Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Εκπαίδευση

ΙΕΚ ΣΒΙΕ: Πώς να βρεις τα “υλικά” της επιτυχίας στον απαιτητικό κλάδο της γαστρονομίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέχνη ή επάγγελμα; Πάθος ή εξειδίκευση; Ίσως δεν υπάρχει άλλο πεδίο που να συνδυάζει πιο έντονα τη δημιουργικότητα με τη γνώση, τη φαντασία με την πρακτική εμπειρία. Οι νέες πτυχές της σημερινής γαστρονομίας, από το finedining και τα mealkits ως την παγκόσμια δυναμική άνοδο της vegan διατροφής, γοητεύουν, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Κι έχουν κάθε λόγο να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε αυτόν τον αναμφίβολα ανταγωνιστικό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.

 

Γαστρονομία: Ένας τομέας με εξωστρέφεια και προοπτική

 

Όσο η πανδημία υποχωρεί και πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, στις ανεπτυγμένες χώρες ο κόσμος επανέρχεται στις αγαπημένες του συνήθειες, επιστρέφοντας στα εστιατόρια. Παλιές και νέες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό και βεβαίως νέες θέσεις για επαγγελματίες της γαστρονομίας.

Στόχος του κλάδου της εστίασης είναι να επανέλθει στα επίπεδα προ-Covid19, πράγμα που θα σημαίνει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για chef και pastrychef. Άλλωστε, καθ’ όλη την περίοδο 2015-2019 οι απασχολούμενοι στον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα αυξάνονταν κάθε χρόνο, φτάνοντας από τους 249,6 χιλ. σε 287,4 χιλιάδες. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στο top 5 των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις δαπάνες των καταναλωτών σε υπηρεσίες εστίασης.

Παράλληλα, όμως, η κουλτούρα της εστίασης και το concept που αφορά στην εμπειρία του “γεύματος έξω” αλλάζουν, επηρεαζόμενα από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν το νέο τοπίο της γαστρονομίας.

 

 

Νέες ευκαιρίες αλλά και απαιτήσεις για τους μελλοντικούς σεφ

 

Η σημασία του ποιοτικού φαγητού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, συνιστά βασικό στοιχείο των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, όμως, έρχονται να προστεθούν σε αυτό νέες τάσεις, όπως:

  • οι vegan επιλογές που πλέον βρίσκονται σε κάθε μενού
  • οι αναβαθμισμένες εκδοχές του comfortfood,
  • η έντονη παρουσία της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων σε κάθε κουζίνα,
  • νέες τεχνικές, παρασκευές και πρώτες ύλες,
  • η χρήση “ευέλικτων” υλικών για take-away,
  • ο συνδυασμός απλότητας και αυθεντικότητας.

Στην Ελλάδα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν μπροστά τους μια ακμάζουσα πορεία, σε μεγάλο βαθμό χάρη και στην προοπτική της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουριστικό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες δεν προσφέρουν απλώς επισιτιστικές υπηρεσίες, αλλά συνθέτουν εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες των μονάδων εστίασης.

Για να το πετύχουν, χρειάζονται σύγχρονη κατάρτιση, γνώση, και πολύπλευρη πρακτική εμπειρία, ήδη από τη στιγμή της αποφοίτησής τους.

 

Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ

 

Στη Σχολή Μαγειρικής ΣΒΙΕ, κάθε σπουδαστής που στοχεύει να σταδιοδρομήσει στις επαγγελματικές κουζίνες μπορεί να κάνει το όνειρό του πράξη, χάρη σε ένα προηγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα από αυτό, μυείται στα μυστικά της μαγειρικής, της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής και συνολικά της λειτουργίας της εστίασης.

Το κυριότερο είναι ότι γίνεται επαγγελματίας στην πράξη, αφού εκπαιδεύεται σε επαγγελματικές κουζίνες, όμοιες με αυτές των μεγάλων επισιτιστικών μονάδων (διάταξη, λειτουργία με αέριο, κ.λπ.). Και πάντα, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και σεφ με πολυετή και επιτυχημένη καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίπλα στους σπουδαστές βρίσκεται φυσικά ο καταξιωμένος Chef Γιάννης Αποστολάκης, ως σύμβουλος σπουδών, με τον οποίο η ΣΒΙΕ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία.

 

Όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας σε αληθινές κουζίνες είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια στον κλάδο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό δυναμικό της ΣΒΙΕ και να βοηθώ τους νέους μάγειρες να πετύχουν τους στόχους τους».

 

Επιπλέον, συμμετέχουν σε εξειδικευμένα MasterClasses, σεμινάρια, εκδηλώσεις με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και tailor-made διαγωνισμούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν πρακτικά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Γιάννης Αποστολάκης εκπαιδεύει τους αυριανούς σεφ στις state-of-the-art εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΣΒΙΕ.

 

Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα

 

Με τη χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, η vegan μαγειρική αποτελεί πια διακριτό πεδίο εξειδίκευσης σε όλο τον κόσμο. Στη ΣΒΙΕ λειτουργεί η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικήςστην Ελλάδα, με την καθοδήγηση του διάσημου GreenChef Νίκου Γαϊτάνου και μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών.

Ο VeganChef Νίκος Γαϊτάνος είναι υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην αποκλειστικά χορτοφαγική μαγειρική του ΙΕΚ ΣΒΙΕ

Οι μελλοντικοί vegan μάγειροι και ζαχαροπλάστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τους τρόπους διαμόρφωσης ενός vegan μενού, αλλά και να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.

 

 

Νέο πρότυπο κέντρο σπουδών και κατάρτισης στην Πάτρα

 

Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ απολαμβάνει υψηλή αναγνώριση για το επίπεδο κατάρτισης των σπουδαστών της, οι οποίοι απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας. Σήμερα, έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών για πλήθος τομέων, όπως τα Τουριστικά Επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και, φυσικά, τα Επαγγέλματα Υγείας.

Από φέτος, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει επεκτείνει τη δυναμική του παρουσία, με το νέο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Πάτρα. Στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό και τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του αντανακλάται απόλυτα η υπεροχή, η ιστορία και το κύρος της ΣΒΙΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο στην Αγίου Ανδρέου 95 είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί σήμερα τους μελλοντικούς επαγγελματίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές για όλους και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε αυτές, ενώ παράλληλα μπορεί να λάβει και αναλυτική ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που τον ενδιαφέρουν.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.

 

Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ

Αγίου Ανδρέου 95

2610 277.770 – 80 – 90

https://www.sbie.edu.gr/ieksbie-patra/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαίδευση

Ε.Α.Π.: Λήγει σήμερα η προθεσμία αιτήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για εγγραφή στα προγράμματα σπουδών και σε μεμονωμένες θεματικές ενότητες που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο 2022, η περίοδος υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως και σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του συνδέσμου https://dev.eap.gr/student-candidate/public#/
Συνολικά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει:
-8 προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
-51 μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
-1 ειδικό πρόγραμμα.
-449 μεμονωμένες θεματικές ενότητες.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ε.Α.Π., μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου www.eap.gr. Επιπλέον, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και τηλεφωνικά στο 2610-367600 (εργάσιμες μέρες και ώρες).

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Εγγραφές φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για τα Προγράμματα που Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 24 Αυγούστου.

Συνολικά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει:

  • 8 Προπτυχιακά 
  • 51 Μεταπτυχιακά 
  • 1 Ειδικό Πρόγραμμα 
  • 449 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες 

Όλα τα Προγράμματα Σπουδών, αποτελούν σύγχρονες και ελκυστικές επιλογές, εναρμονισμένες πλήρως με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιείται πλήρως εξ αποστάσεως, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές, τόσο των Προπτυχιακών, όσο και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, να ρυθμίζουν με ευέλικτο τρόπο το χρόνο τους, σπουδάζοντας από το σπίτι τους, σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Στο ΕΑΠ διδάσκουν οι κορυφαίοι Καθηγητές του ακαδημαϊκού χώρου της χώρας μας και του εξωτερικού, κάτι που σε συνδυασμό με τα σχεδόν 25 χρόνια πείρας του Πανεπιστημίου στο χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, για όποιον το επιλέξει για τις σπουδές του.

Η παρακολούθηση των Προγραμμάτων Σπουδών, γίνεται σε ολιγομελή τμήματα και οι φοιτητές έχουν διαρκή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση με τους Καθηγητές τους.

Εγγραφές φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τέλος, η είσοδος στα Προπτυχιακά Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου γίνεται ανεξάρτητα από τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων. 

Κάνε την αίτησή σου τώρα και απόκτησε νέους ορίζοντες στη ζωή και την καριέρα σου, σπουδάζοντας από το σπίτι σου. 

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΑΠ, μπορείτε να βρείτε στο www.eap.gr, επικοινωνώντας ηλεκτρονικά στο [email protected] ή καλώντας στο 2610 367600.

 

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Σε εξέλιξη οι εγγραφές φοιτητών-Στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μοναδικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας που προσφέρει Σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ξεκίνησε τη διαδικασία εισδοχής νέων φοιτητριών και φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, στα Προγράμματα που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για φοίτηση.

Όλα τα Προγράμματα Σπουδών, αποτελούν σύγχρονες και ελκυστικές επιλογές, εναρμονισμένες πλήρως με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιείται πλήρως εξ αποστάσεως, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές, τόσο των Προπτυχιακών, όσο και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, να ρυθμίζουν με ευέλικτο τρόπο το χρόνο τους, σπουδάζοντας από το σπίτι τους, σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Στο ΕΑΠ διδάσκουν οι κορυφαίοι Καθηγητές του ακαδημαϊκού χώρου της χώρας μας και του εξωτερικού, κάτι που σε συνδυασμό με τα σχεδόν 25 χρόνια πείρας του Πανεπιστημίου στο χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, για όποιον το επιλέξει για τις σπουδές του.

Η παρακολούθηση των Προγραμμάτων Σπουδών, γίνεται σε ολιγομελή τμήματα και οι φοιτητές έχουν διαρκή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση με τους Καθηγητές τους.
Συνολικά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει 8 Προπτυχιακά τρία εκ των οποίων είναι:
• Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ)
• Δημόσια Διοίκηση (ΔΗΔ)
• Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ)
Υπενθυμίζουμε πως η οικονομική συμμετοχή για όλα τα Προγράμματα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ενώ παρέχονται υποτροφίες αριστείας αλλά και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Τέλος, η είσοδος στα Προπτυχιακά Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου γίνεται ανεξάρτητα από τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων.
Κάνε την αίτησή σου τώρα και απόκτησε νέους ορίζοντες στη ζωή και την καριέρα σου, σπουδάζοντας από το σπίτι σου.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΑΠ, μπορείτε να βρείτε στο www.eap.gr, επικοινωνώντας ηλεκτρονικά στο [email protected] ή καλώντας στο 2610 367600

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα