Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της “e-food”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food” και στην Πάτρα.

Τον αγώνα τους, στηρίζει το Συνδικάτο Διανομέων και Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας, που στην πρώτη του, έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε πρόσφατα, αποφάσισε να κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 12 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στις 12:30 μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης.
Πρόκειται για κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε συντονισμό και με το συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.
Η Γ.Σ. ήταν μαζική, ενώ έλαβαν μέρος εργαζόμενοι κάθε ηλικίας από 18 έως 60 χρονών. Η εισήγηση έγινε εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ενώ το «παρών» στηρίζοντας τον αγώνα των διανομέων, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας και το μέλος της Διοίκησης του φορέα και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, Βασίλης Βασιλείου.
«Τις προηγούμενες μέρες, ήρθαμε αντιμέτωποι με το δίλλημα είτε να βρεθούμε στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασης μας, είτε να αποδεχθούμε την αλλαγή της εργασιακής μας σχέσης, με τη μετατροπή μας από μισθωτούς σε συνεργάτες, χάνοντας παράλληλα, μια σειρά από δικαιώματα», τονίστηκε εισηγητικά και επισημάνθηκε ότι: «Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη επιχείρηση, με το «πιστόλι στον κρόταφο», μετατρέπει διανομείς σε “freelancer”, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, με την εργοδοσία να απαλλάσσεται από τα βάρη της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, αξιοποιώντας επί της ουσίας τον πρόσφατο Νόμο Χατζηδάκη. Παράλληλα, ο freelancer”, θα έχει την ευθύνη για τα μέσα προστασίας (μπουφάν, αδιάβροχο και άλλα), το μηχανάκι και τη συντήρησή του. Επιπλέον, η πληρωμή θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαχιστοποίηση στο χρόνο εργασίας».
Αναφορά έγινε και στην πρόσφατη καταχρηστική και άδικη απόλυση εργαζομένου από την “e-food”, στην Πάτρα, όπου διεκδικείται η επιστροφή του στη δουλειά.


Ροή ειδήσεων

Advertisement