετό. Εννέα από αυτούς τους ασθενείς είχαν επίσης μολυνθεί από έναν γνωστό ιό, όπως η γρίπη, επομένως η πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν ασαφής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπτώματα στους υπόλοιπους 26 θα μπορούσαν να προκλήθηκαν από τον νέο ιό henipa.

Μερικοί εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία ή θρομβοπενία, μια πάθηση των αιμοπεταλίων, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν πολύ διαφορετικά σε ασθενείς με Hendra ή Nipah και κανείς από την ομάδα δεν πέθανε ή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ. Αν και όλοι ανάρρωσαν, δεν παρακολουθούνταν για μακροπρόθεσμα προβλήματα, πρόσθεσε.

Από την ομάδα των 26, όλοι εκτός από τέσσερις ήταν αγρότες, και ενώ ορισμένοι επισημάνθηκαν από το ίδιο νοσοκομείο με το αρχικό κρούσμα, πολλοί άλλοι βρέθηκαν στο Xinyang, περισσότερο από 700 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή είναι γνωστό ότι παρόμοιοι ιοί κυκλοφορούν σε ζώα από τη νοτιοδυτική Κίνα έως τη Νότια Κορέα, δεν ήταν περίεργο να καταγραφεί μετάδοση στους ανθρώπους σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, εξήγησαν οι επιστήμονες. Τα κρούσματα ήταν σποραδικά, αλλά χρειαζόταν περισσότερη έρευνα, είπαν.

Μόλις κατάλαβαν ότι ένας νέος ιός μολύνει ανθρώπους, οι ερευνητές, άρχισαν έρευνες για να ανακαλύψουν τι μόλυνε τους ασθενείς. Έλεγξαν εξημερωμένα ζώα για ίχνη προηγούμενης μόλυνσης με τον ιό και βρήκαν έναν μικρό αριθμό κατσίκων και σκύλων που μπορεί να είχαν τον ιό στο παρελθόν. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη ήρθε όταν εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν από μικρά άγρια ​​ζώα που αιχμαλωτίστηκαν και βρήκαν 71 μολύνσεις σε δύο είδη απο μυγαλές, μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά και θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο με το νέο ιό.

Πώς ο ιός έφθασε στους ανθρώπους

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για τον έλεγχο του ιού henipa Langya και θα πρέπει να διεξαχθούν όχι μόνο στις δύο επαρχίες όπου εντοπίστηκε ο ιός, αλλά ευρύτερα εντός της Κίνας και εκτός αυτής. Παγκοσμίως, το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών πιστεύεται ότι έχουν περάσει στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ζώα, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες λένε ότι έχει επιταχυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται σε ενδιαιτήματα άγριας ζωής.

Η Κίνα έχει δει μεγάλες επιδημίες από αναδυόμενους ιούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS το 2002-2003 και της Covid-19.Και οι δύο εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και από ιούς που πιστεύεται ότι προέρχονται από νυχτερίδες. Οι καταστροφικές συνέπειες και των δύο ασθενειών, ιδιαίτερα της Covid-19 που μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως καταδεικνύουν τη σημασία του γρήγορου εντοπισμού περιπτώσεων νέων ιών και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πιθανούς κινδύνους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την κατανόηση του ιού Langya και την επιβεβαίωση των τελευταίων ευρημάτων, και είπαν ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των ιών που μπορεί να μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Επειδή αυτός ο νέος ιός μπορεί να μην κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες και να επιτρέψουμε σε άλλους να προετοιμαστούν ή να κάνουν κάποια περαιτέρω έρευνα στις χώρες τους», δήλωσε ο Poon στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαδεδομένος μπορεί να είναι ο νέος ιός στη φύση, πώς διαχέεται στους ανθρώπους και πόσο επικίνδυνος είναι για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων ή να αποκτήσει αυτή την ικανότητα εάν συνεχίσει να μεταπηδά από ζώα σε ανθρώπους.

Το γεωγραφικό εύρος όπου εντοπίστηκαν οι λοιμώξεις «υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μάλλον διαδεδομένος», δήλωσε ο ιολόγος Malik Peiris, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι μελέτες σε άλλα μέρη στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες ήταν σημαντικές για να εξακριβωθεί η γεωγραφική περιοχή αυτού του ιού στα ζώα και στους ανθρώπους.

Επίσης, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα υπαινίσσονται τον μεγάλο αριθμό μη ανιχνευμένων λοιμώξεων που μεταδίδονται από την άγρια ​​ζωή στους ανθρώπους.
«Αυτό είναι σημαντικό για να μην παρασυρθούμε από την επόμενη πανδημία, όταν όχι αν έρθει», είπε.

Πηγή: CNN

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Πελοπόννησος: Πάνω από 2.700 οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ το πρώτο επτάμηνο του 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παρατηρήθηκε το πρώτο επτάμηνο του 2022 στους οκτώ νομούς των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Περισσότεροι από 2.700 οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε η αστυνομία στους οκτώ νομούς των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, μέσα στο πρώτο αυτό επτάμηνο Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν και στις δυο περιφέρειες περίπου 115.000 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι αλκοτέστ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρώτο επτάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, περίπου 29.500 αλκοτέστ και εντοπίστηκαν 1.140 οδηγοί υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Μάλιστα οι περισσότερες παραβάσεις, οι οποίες έφθασαν τις 196, βεβαιώθηκαν τον περασμένο Μάιο και οι λιγότερες, δηλαδή 130, τον περασμένο Μάρτιο.

Στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2022, περισσότερα από 87.500 αλκοτέστ, κατά την διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν περίπου 1.600 οδηγοί να βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Οι περισσότερες παραβάσεις, δηλαδή 482, βεβαιώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και οι λιγότερες, οι οποίες έφθασαν τις 113, καταγράφηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ
Στο μεταξύ, βεβαιώθηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2022 στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περίπου 62.350 παραβάσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι περισσότερες παραβάσεις, δηλαδή 10.827, αφορούσαν την υπερβολική ταχύτητα, ενώ βεβαιώθηκαν ακόμη 3.414 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και άλλες 2.305 για μη χρήση κράνους από οδηγούς μηχανών.

Στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου βεβαιώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 53.000 παραβάσεις του ΚΟΚ.

Ακόμη, στο πλαίσιο της βεβαίωσης παραβάσεων το πρώτο επτάμηνο του 2022 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ότι 1.352 οχήματα δεν είχαν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ ο αριθμός των αντίστοιχων παραβάσεων στην περιφέρεια Πελοποννήσου φθάνει τις 903.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, 206 οδηγοί στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν να μιλούν στο κινητό τηλέφωνο κατά την διάρκεια της οδήγησης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των παραβατών στην Πελοπόννησο έφθασε τους 403.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα