Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πλεύρης: “Προσωπικό μου στοίχημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις” – Τι ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους

Δημοσιεύθηκε

στις

«Προσωπικό του στοίχημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την καταπολέμηση του φαινομένου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Υγείας.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα αυτό από τους δημοσιογράφους, με αφορμή την προσωπική του περιπέτεια το 2016, όταν νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση χτυπημένος από νοσοκομειακό μικρόβιο μετά από χειρουργείο ρουτίνας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του στο Υπουργείο Υγείας.

«Το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι, σε προσωπικό επίπεδο, στο επίκεντρο. Είναι για μένα ένα πολύ μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει από τότε πέντε χρόνια, αλλά άμα έχεις βιώσει την κατάσταση της διασωλήνωσης και μετά της σκηνής να είσαι ξύπνιος πια και να βλέπεις τους γύρω σου διασωληνωμένους, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ο νεκρός χώρος μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Προφανώς δεν μπορείς να σώσεις όλον τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να πεθαίνει κόσμος σε τέτοιο βαθμό από νοσοκομειακές λοιμώξεις», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις και αποδίδει το γεγονός όχι τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρησης των κανόνων αντισηψίας συνολικά στα νοσοκομεία. «Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζει αντισηπτικό», λέει από την εμπειρία του.

Θάνος Πλεύρης: Ζήτησε καταγραφή από τους λοιμωξιολόγους για τους θανάτους στις ΜΕΘ
Ερωτώμενος σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό στις ΜΕΘ, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε σε συνάντησή του με τους λοιμωξιολόγους λεπτομερή καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Το θέμα, όπως είπε, δεν αφορά μόνο στον κορονοΪό, αλλά σε όλες τις βαριές παθήσεις, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

«To θέμα δεν αφορά τον κορονοϊό, αλλά όλες τις παθήσεις και όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και έχουν κολλήσει τέτοιου είδους μικρόβια», τόνισε διευκρινιστικά προσθέτοντας: «Αφορά συνολικά τον κόσμο που πεθαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ήδη έχω ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι θάνατοι από Covid.

«Μπορεί ένας ασθενής να βρέθηκε διασωληνωμένος λόγω εμφράγματος και η αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί να είναι το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο, έχει για ‘μένα σημασία να γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος ασθενής προσβλήθηκε μέσα στην εντατική από νοσοκομειακή λοίμωξη», διευκρίνισε.

www.newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement