Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μπάσκετ

Πένθος στον μπασκετικό κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής της ιστορίας Ντούσαν Ίβκοβιτς

TOY ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΝΤΙΝΟΥ

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ’ όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες. Ο Σέρβος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου του Βελιγραδίου με υγρό στον πνεύμονα, ενώ αντιμετώπιζε και χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.

Ο Ίβκοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943, είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012) και της ΑΕΚ (1999-2001), οδηγώντας μάλιστα τους ερυθρόλευκους δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης, το 1997 και το 2012. Στο πλούσιο παλμαρέ του, είχε μεταξύ άλλων τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα.

Με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Αργεντινής το 1990, καθώς επίσης και το χρυσό μετάλλιο στα Ευρωμπάσκετ το 1989 και το 1991. Μετέπειτα, με την Εθνική Σερβίας πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1995 και το ασημένιο στην Πολωνία το 2009. Είχε και ένα χρυσό στην Πανεπιστημιάδα.

 

Συντετριμμένος ο Σπανούλης: «Α ρε Ντούντα, δάσκαλε, ηγέτη, άρχοντα…»

Η απώλεια του Σέρβου θρύλου είναι τεράστια και όλος ο μπασκετικός κόσμος σπεύδει να αποχαιρετήσει τον «σοφό», που αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία του σπορ.

Ο Βασίλης Σπανούλης λίγες ώρες μετά το άκουσμα της δυσάρεστης είδησης αποχαιρέτησε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς με ένα μήνυμα που συγκλονίζει: «Ήσουν το ίδιο το μπάσκετ, είμαι συντετριμμένος», έγραψε ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ για τον πρώην προπονητή του στον Ολυμπιακό, που μαζί κατέκτησαν το 2012 το πρωτάθλημα και την Euroleague.

Αναλυτικά όσα έγραψε: «Α ρε Ντούντα, δάσκαλε, ηγέτη, άρχοντα. Οι λέξεις είναι μικρές, λίγες, μπροστά στο μεγαλείο σου… Σε ευχαριστώ για όσα μου δίδαξες… Σε ευχαριστώ που υπήρξες μέντοράς μου και ήσουν πάντα δίπλα μου! Ήσουν το ίδιο το μπάσκετ! Είμαι συντετριμμένος».

 

Ο Μάντζαρης θυμήθηκε τις μπουνιές που έριξε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς σε οπαδό πριν από 5ο τελικό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Η είδηση του θανάτου του Ντούσαν Ίβκοβιτς βύθισε στο πένθος το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας εκ των κορυφαίων προπονητών όλων των εποχών έφυγε από τη ζωή και ο Βαγγέλης Μάντζαρης μοιράστηκε μία απίστευτη ιστορία. Ο διεθνής γκαρντ θυμήθηκε ένα απίστευτο σκηνικό που συνέβη πριν από τον 5ο τελικό του 2012 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (Ο Ολυμπιακός τελικά νίκησε με 82-76), όταν ο “Ντούντα” όρμησε με γροθιές σε έναν οπαδό που του φώναξε – βρίζοντας – ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα ηττηθούν.

Αναλυτικά ο Βαγγέλης Μάντζαρης θυμήθηκε: “Αυτό που μου έχει μείνει είναι ένα γεγονός. Είναι τελικός με τον Παναθηναϊκό. 5ο ματς με την σειρά στο 2-2. Με το που βγαίνουμε από το ξενοδοχείο βγαίνει τελευταίος ο Ίβκοβιτς για να μπει στο πούλμαν. Σταματάει τότε ένα αμάξι κι ο οδηγός του λέει: “Ντούντα, ετοιμάσου τώρα για… ήττα”. Και όπως είναι, τον κοιτάει καλά-καλά αμίλητος και του λέει “να σου πω ρε μεγάλε”, τον πλησιάζει και τον ξεκινάει στα μπουκέτα. Και έγινε ένα σόου με αστυνομία. Ήταν ένας καλός πρόλογος για τον τελικό, μας ξεσήκωσε όλο αυτό”. Για το στοιχείο που χαρακτήριζε τον σπουδαίο τεχνικό, ο Μάντζαρης είπε: “Δεν μάσαγε. Πήρε εμένα από το Περιστέρι που δεν με ήξερε η μάνα μου και με έβαλε βασικό”.

 

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου η κηδεία του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Βελιγράδι!

Η κηδεία του θρύλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 12 ώρα Σερβίας (σ.σ. 13:00 Ελλάδας).

Ο Ίβκοβιτς θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο του Νέου Βελιγραδίου. Όπως είναι λογικό, προβλέπεται πολύς κόσμος για να πει το τελευταίο «αντίο» στον Ντούντα.

 

ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ

«Ντούντα=μπάσκετ»

Με μια λιτή δήλωση στην εφημερίδα μας, ο Μάκης Γιατράς σχολίασε την απώλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ντούντα ίσον μπάσκετ. Ο σοφός, ο δάσκαλος, ο ένας και μοναδικός».

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΛΟΣ

Ταυτίσθηκε με την ελληνική κουλτούρα!

Ο Πατρινός μπασκετμπολίστας Νίκος Μπάρλος με θητεία σε Απόλλωνα Πατρών, Ολυμπιακό Πειραιώς και άλλες ομάδες με 20ετή θητεία στην κορυφαία κατηγορία του μπάσκετ, που ανήκει στο προπονητικό σταφ του Ολυμπιακού στις μικρές ηλικίες επεσήμανε: « Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα. Ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα και έφερε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Η απώλειά του μπορεί να χαρακτηρισθεί τεράστια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

Άφησε μυθική καριέρα

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους πολλών ομάδων, συνδέοντας τ’ όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες. Καλό ταξίδι, Ντούντα.

 

ΝΙΚΟΣ ΒΕΤΟΥΛΑΣ:

“Άρχοντας εντός και εκτός παρκέ”

Η είδηση του θανάτου του τεχνικού Ντούσαν Ίβκοβιτς, στενοχώρησε και τον προπονητή του Απόλλωνα Πατρών Νίκο Βετούλα, ο οποίος μιλώντας στη “Γ” τόνισε: “Ο θάνατός του συγκλόνισε όλο τον κόσμο του μπάσκετ παγκοσμίως. Η απώλειά του μεγάλη, καθώς ανέβασε σε άλλο επίπεδο το μπάσκετ. Ήταν άρχοντας εντός και εκτός παρκέ και το μπάσκετ έγινε πολύ φτωχότερο”.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΛΦΕΤΑΣ:

“Προσέφερε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ”

Ο θάνατος του προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από πολλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν, δεν συντάραξε μόνο τους αθλητές με τους οποίους και συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στους πάγκους, αλλά ακόμη και αυτούς που τον έζησαν ως αντίπαλο. Ένας εξ αυτών είναι ο παλαίμαχος αθλητής του Απόλλωνα Γιάννης Μολφέτας ο οποίος είπε: “Η απώλειά του σε όλους μας είναι μεγάλη, και για το ελληνικό, αλλά και για το παγκόσμιο μπάσκετ. Όλα όσα προσέφερε στη χώρα μας, αλλά και στην Σερβία δεν ξεχνιούνται, καθώς έβαλε τη δική του σφραγίδα, όπου κι αν εργάστηκε”.

 

ΤΖΟΡΝΤΙ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ

«Το μπάσκετ έχασε έναν από τους πρωτοπόρους του»

Ως τον προπονητή που επηρέασε το ευρωπαϊκό μπάσκετ περισσότερο από κάθε άλλο, χαρακτήρισε ο Τζόρντι Μπερτομέου τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αποχαιρετώντας έτσι τον θρυλικό προπονητή.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπερτομέου: «Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο Ντούντα επηρέασε το ευρωπαϊκό μπάσκετ περισσότερο από κάθε άλλο προπονητή καθώς μεγάλωσε σε μία από τις “μπασκετομάνες” της Ευρώπης, το Βελιγράδι και οδήγησε πολλές ομάδες σε μεγάλες επιτυχίες. Ακόμα περισσότερο από τα επιτεύγματά του, θα θυμόμαστε τον Ντούντα ως ένα αληθινό ηγέτη προς όλους τους παίκτες του και τις επόμενες γενιές προπονητών. Το μπάσκετ έχασε έναν από τους πρωτοπόρους του, αλλά η κληρονομιά του μένει σε ένα άθλημα που βοήθησε να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement