Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα διπλασιαστούν οι νοσηλείες στα παιδιά»- «Καμπανάκι» από τον Καθηγητής Παιδιατρικής / Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Με δεδομένο ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός νοσηλειών των παιδιών στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ειδικότερα δε,o διπλασιασμός στις νοσηλείες παιδιών και νεογνών στο ΠΓΝΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδιατρικής Κλινικής, η « Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παιδιατρικής / Νεογνολογίας και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου με ερωτήματα : Προβλέπει αύξηση νοσηλειών με βάση τα έως. τώρα στατιστικά στοιχεία ;

Πόσο θα επηρεάσει την μεταδοτικότητα και τη νόσηση το άνοιγμα των σχολείων παρά τα μέτρα; Η Μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί στα παιδιά σοβαρότερηνόσηση; Θεωρεί ακίνδυνο τον εμβολιασμό και θα αποτρέψει την διασπορά και την εξάπλωση;

«Έχει ήδη επισημανθεί ότι η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική για όλες τις ηλικίες και βέβαια δεν εξαιρεί τα παιδιά. Αποτελεί γεγονός που έχει επισημανθεί, ότι πρόσφατα μέσα στους τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάστηκε ο αριθμός νοσηλειών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμφίβολα δηλώνουν την ικανότητα του ιού και συγκεκριμένα της επικρατούσας μετάλλαξης Δέλτα, να «αψηφά » τις υποτιθέμενες μη ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της πανδημίας δηλ. επαφές σε εξωτερικούς χώρους και υψηλές θερμοκρασίες. Άρα Φθινόπωρο και χειμώνα δεν είναι εύλογο ότι θα αυξηθεί η διασπορά με την αλλαγή συνθηκών»;

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ»

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι είναι προφανές ότι το άνοιγμα των σχολείων αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού και όσον αφορά στην αυστηροποίηση των μέτρων και των οδηγιών το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη. « Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κλειδί που θα φανεί αν εφαρμόζονταιμε συνέπεια τα μέτρα και αν αρκούν για να προστατεύσουν από την διασπορά και τη νόσηση.

Προσωπικά», τονίζει «διατηρώ επιφυλάξεις γιατί τα παιδιά μετέχουν και σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπου εκεί ενδεχομένως να μην τηρούνται αυστηρά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές θα μεταφέρουν τον ιό στις τάξεις. Σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα μέτρα για να κλείσει μια τάξη πρέπει να νοσήσει το 50% συν αλλά αν συμβεί αυτό φοβάμαι πως θα έχει πληγεί όλη η τάξη. Η συγκεκριμένη λογική αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης για ανοιχτά σχολεία που όλοι θέλουμε, μπορεί όμως, πράγμα που απεύχομαι, οι εξελίξεις να ανατρέψουν τις προθέσεις».

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ο Καθηγητής Παιδιατρικής υπογραμμίζει πως δεν φαίνεται να επηρεάζει την βαρύτητα της νόσου covid-19 πλήν όμως η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι προφανές πως θα αυξήσει τις νοσηλείες. «Τυχαίο παράδειγμα αν πέρυσι νόσησαν 50 παιδιά και νοσηλεύτηκαν 10 φέτος με το συγκεκριμένο στέλεχος θα νοσήσουν 100 και θα νοσηλευτούν 15. Τα 48 παιδιά που νοσηλεύτηκαν από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα τα πήγαν πολύ καλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υπερμεταδοτικότητα δεν θα αυξήσει τα προβλήματα με το να μετατρέψει κάποια περιστατικά σε σοβαρά, καθότι είναι αυξημένες οι μυοκαρδίτιδες ως παρενέργεια της νόσου».

«ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΕΣ»

Ο Γαβριήλ Δημητρίου υποστηρίζει, ότι θα καταγράφεται πλέον η αύξηση της τροπονίνης ουσίας που αποδεικνύει την εμφάνιση καρδιολογικών παρενεργειών «Πολλά παιδιά παρουσίασαν μυοκαρδίτιδες όταν νόσησαν. Προσωπικά θα ασχοληθώ με το να καταγράφονται τα συγκεκριμένα περιστατικά ώστε να έχουμε στοιχεία στο ΠΓΝΠ για τα ακριβή ποσοστά που παρουσίασαν την συγκεκριμένη παρενέργεια της νόσου».

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Τέλος ανέφερε, πως οι κλινικές μελέτες σε εκατομμύρια παιδιά δείχνουν πως ο εμβολιασμός δεν έχει σοβαρές παρενέργειες ώστε να συντρέχουν έστω και ελάχιστοι λόγοι ανησυχίας για την ύπαρξη σοβαρών παρενεργειών. «Η επίκληση του κινδύνου μυοκαρδίτιδας είναι 37 φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Οι γονείς ας μελετήσουν τα δεδομένα, ας το συζητήσουν με τους παιδιάτρους και αφού κρίνουν την όλη κατάσταση ας αποφασίσουν. Προσωπικά», καταλήγει, « θα πρότεινα τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών»


Ροή ειδήσεων

Advertisement