Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Εκπαίδευση

ΙΕΚ ΣΒΙΕ: Πώς να βρεις τα “υλικά” της επιτυχίας στον απαιτητικό κλάδο της γαστρονομίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέχνη ή επάγγελμα; Πάθος ή εξειδίκευση; Ίσως δεν υπάρχει άλλο πεδίο που να συνδυάζει πιο έντονα τη δημιουργικότητα με τη γνώση, τη φαντασία με την πρακτική εμπειρία. Οι νέες πτυχές της σημερινής γαστρονομίας, από το finedining και τα mealkits ως την παγκόσμια δυναμική άνοδο της vegan διατροφής, γοητεύουν, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Κι έχουν κάθε λόγο να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε αυτόν τον αναμφίβολα ανταγωνιστικό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.

 

Γαστρονομία: Ένας τομέας με εξωστρέφεια και προοπτική

 

Όσο η πανδημία υποχωρεί και πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, στις ανεπτυγμένες χώρες ο κόσμος επανέρχεται στις αγαπημένες του συνήθειες, επιστρέφοντας στα εστιατόρια. Παλιές και νέες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό και βεβαίως νέες θέσεις για επαγγελματίες της γαστρονομίας.

Στόχος του κλάδου της εστίασης είναι να επανέλθει στα επίπεδα προ-Covid19, πράγμα που θα σημαίνει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για chef και pastrychef. Άλλωστε, καθ’ όλη την περίοδο 2015-2019 οι απασχολούμενοι στον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα αυξάνονταν κάθε χρόνο, φτάνοντας από τους 249,6 χιλ. σε 287,4 χιλιάδες. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στο top 5 των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις δαπάνες των καταναλωτών σε υπηρεσίες εστίασης.

Παράλληλα, όμως, η κουλτούρα της εστίασης και το concept που αφορά στην εμπειρία του “γεύματος έξω” αλλάζουν, επηρεαζόμενα από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν το νέο τοπίο της γαστρονομίας.

 

 

Νέες ευκαιρίες αλλά και απαιτήσεις για τους μελλοντικούς σεφ

 

Η σημασία του ποιοτικού φαγητού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, συνιστά βασικό στοιχείο των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, όμως, έρχονται να προστεθούν σε αυτό νέες τάσεις, όπως:

  • οι vegan επιλογές που πλέον βρίσκονται σε κάθε μενού
  • οι αναβαθμισμένες εκδοχές του comfortfood,
  • η έντονη παρουσία της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων σε κάθε κουζίνα,
  • νέες τεχνικές, παρασκευές και πρώτες ύλες,
  • η χρήση “ευέλικτων” υλικών για take-away,
  • ο συνδυασμός απλότητας και αυθεντικότητας.

Στην Ελλάδα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν μπροστά τους μια ακμάζουσα πορεία, σε μεγάλο βαθμό χάρη και στην προοπτική της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουριστικό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες δεν προσφέρουν απλώς επισιτιστικές υπηρεσίες, αλλά συνθέτουν εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες των μονάδων εστίασης.

Για να το πετύχουν, χρειάζονται σύγχρονη κατάρτιση, γνώση, και πολύπλευρη πρακτική εμπειρία, ήδη από τη στιγμή της αποφοίτησής τους.

 

Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ

 

Στη Σχολή Μαγειρικής ΣΒΙΕ, κάθε σπουδαστής που στοχεύει να σταδιοδρομήσει στις επαγγελματικές κουζίνες μπορεί να κάνει το όνειρό του πράξη, χάρη σε ένα προηγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα από αυτό, μυείται στα μυστικά της μαγειρικής, της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής και συνολικά της λειτουργίας της εστίασης.

Το κυριότερο είναι ότι γίνεται επαγγελματίας στην πράξη, αφού εκπαιδεύεται σε επαγγελματικές κουζίνες, όμοιες με αυτές των μεγάλων επισιτιστικών μονάδων (διάταξη, λειτουργία με αέριο, κ.λπ.). Και πάντα, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και σεφ με πολυετή και επιτυχημένη καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίπλα στους σπουδαστές βρίσκεται φυσικά ο καταξιωμένος Chef Γιάννης Αποστολάκης, ως σύμβουλος σπουδών, με τον οποίο η ΣΒΙΕ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία.

 

Όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας σε αληθινές κουζίνες είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια στον κλάδο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό δυναμικό της ΣΒΙΕ και να βοηθώ τους νέους μάγειρες να πετύχουν τους στόχους τους».

 

Επιπλέον, συμμετέχουν σε εξειδικευμένα MasterClasses, σεμινάρια, εκδηλώσεις με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και tailor-made διαγωνισμούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν πρακτικά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Γιάννης Αποστολάκης εκπαιδεύει τους αυριανούς σεφ στις state-of-the-art εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΣΒΙΕ.

 

Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα

 

Με τη χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, η vegan μαγειρική αποτελεί πια διακριτό πεδίο εξειδίκευσης σε όλο τον κόσμο. Στη ΣΒΙΕ λειτουργεί η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικήςστην Ελλάδα, με την καθοδήγηση του διάσημου GreenChef Νίκου Γαϊτάνου και μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών.

Ο VeganChef Νίκος Γαϊτάνος είναι υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην αποκλειστικά χορτοφαγική μαγειρική του ΙΕΚ ΣΒΙΕ

Οι μελλοντικοί vegan μάγειροι και ζαχαροπλάστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τους τρόπους διαμόρφωσης ενός vegan μενού, αλλά και να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.

 

 

Νέο πρότυπο κέντρο σπουδών και κατάρτισης στην Πάτρα

 

Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ απολαμβάνει υψηλή αναγνώριση για το επίπεδο κατάρτισης των σπουδαστών της, οι οποίοι απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας. Σήμερα, έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών για πλήθος τομέων, όπως τα Τουριστικά Επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και, φυσικά, τα Επαγγέλματα Υγείας.

Από φέτος, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει επεκτείνει τη δυναμική του παρουσία, με το νέο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Πάτρα. Στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό και τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του αντανακλάται απόλυτα η υπεροχή, η ιστορία και το κύρος της ΣΒΙΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο στην Αγίου Ανδρέου 95 είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί σήμερα τους μελλοντικούς επαγγελματίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές για όλους και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε αυτές, ενώ παράλληλα μπορεί να λάβει και αναλυτική ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που τον ενδιαφέρουν.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.

 

Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ

Αγίου Ανδρέου 95

2610 277.770 – 80 – 90

https://www.sbie.edu.gr/ieksbie-patra/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαίδευση

Ψηφιακές ταυτότητες για όλους τους φοιτητές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν πλέον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και σε ψηφιακή μορφή θα διατίθενται πλέον, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες στα ΑΕΙ. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται στους φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών και γίνεται διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, academicid.minedu.gov.gr, μετά την έγκριση της αίτησής τους από τη γραμματεία του οικείου τμήματος. Μέσα από το λογαριασμό τους, οι φοιτητές μπορούν να εκδώσουν ψηφιακό αντίγραφο της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας σε αρχείο PKPASS (Passbook Pass File) και να το ενσωματώσουν σε συμβατή εφαρμογή της επιλογής τους, σε συσκευές Android και iOS.

Η ψηφιακή μορφή της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της Πράξης «Επέκταση Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» (ΕΣΠΑ 2014 – 2020), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, η υπάρχουσα ακαδημαϊκή ταυτότητα παραμένει εν ισχύ και σύντομα θα αναβαθμιστεί τεχνολογικά, ενσωματώνοντας δυνατότητες ανέπαφης επικοινωνίας.

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Ε.Α.Π.: Πιστοποίηση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ανακοίνωσε  ότι το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) πιστοποίησε ότι τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΠΣ):

-Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ)

-Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ) της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ)

-Πληροφορική (ΠΛΗ) της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ)

-Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ)

-Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ΕΠΟ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ)

καθώς συμμορφώνονται πλήρως (fully compliant),  με τις αρχές του προτύπου ποιότητας ΠΠΣ της ΕΘΑΑΕ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015).

Η πιστοποίηση, λόγω πανδημίας, ολοκληρώθηκε με ηλεκτρονική επίσκεψη επιτροπών εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης των ΠΠΣ συνεργάστηκαν η Διοίκηση του Ιδρύματος, η  Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π), η Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης (ΜΕΑΕ), το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος, οι Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) των Σχολών, οι Διευθυντές, τα μέλη ΔΕΠ, οι Συντονιστές και οι ΣΕΠ των προγραμμάτων. Σημαντική ήταν η συμβολή φοιτητών, ερευνητών, αποφοίτων, κοινωνικών εταίρων και επαγγελματικών φορέων που σχετίζονται με τα Προγράμματα αυτά. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέδραμαν και  εργάστηκαν με αφοσίωση  για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των ΠΠΣ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο σύνδεσμο https://www.eap.gr/to-eap/pps

 

 

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Την Παρασκευή τρέξιμο, περπάτημα, σχοινάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Παρασκευή τρέξιμο, περπάτημα, σχοινάκι, χορός κ.ά. διάρκειας 120 λεπτών, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή καλεί όλα τα σχολεία της χώρας  και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, να προβούν , στις 24 Σεπτεμβρίου (στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού  και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού) στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με κοινό σύνθημα για το έτος 2021: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».

Οι  δράσεις/δραστηριότητες και εκδηλώσεις σύμφωνα με την εγκύκλιο θα περιλαμβάνουν:

*τρέξιμο

*περπάτημα

*σχοινάκι

*χορό

*εκδηλώσεις αναφοράς/ιστορικής αναδρομής κ.ά.

Οι παραπάνω δράσεις θα είναι διάρκειας 120 λεπτών και θα  υλοποιηθούν  αποκλειστικά εντός του σχολικού ωραρίου, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών κάθε σχολικής μονάδας.

Η υφ. Παιδείας επισημαίνει  με έμφαση ότι κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ανωτέρω δράσεων με ευθύνη των Διευθυντών/Διευθυντριών και των Προϊσταμένων των οικείων σχολικών μονάδων, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11), των Συντονιστών Εκπαίδευσης των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής κλάδου ΠΕ11 τηρούνται απαρέγκλιτα τα οριζόμενα σε σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή/και εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούν (α) στα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη και αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2 και (β) στα κατά τόπους μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19.

ΠΗΓΗ: esos

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα