Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε γαλήνιες θάλασσες πλέει και πάλι η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ξεπερνώντας τη φουρτούνα που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη στις αρχές της εβδομάδας, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη των ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναγνωρίσει δημόσια χθες την «οδύνη» που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς ομογενείς, μαζί με την αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμανε τη λήξη μιας αιφνίδιας κρίσης, που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εξηγώντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της προσωπικής του συμμετοχής στην τουρκική εκδήλωση.

Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή κλίματος μετά και το «mea culpa» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έγινε -από νωρίς χθες- αισθητή στην Αθήνα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «απολύτως επεξηγηματική» τη δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου, προσθέτοντας ότι «όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν», εντός, εκτός και επί τα αυτά στην Νέα Υόρκη.

«Το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Οικονόμου, απαντώντας, την ίδια ώρα -για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ευθυγραμμισμένος με την ελληνική πλευρά- πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν».

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποτυπωθεί πλήρως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προανήγγειλε από νωρίς χθες τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ελπιδοφόρο, εξηγώντας ότι «επειδή το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο ‘Ground Zero’. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο».

Εκτός από τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς που χρειάστηκαν κατά την απόσβεση της εστίας της κρίσης, ως τόπος για τη συνάντηση επελέγη τελικά η διπλωματική έδρα της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς λίγο μετά τις οκτώ (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στα γραφεία της Μόνιμης ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Μάλιστα, στον προθάλαμο του γραφείου συνέπεσαν ο κ. Ελπιδοφόρος με τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, συζητώντας με τον Πρωθυπουργό σε φιλικό κλίμα, για να ακολουθήσει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον προκαθήμενο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα της Ομογένειας, αλλά και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα, αν και δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ground Zero, ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε προς τον κ. Μητσοτάκη το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε υποστεί σχεδόν ολοσχερή καταστροφή κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω την κρίση των προηγούμενων ωρών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, άλλωστε, με γνώση του κλίματος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών σχολίασε ότι «το θέμα είναι λήξαν», κλείνοντας ερμητικά το σχετικό παράθυρο συζήτησης.

Νωρίτερα, στην Αθήνα συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ο κυβερνητικός χειρισμός του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου σε τουρκική εκδήλωση είναι τουλάχιστον παιδαριώδης». «Καλό είναι ο κος Μητσοτάκης να καταλάβει ότι η παρουσία και οι συναντήσεις του σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπόκεινται σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα καταγράφηκε χθες και από πλευράς του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα». Για το λόγο αυτό, «η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη» σημείωσε ο ίδιος.

Ελλάδα

Κορονοϊός: Στο τραπέζι το σχέδιο «μωβ» περιοχές – Τα μέτρα και οι εισηγήσεις των ειδικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας, ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και επιτροπή των ειδικών φαίνεται πως έχει ρίξει στο τραπέζι το καθεστώς των «μωβ περιοχών».

Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί να μην υπάρχουν πλέον μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων σε κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μέτρου για να αναχαιτίσουν την πανδημία σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επιβαρυμένες περιοχές να υπάρχουν κάποιου είδους «στεγανά».

Μεταξύ των μέτρων που εκτιμάται πως θα ισχύουν στις «μωβ περιοχές» είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η διπλή μάσκα στα ΜΜΜ.

Όπως και να έχει η κατάσταση η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει μέσα στην εβδομάδα περισσότερες λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου προκειμένου να προβεί σε τελικές αποφάσεις σχετικά με το σενάριο των «Μωβ περιοχών».

Την Κυριακή (17.10.2021), πάντως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.712 κρούσματα, με την Αττική να μετρά 332 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 265.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Σοκάρουν οι εικόνες από το ατύχημα στο Πρωτάθλημα Motocross – Διασωληνώθηκαν οι τραυματίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Motocross στα Γιαννιτσά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες…

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα άλματα της πίστας έφυγε μια μηχανή στον αέρα και έπεσε πάνω στην προστατευτική περίφραξη. Εκεί όμως υπήρχε και μία μεταλλική κολώνα, η οποία υποχώρησε και έπεσε πάνω σε δύο από τους θεατές με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους.

Σύμφωνα με το motomag.gr, ο αγώνας διεκόπη και λίγα λεπτά αργότερα ακυρώθηκε οριστικά. Επίσημη ενημέρωση για την κατάστασή τους δεν υπάρχει για την ώρα, πλην όμως υπάρχουν αναφορές για αρκετά σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αρχικά στο νοσοκομείο της πόλης. Εκεί, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και έδωσαν εντολή να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο τραυματίες έχουν ήδη διασωληνωθεί και η κατάστασή τους, παραμένει κρίσιμη.

Ο ένας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ο άλλος από την Κατερίνη. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον έναν από τους δύο τραυματίες να είναι μόλις 16 ετών.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος (πηγή: motomag)

9gn07067.jpg

7gn07364.jpg

7gn07356_0.jpg

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Φθιώτιδα: Σε εξέλιξη δραματική επιχείρηση διάσωσης ζευγαριού πάνω από τα Καμένα Βούρλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ζευγάρι τηλεφώνησε στο 112 και ζήτησε βοήθεια. Η επιχείρηση διάσωσης στα Καμένα Βούρλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…

Μεγάλη κινητοποίηση αστυνομίας, πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας για τον εντοπισμό ενός ζευγαριού τουριστών που χάθηκε στις πλαγιές του βουνού πάνω από τα Καμένα Βούρλα και επικοινώνησε με το «112».

Γύρω στις 17:30 το απόγευμα, το ζευγάρι επικοινώνησε μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης ζητώντας βοήθεια γιατί είχε αποπροσανατολιστεί στα μονοπάτια που οδηγούν γύρω από το βουνό και φτάνουν μέχρι το Μοναστήρι και την Καρυά.

Άμεσα αστυνομικοί από το ΑΤ Καμένων Βούρλων, με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Αγίου Κωνσταντίνου και την 7η ΕΜΑΚ, ξεκίνησαν τις αναζητήσεις, συνεπικουρούμενοι από κάτοικο των Καμένων Βούρλων, που γνωρίζει καλά την περιοχή και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Καραμανώλη.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το στίγμα δείχνει πάνω από τα σχολεία. Από εκεί όμως υπάρχουν τρία διαφορετικά μονοπάτια τα οποία μέσα στη νύχτα είναι πολύ δύσκολο να εξεταστούν γρήγορα.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα