Connect with us

Χωρίς κατηγορία

3.758 παιδιά στην Πάτρα εκτός παιδικών και ΚΔΑΠ- Αν και πληρούσαν τα κριτήρια δεν έλαβαν voucher

Published

on

 

 

Την παρέμβαση του Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρου Τουλγαρίδη, προκάλεσε ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών στην Πάτρα από τις δομές των παιδικών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

Όπως αναφέρει «όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα πανελλαδικά,  το ένα τρίτο των παιδιών ( περισσότερα από 85.000 παιδιά) για τα οποία έγιναν αιτήσεις, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.

Εδικά για τα ΚΔΑΠ, πάνω από 50.000 παιδιά, παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος, έμειναν εκτός δομών, γιατί δεν έλαβαν το κουπόνι εγγραφής – «voucher», λόγω των περιορισμένων κονδυλίων.

Στην Πάτρα συγκεκριμένα, από 10132 αιτήσεις με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, έγιναν δεκτές μόνο 6374, δηλαδή περίπου το 37% των παιδιών έμειναν εκτός. Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα, υποεκτιμούν τις ανάγκες των παιδιών, γιατί αρκετές κατηγορίες οικογενειών δεν μπορούν να ενταχθούν και να υποβάλουν αιτήσεις στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Πέρα του προβλήματος του αποκλεισμού των παιδιών, που συνεχίζεται όσα χρόνια υπάρχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ, σοβαρότατο ζήτημα αποτελεί για πολλούς γονείς, που τα παιδιά τους δεν παίρνουν το «voucher», να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε χρόνο όλο και περισσότερα λεφτά.

Ακόμη και γονείς όμως, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα, υποχρεώνονται τελικά να πληρώνουν σε ιδιωτικές δομές, επιπλέον ποσά από την τσέπη τους, για τις «λεγόμενες» επιπρόσθετες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επιπλέον πολλά παιδιά, ενώ έχουν λάβει το «voucher», θα μείνουν εκτός δομών, γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις, ούτε στις δημόσιες, ούτε στις ιδιωτικές δομές, αφορά ιδιαίτερα στις θέσεις των βρεφών.

Αυτά τα προβλήματα διαιωνίζονται γιατί η προσχολική αγωγή και η εκπαίδευση λειτουργούν με κίνητρο και οδηγό το κέρδος».

Ο κ. Τουλγαρίδης επίσης, κάνει λόγο και για άναρχη και χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξη των ιδιωτικών κυρίως δομών. Όπως λέει «Στην Πάτρα τα τελευταία 6 χρόνια δημιουργήθηκαν 86 ιδιωτικά ΚΔΑΠ, με διαθέσιμες 5500 θέσεις, όταν πριν δεν υπήρχε κανένα! Επίσης τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, που πέρσι δεν υπήρχε κανένα στην περιοχή μας, φέτος δημιουργήθηκαν περισσότερα από δύο. Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι αντίστοιχες δημόσιες, δημοτικές δομές, που συνεχώς συρρικνώνονται ή κλείνουν. Για να έχουν όλα τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή και δημιουργική απασχόληση, είναι απαραίτητο να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών.

Διεκδικούμε, να δημιουργηθούν Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, τόσα όσα θα χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών και να εφαρμοστεί ενιαίο, καθολικό, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα, με κατάλληλη αγωγή, εκπαίδευση, αλλά και το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών».

Ροή ειδήσεων

Advertisement