Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έτοιμη η 6η τοιχογραφία του ArtWalk 6!-«Δραπέτευσε από το παρελθόν»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Ο άνθρωπος τελικά δημιουργεί το εφικτό», με μία συμβολική φράση του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε να μας παρουσιάζει το έργο του ο διάσημος Νορβηγός street artist, Anders Gjennestad, ο οποίος ταξίδεψε στην Πάτρα για να δημιουργήσει την έκτη τοιχογραφία του 6ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας | ArtWalk 6.

Η καλλιτεχνική διαδικασία του Anders Gjennestad είναι ιδιαίτερη και πολύ προσωπική, έχει εμμονή με τη λεπτομέρεια και συνδέεται άμεσα με την ιδιοσυγκρασία του. Η σύλληψη της ιδέας πίσω από κάθε τοιχογραφία, προέρχεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβά ο ίδιος με πρωταγωνιστές ανθρώπινα σώματα σε δράση. Στη συνέχεια, δημιουργεί εξαιρετικά λεπτομερή στένσιλ πολλαπλών επιπέδων από χαρτόνι- δεν είναι τυχαίο ότι ταξίδεψε με δύο αποσκευές γεμάτες με τα στένσιλ του- τα οποία χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τις χαρακτηριστικές ανθρώπινες φιγούρες του. Οι φιγούρες αυτές, είναι τόσο ρεαλιστικά ζωγραφισμένες, που μοιάζουν σαν να έχουν παγώσει σε φαινομενικά υπερρεαλιστικές σωματικές συσπάσεις, σε ένα δικό τους σύμπαν που δεν υπακούει στους νόμους της φυσικής.

Ο λόγος για τον οποίο επιμένει να μην κάνει καμία προετοιμασία στον τοίχο, πριν την παρέμβαση του; Μας απαντά ότι όλες οι επιφάνειες, όσο φθαρμένες κι αν είναι, μπορούν «να μας διηγηθούν μία ιστορία». Η προσέγγισή του παραπέμπει έντονα στην παράδοση του Objet Trouvé των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι οι επιφάνειες που επιλέγει, διαθέτουν μία κάποια αισθητική ποιότητα, η οποία πηγάζει από την εμφάνιση που έχουν και γι’ αυτό χρειάζονται ελάχιστη παρέμβαση. Οι φθαρμένοι τοίχοι, οι σκουριασμένες μεταλλικές ή οι αλλοιωμένες γύψινες επιφάνειες επιτείνουν την συναισθηματική επίδραση που έχουν τα έργα τέχνης, ειδικά στο μέγεθος μιας τοιχογραφίας, στον θεατή. Ο θεατής, εξάλλου, πρέπει να νιώθει την ελευθερία να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα, παρατηρώντας ένα έργο τέχνης.

Όπως μας αποκάλυψε, το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα, μετά από αυτό που είχε κάνει με την οικογένειά του, όταν ήταν παιδί, επανέφερε στο μυαλό του όμορφες μνήμες και, σχετικά με την πρώτη του επίσκεψη στην Πάτρα, τον εντυπωσίασε η μορφολογία της πόλης, η ζωντάνια της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται η τοιχογραφία του και η ζεστασιά κι ο ενθουσιασμός των κατοίκων.

«Δραπέτευσε από το παρελθόν», ο τίτλος της 46ης τοιχογραφίας του ArtWalk 6, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά στην οδό Κεφαλληνίας 32, στην Πλατεία Επτανήσου.

 

Η 6η τοιχογραφία του 6ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 6, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Anders Gjennestad, μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Τo ArtWalk 6 τελεί υπό την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την θερμή βοήθεια των χρυσών χορηγών Χρυσανθόπουλος Α.Ε. (πατρινή εταιρία ανυψωτικών μηχανημάτων) και VECHRO (ελληνική βιομηχανία χρωμάτων) και των μεγάλων χορηγών Coffeebrands (πατρινή αλυσίδα καφέ) και ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε: 

στην ιστοσελίδα μας www.artinprogress.eu,
στο Facebook (Art In Progress) (ArtWalk) ή 

το instagram (artinprogress.patras) (artwalk_festival).

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement