Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belh@rra με ανοιχτή την option της αγοράς και μίας τέταρτης και μάλιστα στην ίδια τιμή με τις υπόλοιπες (και «κλειδωμένη» για τα επόμενα δύο χρόνια).

Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που εξαίρουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών είναι το εξαιρετικό πακέτο υποστήριξη (Follow on Support) που συνοδεύει την προμήθεια, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025 – στοιχείο που προκαλεί ανακούφιση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα αυτή ευνοείται από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα τρία σκάφη θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Naval Group, απεμπλέκοντας την υπόθεση από τη γάγγραινα της εξεύρεσης λύσης με κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την απόκτηση τριών κορβετών Gowind που αποτελούν ιδανική λύση για το Αιγαίο. 

To παρασκήνιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το «Βήμα», η Αθήνα και το Παρίσι έβαλαν ξανά μπροστά τις τελευταίες ημέρες -και ιδιαίτερα μετά από τις συνομιλίες που είχαν οι κκ. Μητσοτάκης και Μακρόν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψη (EUMED9) στην ελληνική πρωτεύουσα- την υπόθεση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.

Ένας από τους κινητήριους μοχλούς ήταν αναμφίβολα η αιφνιδιαστική κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνάψουν αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS) που οδήγησε στην ακύρωση μίας κολοσσιαίας συμφωνίας πώλησης γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, καθώς η τελευταία θα αποκτήσει πυρηνινοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ένα κείμενο πολύ βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές του και ιδιαίτερα στο σημείο της αμοιβαίας συνδρομής (όπου στο παρελθόν υπήρχαν ορισμένες μάλλον άνευρες αναφορές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και στο Άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενισχυμένες αναφορές και στο καθαρά «στρατιωτικό σκέλος» της συνεργασίας, που όμως μένει να φανεί ποια τελική μορφή θα έχουν. 

Μακρόν: Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας», σημείωσε. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας το 2020. Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός για τη συμφωνία.

Πηγή: in.gr