Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Οικονόμου – Αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες των πράξεών τους οι αντιεμβολιαστές-«μπουκαδόροι» στα σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ 100,3», ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το απόλυτο μέγεθος εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι ήδη αρκετά ψηλά και προσέθεσε «πως το 75% των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι, κοντά στο 90% των μελών ΔΕΠ, 80% στους διοικητικούς», ενώ και στα Σώματα Ασφαλείας, «παρά τα όσα έλεγαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένα πρόβλημα στους 60+», οι οποίοι, εάν νοσήσουν ενδέχεται να έχουν παραπάνω προβλήματα, τονίζοντας πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια «για να τους πείσουμε ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά και να εμβολιαστούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα, σαν και αυτή που εφαρμόστηκε στους υγειονομικούς, «είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει», ωστόσο, διευκρίνισε ότι, προτεραιότητα τούτη την ώρα είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα, συνολικά, έτσι όπως έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Για τις εισβολές αντιεμβολιαστών στα σχολεία
«Η λογική του ότι έχω εγώ μια συγκεκριμένη άποψη και θέλω να επιβάλω και ταυτόχρονα να υποβάλω σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «συγκεκριμένοι νόμοι, συγκεκριμένες προβλέψεις, συγκεκριμένες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας προς εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές, για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια περιστατικά. Και είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε, ότι «η κυβέρνηση, η οργανωμένη Πολιτεία, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και να παίξει με τη φωτιά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε επιχειρεί να κάνει τέτοια πράγματα, οφείλει να γνωρίζει ότι θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρει αυτή του η πράξη. Χωρίς αμφιβολία». Και προσέθεσε πως όλη αυτή η συζήτηση περί τήρησης των μέτρων και κυρίως περί εμβολιασμού, «ένα συνώνυμο έχει: Είναι η λέξη ‘Ελευθερία’. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται», υποστήριξε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο
«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, προσθέοντας πως «δεν υπήρχε και κάτι προγραμματισμένο». Από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των δύο ηγετών, σημείωσε, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Την ώρα που θα φτάνει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε, ήδη θα επιστρέφει ο κ. Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Είπε ο κ. Ερντογάν αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για τις ΗΠΑ και θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με ξένους ηγέτες, με αξιωματούχους του ΟΗΕ, με στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, με ανθρώπους της ομογένειας.

Όπως είπε, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «θα σηματοδοτήσει – για μια ακόμη φορά – την ενισχυμένη επιρροή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή σκηνή. Μια επιρροή, η οποία προφανώς είναι προς όφελος της χώρας μας, των συμφερόντων μας, του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, όσο και παγκόσμια». Επιπλέον, πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, θα είναι θέματα όπως η κλιματική κρίση, το περιβάλλον, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης.

Για τη διεθνή θέση της χώρας
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις σοβαρές εξελίξεις μεταξύ Γαλλίας και χωρών του AUKUS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η θέση μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το δικό της αυτόνομο πολιτικό ρόλο σ’ όλα τα επίπεδα».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και σημείωσε ενδεικτικά: «Έχουμε το προνόμιο να διαδραματίζουμε αυτό τον καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Θέλουμε η Ευρώπη να ενισχύσει την αυτονομία της και την παρουσία της σ’ όλα τα επίπεδα: πολιτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει μια εξαιρετική σχέση με τις ΗΠΑ, που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στο οικονομικό επίπεδο, συνεργαζόμαστε καλά με όλους τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες. Έχουμε μια εξωτερική πολιτική, ζυγισμένη πάντοτε υπό την οπτική της εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων. Αλλά και με γνώση των διακυβευμάτων στο σύγχρονο κόσμο».

Για τη ΔΕΘ
Κάνοντας μία αποτίμηση της παρουσίας τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και εκφράστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ανησυχίες τού σήμερα, για τα κρίσιμα διακυβεύματα, για το σχέδιο για το αύριο, για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, για τις προκλήσεις που υπάρχουν, στην Ελλάδα και διεθνώς μετά το 2019, μετά την πανδημία. Για την Ελλάδα που αλλάζει, μέσα από τις πολιτικές μας και τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μία σειρά τομέων στους οποίους – όπως υποστήριξε – σημειώθηκε πρόοδος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ:

«Τους 19 από τους 25 μήνες που κυβερνούμε, διαχειριζόμαστε κρίσεις. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα έχει περισσότερους εργαζόμενους από ό,τι είχε όταν ξεκίνησαν οι κρίσεις των μνημονίων. Στη χώρα, έχουν ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που υπήρχαν πριν την πανδημία. Επενδυτικοί κολοσσοί κοιτάζουν την Ελλάδα, φέρνουν τα χρήματά τους εδώ, ανοίγουν δουλειές, αυξάνεται το εισόδημα, αυξάνεται το ΑΕΠ. (…) Είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Είναι τα χρήματα που επέτρεψαν να αυξήσουμε κατά 22% τα βασικά επιδόματα. Είναι η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με τα καινούργια προγράμματα, τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και τα Δημόσια ΙΕΚ».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έχει ενισχύσει το εισόδημα όλων», υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει επαγγελματική κατηγορία, από τη μισθωτή εργασία μέχρι όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα στη χώρα, που να μην βλέπει περισσότερα λεφτά να της μένουν στην τσέπη στο τέλος κάθε μήνα, τα τελευταία δύο χρόνια, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Και αυτό συμβαίνει με τη μείωση των φόρων, με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τις μικρές αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν υπάρχει νοικοκυριό που να μην του μένουν διαθέσιμα περισσότερα χρήματα από ό,τι παλαιότερα», αναφέροντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής «λελογισμένης, που δεν μοιράζει πλούτο που δεν έχει, αλλά μοιράζει πλούτο που δημιουργείται και που οφείλεται στην ανάπτυξη».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, έδειξε και στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου «ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν άλλαξε σε τίποτα. Τα συνηθισμένα του κλισέ, τα προσφιλή ψέματα, διανθισμένα από πράγματα που ακούγονται ευχάριστα, εκτός όμως του πλαισίου της πολιτικής οπτικής που πρέπει να έχει ένας ηγέτης, έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα. Στρέφεται στο πώς θα συντηρήσει ένα ακροατήριο που θα του εξασφαλίσει, στη συνέχεια, αυτό που είναι. Δηλαδή, την παρουσία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα συμπαγές κόμμα, στα όρια αυτού που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

www.in.gr

Auto

Τέσσερις μύθοι και τρεις αλήθειες για την οδήγηση και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπάρχουν κάποια στερεότυπα που μας ακολουθούν και πολλές φορές, ακόμη κι αν μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, συνεχίζουμε στο αρχικό τέμπο. Η δύναμη της συνήθειας κερδίζει την πραγματικότητα. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βγάλει την ταχύτητα, αφήνοντας το αυτοκίνητό μας στην κατηφόρα να κινηθεί στη «νεκρά» για να γλιτώσουμε καύσιμα; Ίσως οι περισσότεροι. Μύθος ή πραγματικότητα; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ένας από τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους στο χώρο του αυτοκινήτου, ο Νίκος Τσάδαρης, μάς εξηγεί πως μόνο σε μία περίπτωση υπάρχει λόγος να γίνεται η παραπάνω ενέργεια. «Αν μιλάμε για μία μεμονωμένη κατηφόρα, πλέον ταξιδεύουμε πιο οικονομικά έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο και αφήνοντας το πόδι από το γκάζι», λέει στο podcast του Newsbeast. «Αν όμως υπάρχουν διαδοχικές ανηφόρες – κατηφόρες, ανηφόρες – κατηφόρες, ενδεχομένως, βγάζοντας ταχύτητα σε μια κατηφόρα και αφήνοντας το αυτοκίνητο να ρολάρει, μπορεί με το ίδιο ρολάρισμα να ανέβει την ανηφόρα που ακολουθεί. Εκεί λοιπόν είναι στην οδηγική αίσθηση που έχει ο καθένας, σε σχέση με τον δρόμο που ταξιδεύει».

Υπεργενικευμένες πεποιθήσεις που μας συντροφεύουν στα ταξίδια και τους δρόμους μας ψάχνουν απαντήσεις. Είναι καλό να γεμίζουμε με καύσιμα το όχημά μας όταν αδειάσει ή να μην αφήσουμε να ανάψει το λαμπάκι; Τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν «δυνατούς» προφυλακτήρες, όπως τα παλιά, για να πηγαίνουμε πιο συχνά στο συνεργείο; Χαλάει ο δίσκος όταν «παίζουμε» στην ανηφόρα με το συμπλέκτη και το γκάζι; Αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Ποιος ευθύνεται όταν χτυπήσει ένας μοτοσικλετιστής που κινείται ανάμεσα σε δύο λωρίδες;

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Νίκο Τσάδαρη στο podcast του Newsbeast

Timeline
1:00 Αν στην κατηφόρα βγάλουμε ταχύτητα και το αυτοκίνητο κινείται μόνο του, κάνουμε οικονομία στη βενζίνη;

3:41 Είναι καλό να φουλάρουμε το ντεπόζιτο της βενζίνης όταν φτάνει στο όριο, ώστε να μην ανακατεύονται τα μείγματα ή δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο;

6:33 Τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν προφυλακτήρες αντίστοιχης δυναμικής με τους παλαιότερους με σκοπό να πηγαίνουν, για μικροζημιές, πιο συχνά συνεργείο; Μύθος ή αλήθεια;

9:04 Σε ένα σηματοδότη σε ανηφόρα, τραβάμε αποκλειστικά χειρόφρενο ή μπορούμε να «παίξουμε» με συμπλέκτη και γκάζι; Χαλάει πιο σύντομα ο δίσκος;

11:01 Αν ένα αυτοκίνητο χτυπήσει μοτοσικλετιστή που κινείται ανάμεσα από δυο λωρίδες, ποιος ευθύνεται;

13:00 Τι συμβαίνει με τα όρια ταχύτητας.

18:03 Τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε όταν κινούμαστε στα χιόνια. Αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Τι παρέχει περισσότερη ασφάλεια;

Περισσότερα

Ελλάδα

Σε στάση εργασίας προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 15 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί όλης της χώρας αναμένεται να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) προανήγγειλε την στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, με τη δυνατότητα επιπλέον 3ωρης στάσης εργασίας από τους Συλλόγους για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, προγραμματίζεται συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στις 12:00 στα Προπύλαια, μαζί με την ΟΛΜΕ (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και την ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικού τομέα) και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

«Συνεχίζουμε – δυναμώνουμε τον αγώνα για εργασία και μισθό με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το επιστημονικό μας έργο», αναφέρει η ΔΟΕ.

Στην σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής οικονομικά και εργασιακά αιτήματα:

– Άμεση καταβολή δώρου Χριστουγέννων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις στους μισθούς μας, απόδοση του ΜΚ (Μισθολογικό Κλιμάκιο) 2016 – 2017, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Τερματισμό της εργασιακής ομηρίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιορισμένων που συμπληρώνουν τη διετία, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις.

– Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια Δημοτικά με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

– Κατάργηση των νόμων 4692/20, 4823/21 και όλο το πλαίσιο που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

«Ο αυταρχισμός του υπουργείου Παιδείας δεν θα περάσει», επισημαίνει στην ανακοίνωσής της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κικίλιας: Πότε θα γίνει η νέα κλήρωση για το «Τουρισμός Για Όλους» – Οι δικαιούχοι των voucher

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύσκεψη με φορείς του Τουρισμού της Πελοποννήσου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αρκαδία. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα μέχρι τώρα δεδομένα της τουριστικής σεζόν αναφορικά με την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζει αύξηση 7% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αύξηση 2% στις επισκέψεις και αύξηση 16% στη μέση διάρκεια παραμονής σε σχέση με το 2019-χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, τόνισε πως κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας ανακοινώθηκαν νέα έργα υποδομών για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας στο ίδιο πλαίσιο πως «ενημερώσαμε για τη στήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης των ορεινών ξενοδοχείων, εκεί που η Αρκαδία πρωταγωνιστεί, με ειδική μέριμνα στα μικρά ξενοδοχεία, μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»» , ένα πρόγραμμα το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 100. εκ ευρώ.

«Τουρισμός Για Όλους» – Πότε θα γίνει η νέα κλήρωση

Τέλος, ο υπουργός τουρισμού υπογράμμισε ότι η στήριξη του χειμερινού/ορεινού τουρισμού είναι διαρκής καθώς τόσο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κάνει εκ νέου την καμπάνια «Greece does have a winter» όσο και το Υπουργείο Τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα προχωρήσει σε νέα κλήρωση 125.000 αύλων ψηφιακών καρτών στα τέλη Ιανουαρίου.

Η νέα κλήρωση αναμένεται θα μοιράσει voucher αξίας 150 ευρώ. Οι νέες επιταγές που θα προκύψουν από την κλήρωση, θα δοθούν σε όσους είχαν κάνει το περασμένο καλοκαίρι αίτηση με τους κωδικούς τους Taxisnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ όπου θα αναρτηθούν οι νέοι πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης.

Τα χρήματα θα πιστωθούν άμεσα στους δικαιούχους με τη μορφή άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα