Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
Connect with us

Πολιτισμός

Bήμα στα θεατρικά σχήματα -Ξεκινά αύριο ο κύκλος των φετινών παραστάσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για μια ακόμα χρονιά δίνει βήμα στα
καλλιτεχνικά-θεατρικά σχήματα της πόλης για να παρουσιάσουν στο κοινό της περιοχής τη δουλειά τους. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα αφήνουν και φέτος το δικό τους «στίγμα» στα πολιτιστικά και θεατρικά πράγματα της πόλης, μέσα από την ενότητα «Τα θεατρικά σχήματα της πόλης παρουσιάζουν».

Ο κύκλος των φετινών παραστάσεων ανοίγει με την παρουσίαση αύριο στις 9.00 το βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας του μουσικού Θεατρικού έργου «Lord Byron: ποιήματα στη λάσπη» σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων αναφέρθηκε στη σημασία πραγματοποίησης και φέτος της ενότητας σημειώνοντας ότι «στα ήδη οξυμένα προβλήματα των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων στους τομείς της τέχνης, που γεννά και αναπαράγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, προστίθενται και αυτά της πανδημίας. Ενάμιση χρόνο περιορισμού και αναστολής της εργασίας τους, ακόμα και οι λιγοστοί που με το άνοιγμα των χώρων εξασφάλισαν εργασία αυτήν την περίοδο, αντιμετωπίζουν δραματική υποβάθμιση των όρων εργασίας (μείωση αμοιβών, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ.). Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καθήκον του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων είναι η στήριξη των καλλιτεχνών. Στο βαθμό που μας αναλογεί και με βάση τις οικονομικές δυνατότητές μας, με μηδενική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνουμε βήμα. Είμαστε αλληλέγγυοι και αρωγοί στον δίκαιο αγώνα τους, διεκδικώντας από την πολιτεία και την κυβέρνηση, μέτρα στήριξης του κλάδου».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πλήρες πρόγραμμα της ενότητας «Τα θεατρικά σχήματα παρουσιάζουν» έχει ως εξής:
-Αύριο, Ρωμαϊκό Ωδείο στις 21.00 «Lord Byron: Ποιήματα στη λάσπη».
-Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.00 και ώρα 23.00 Παράσταση του Συλλόγου «Θέση»: «Η λέξη στο δέντρο».
-Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Ρωμαϊκό Ωδείο, ώρα 21.00
Χορευτικός Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας «Αχ, αυτοί οι Έλληνες»
-Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ.
Θεατρική παράσταση από την Ενότητα των Καλλιτεχνών της πόλης, σε διάφορα σημεία της πόλης και στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Έργο που διαπραγματεύεται την Απελευθέρωση της Πάτρας από το ναζιστικό ζυγό, (χοροθέατρο, θέατρο, ντοκουμέντο, video art/projection mapping).
-Σάββατο 9 Οκτωβρίου, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.00
Θεατρική Παράσταση από το «ΕΑΡ art studio»: «Ύστερα».
-Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.00
Θεατρική Παράσταση από το «Smoc»: «Ζακ ή υποταγή».
– Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.00
θεατρική παράσταση από τον «Κάνθαρο»: «Lover’s labour’s life»
-Σάββατο 16 Οκτωβρίου, Ρωμαϊκό Ωδείο, ώρα 21.00.
Θεατρική παράσταση «Αχνάρια του ’21 στη Δυτική Ελλάδα» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» με τη συμμετοχή 5 θεατρικών ερασιτεχνικών ομάδων αντίστοιχων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας.
-Σάββατο 23 Οκτωβρίου, Κυριακή 24 Οκτωβρίου και Δευτέρα 25 Οκτωβρίου Παράσταση-σπουδή πάνω στο συσχετισμό τριών μονόπρακτων («Αρκούδα», «Πρόταση γάμου» και «Βλαβερές συνέπειες του καπνού») του Άντον Τσέχωφ από το Θέατρο «Γραμμές Τέχνης», Πολυχώρος Αίγλη, ώρα 21.00.

Πολιτισμός

Φεστιβάλ στις γειτονιές-Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις με συναυλία στο Μπεγουλάκι από το «Στέκι των Καλλιτεχνών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν σήμερα στις 9.30 το βράδυ, οι εκδηλώσεις της ενότητας «Φεστιβάλ στις γειτονιές» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμο Πατρέων. Η ενότητα είναι ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σήμερα: Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων (Μπεγουλακίου), συναυλία με το μουσικό σχήμα της πόλης το «Στέκι των καλλιτεχνών».
Παρασκευή 1η Ιουλίου: Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, συναυλία με το μουσικό σχήμα της πόλης «Ζαΐρα».
Κυριακή 3 Ιουλίου: Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας «ο Άγιος Νικόλαος», συναυλία με το μουσικό σχήμα της πόλης «Replica».
Σάββατο 9 Ιουλίου: Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός σύλλογος Καστελλόκαμπου, συναυλία με τον Κώστα Μετζελόπουλο.
Σάββατο 16 Ιουλίου: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Συχαινών, συναυλία με το μουσικό σχήμα των Κώστα και Γιάννη Καραλή.
Κυριακή 17 Ιουλίου: Εκπολιτιστικός Εξωραΐστικός Σύλλογος Παγώνας, συναυλία με το μουσικό σχήμα «ΑΓΚΥΡΑ».
Δευτέρα 8 Αυγούστου: Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθοπύργου, συναυλία με το μουσικό σχήμα «ΔΙΣ ΑΡΕΣΤΟΙ».
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου: Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Κριβέρη.
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης (Ζαρουχλεΐκων),συναυλία με το μουσικό σχήμα που ηγείται ο τραγουδιστής Σάκης Καντάς.

Το μουσικό σχήμα της πόλης «BANDA MORENA» θα συμμετάσχει στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠ. ΓΚΟΛΕ

Εξ άλλου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Πάτρας, με αφορμή την πραγματοποίηση από το Διεθνές Φεστιβάλ της εκδήλωσης – αφιέρωμα στον πατρινό ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του τραγουδοποιού και ερμηνευτή  Πάνου Μπούσαλη, με τίτλο «Η Κουδουνίστρα του Ήλιου» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 η Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στο Πολύεδρο στον κήπο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άπαρσις.  Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσει η ποιήτρια Βαρβάρα Χριστιά. Θα συντονίσει και θα μιλήσει η Μελιώ Κατσιφάρα και αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας Ελένη Θωμά ( «Α, ρε μαμά…», εκδόσεις Άπαρσις).

Η βραδιά θα συνεχιστεί με μουσική  από τον Πάνο Μπούσαλη, κιθάρα και τραγούδι

και την Ελένη Θωμά, τραγούδι.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Ματωμένα Χώματα»-Σήμερα (9 μ.μ.) στην Έπαυλη Κόλλα η μουσικοχορευτική παράσταση 

Δημοσιεύθηκε

στις

Σ’ ένα ταξίδι στη ζωή, στο τραγούδι, τους χορούς, τις μυρωδιές, τις απώλειες, τον θάνατο και την προσφυγιά, 100 χρόνια πριν, θα μας μεταφέρει η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Το ημερολόγιο του Μεγάλου Ξεριζωμού – «Ματωμένα Χώματα».

Πρόκειται για την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Άγιοι Απόστολοι Μύλοι (Μπεγουλάκι) και η Χορευτική τους Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» σήμερα στις 9 μ.μ. στην Έπαυλη Κόλλα στο Κουκούλι, στην Πάτρα.
Με πολυμελή ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Γαλάνη και φιλοξενούμενο το Χορευτικό του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών, το «Το ημερολόγιο του Μεγάλου Ξεριζωμού» θα ανοίξει μπροστά στους θεατές και θα προσεγγίσει καταστάσεις και στιγμές που θα καθορίσουν την μοίρα ενός κομματιού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
«ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ»
Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν την παράσταση-αφιέρωμα στη Μικρασία «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο» που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 21:00, στα Προσφυγικά Ναυπάκτου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το «Θέατρο Χωρίς Αυλαία» συμπράττει σε μια ιδιαίτερη παράσταση με τη θεατρική ομάδα και το μουσικό σύνολο του συλλόγου «Τεχνουργείον – Πολυχώρος Τέχνης» και τα μέλη του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» για να τιμήσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέληξαν στον τόπο μας. Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε μαρτυρίες προσφύγων και πήρε την τελική του μορφή κατά τη διάρκεια των προβών μέσω αυτοσχεδιασμών.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα (Ριζικάρια) και με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο του «Τεχνουργείου».
Παίζουν οι Νατάσα Αποστολοπούλου, Ελένη Δημητρέλλου, Σάντυ Ζαρνομήτρου, Κων/να Ζησιμοπούλου, Ευγενία Θεοτοκάτου, Δήμητρα Καραχασάνη, Μελία Σγουρίδου, Θάλεια Τσούλια, Νάσια Τσούμαρη.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Κερασιάς, Μαρία Ράμμου.
Συμμετέχουν μέλη του συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές διαδρομές».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα