Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι απαντά η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη σύμβαση με το Δήμο Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους η συνεργασία του Δήμου Πατρέων με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία σε ανακοίνωσή της απαντά για τη μη ανανέωση της σύμβασης, αλλά και για το αίτημα του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη για συνάντηση.

Όσον αφορά στο αίτημα του Δημάρχου για συνάντηση, η εταιρεία διευκρινίζει πως «ήδη από τον Ιούνιο με την επιστολή μας προτείνουμε συνάντηση με τους Δήμους και με τον ΕΟΑΝ για να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τις συμβάσεις, αλλά και συνολικά για το άμεσο μέλλον της ανακύκλωσης συσκευασιών. Η ΕΕΑΑ από τη μεριά της θα επιδιώξει να γίνουν οι σχετικές συναντήσεις».
Αντίστοιχα, για τη συνεργασία με το Δήμο Πατρέων διευκρινίζεται πως «το έργο ανακύκλωσης στο Δήμο Πατρέων συνεχίζεται με τους ίδιους όρους μέχρι την
31/12/2021. Το θέμα δεν αφορά μόνο το Δήμο Πατρέων, αλλά είναι διαχρονικό και
συνολικό. Προκύπτει από την αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να αντιμετωπίσει
εγκαίρως τα χρονίζοντα προβλήματα της ανακύκλωσης συσκευασιών και να
διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης βασισμένο στις
αρχές της ισονομίας, της διαφάνειας και της ορθολογικής αξιοποίησης των
οικονομικών πόρων που διαθέτουν οι κατά Νόμο υπόχρεες επιχειρήσεις.
Εξάλλου το νέο πλαίσιο συνεργασίας ΟΤΑ-ΕΕΑΑ καθίσταται αναγκαίο έπειτα από τις
αλλαγές του νομικού πλαισίου (Ν. 4736/20-10-2020 και Ν. 4819/23-7-2021) που
πρόσφατα ψήφισε η πολιτεία, και οι οποίες τροποποιούν ριζικά το μέλλον της
ανακύκλωσης συσκευασιών.
Τέλος θα μας επιτρέψετε να προσθέσουμε ότι εδώ και 19 χρόνια η ΕΕΑΑ επιτελεί τις
υποχρεώσεις της και με το παραπάνω και έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καλύπτει το 97% του πληθυσμού της χώρας και να συνεργάζεται με 306 Δήμους. Μέσα από τη
συνεργασία της με 3.000 συμβεβλημένες επιχειρήσεις, με τους ΟΤΑ, την ΚΕΔΕ και
κυρίως με τη καθημερινή συμμετοχή των πολιτών στα έργα ανακύκλωσης, η ΕΕΑΑ
καλύπτει το 96% του στόχου της χώρας στην ανακύκλωση συσκευασιών, δηλαδή
εκτελεί έργο διπλάσιο από τη νομική υποχρέωσή της. Ουσιαστικά από μόνο του το
αποτέλεσμα της ΕΕΑΑ επιτρέπει στη χώρα μας να επιτυγχάνει το στόχο της για την
ανακύκλωση συσκευασιών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT», καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.
Γ. ΡΩΡΟΣ: ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει πήρε και η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ο Δήμαρχος με την παράταξή του, το 2015 στο τεχνικό πρόγραμμα δήλωνε ότι το 2020 η ανακύκλωση στην Πάτρα θα φτάσει το 50%! Στο ίδιο βέβαια διάστημα άλλοι δήμοι αντί να καταγγέλλουν το σύστημα, χρησιμοποίησαν Ευρωπαϊκά προγράμματα για να επιτύχουν αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης κοντά στο 35% (π.χ. Δήμος Χαλανδρίου συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόγραμμα συλλογής οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος).
Μετά 7 χρόνια Δημοτικής Αρχής ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και ας απαντήσουν:
-Γιατί από 7% που παρέλαβαν την ανακύκλωση την έχουν φτάσει στο 3,5%;
-Ποια η συνεργασία τους με την ΚΟΙΝΣΕΠ;
-Γιατί δεν έχουν ακόμα προχωρήσει τα ‘Πράσινα σημεία’;».
Παράλληλα, η παράταξη καταθέτει και τις προτάσεις της, μεταξύ των οποίων είναι η κάθετη αντίθεση σε φαραωνικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων, η απαίτηση ολοκλήρωσης της ποιοτικής και ποσοτικής καταγραφής των παραγομένων απορριμμάτων σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, η εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης, η επιβράβευση των πολιτών στην πρόληψη και διαλογή στην πηγή, η ενδυνάμωση της ανακύκλωσης μέσω συνεργειών του δήμου με τοπικές εθελοντικές κινήσεις πολιτών αλλά και ΚΟΙΝΣΕΠ, άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας κομποστοποίησης, κ.α.
Τέλος, η «Ώρα Πατρών» προτείνει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΜΟΕ Πάτρας: Μια αθώωση, μία καταδίκη για δύο υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δυο υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων απασχόλησαν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών στην τελευταία συνεδρίασή του.

Στη μία περίπτωση ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για την απόπειρα βιασμού σε βάρος 7χρονου παιδιού που είχε απασχολήσει την ορεινή Ηλεία το 2014. Σε αντίθεση με την δεύτερη περίπτωση που ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανήλικο κρίθηκε ένοχος και η πρωτόδικη ποινή του μειώθηκε από 3 σε 1 χρόνο φυλάκιση με αναστολή καθώς κρίθηκε πως ήταν μειωμένου καταλογισμού.

«ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού από την Ηλεία, δικηγόρος Πατρών Δημήτρης Πεγλερίδης μιλώντας στην «Γ» ανέφερε πως «ο εντολέας μου αισθάνεται δικαιωμένος καθώς αθωώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών για την κατηγορία της απόπειρας βιασμού σε βάρος ανηλίκου. Αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία πως δεν είχε καμία συμμετοχή στα όσα τον κατηγορούσαν. Ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει ένα 7χρονο παιδί. Στιγματίστηκε άδικα όλα αυτά τα χρόνια στην μικρή κοινωνία της ορεινής Ηλείας που ζούσε. Όμως, το Δικαστήριο τον αθώωσε ομόφωνα και έτσι παύει οριστικά η δικαστική του περιπέτεια που κρατάει από το 2014 και πλέον είναι καθαρός στην κοινωνία, χωρίς το στίγμα. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση».

«ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ…»

Η δεύτερη υπόθεση είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία της Πάτρας το 2014 όταν ο κατηγορούμενος συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση και την περασμένη Πέμπτη κρίθηκε ένοχος με την ειδική περίσταση του μειωμένου καταλογισμού και η ποινή του μειώθηκε σε 1 έτος φυλάκισης.

Η συνήγορος υπεράσπισής του, δικηγόρος Πατρών Αγγελική Παναγιωτοπούλου υποστήριξε πως ο εντολέας της πάσχει από αναπηρία σε ποσοστό 68% γι’ αυτό ζήτησε να αρθεί το άδικο της πράξης και ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν αντελήφθη ότι προέβη σε μια ποινικά κολάσιμη πράξη. Στην αγόρευσή της ανέφερε πως «δεν αποδείχθηκε η πράξη» και σημείωσε πως «ό,τι συνέβη δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια διερευνητική διαδικασία μεταξύ δύο ανώριμων ανθρώπων, όπως αυτές που κάνουν πολλοί έφηβοι και εντάσσεται στη διαδικασία ωρίμανσης έστω και αν θεωρείται κάπως υπερβολικό».

ΕΛΕΝΗ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

87 τόνοι νερού σε έξι ώρες!-Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Χ. Μπονάνου χθες για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Αχαΐα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη, Ουρανία Σπυρίδωνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος  Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Γουναρόπουλος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ζήτησε με έγγραφό του να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, από τους παρόντες ανιχνεύθηκαν οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και αφενός επισημάνθηκε ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αράξου) έπεσαν 87 τόνοι νερού σε έξι ώρες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αφετέρου, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής, εγκλωβίζοντας τα νερά στις παρακείμενες εκτάσεις. Επιπλέον, οι μικρές διατομές στη διαδρομή ρεμάτων και ποταμών, ήσαν πρόσθετα στοιχεία που συνετέλεσαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε πρώτο επίπεδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, στην περιοχή με απόφαση του κ. Μπονάνου , δρουν τουλάχιστον πέντε (5) ιδιώτες εργολάβοι, με στόχο να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» στο θέατρο «Act»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Act» παρουσιάζει την ολοκαίνουργια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12 το μεσημέρι και θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή, ενώ προβλέπονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης με την Γεωργία Ηλιοπούλου στα τηλέφωνα 6944379220 – 2610439637.

Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές αποπειράται να υπενθυμίσει στους μεγάλους τη μαγεία της παιδικότητας και να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για την αληθινή αγάπη και για την αξία του να βρίσκει κανείς το δικό του εαυτό όσο ξεχωριστός κι όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και οι θεατρικοί φωτισμοί του Ιωάννη Αναστασόπουλου.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις «μπορούν οι πριγκίπισσες να ’ναι γενναίες και οι πρίγκιπες πεντάμορφοι; Πώς είναι μια πριγκίπισσα στο μυαλό μας; Όμορφη, γλυκιά και λουλουδένια, απαλή και μεταξένια; Τι συμβαίνει όμως αν η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική; Αν της αρέσουν τα πατίνια και τα παγωτίνια; Αν φοράει παντελόνια και κρεμιέται απ’ τα μπαλκόνια; Αν θέλει να ταξιδεύει και τον κόσμο να μαθαίνει; Αν οι πρίγκιπες την κοιμίζουν και τα βατράχια της μοσχομυρίζουν;

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τι πρέπει να κάνει ένας πρίγκιπας για να κατακτήσει μια πριγκίπισσα; Ως πού θα φτάσει; Θα ’ναι ήρωας; Ωραίος; Έξυπνος; Γενναίος; Μήπως θα ‘ναι αυτός που θ’ ακούσει την καρδιά της και τα όνειρά της; Πώς είναι να ‘χεις για γονείς δύο Βασιλείς; Τα άγχη, οι αγωνίες έχουν διαφορά αν το κεφάλι σου κορόνα φορά; Αν το βασίλειο μάλιστα είναι και μαγικό και πάει η κατάρα σύννεφο, είναι να είσαι ποτέ χαλαρός και ήρεμος; Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, ας μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως πραγματικά είμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι».

Παίζουν και τραγουδούν: Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Εισιτήρια: 7€ (παιδικό) 8€ (ενηλίκων). Προπώληση: viva.gr

Πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα