Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σιγή… ασυρμάτου για την ΕΒΟ Αιγίου-Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από συνδικαλιστικούς κι άλλους φορείς και ερωτήσεις στη Βουλή

Published

on

Καμία επίσημη θέση στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 36 εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου με αποτέλεσμα η μονάδα να κρίνεται μη λειτουργική, δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής η Διοίκηση των ΕΑΣ, αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα, οι τοπικοί φορείς έχοντας τη συμπαράσταση και αρκετών βουλευτών του Νομού συγκροτούν κοινό «μέτωπο» για την ανάκληση της απόφασης μη ανανέωσης των συμβάσεων, αλλά και για την άμεση αναβάθμιση του εργοστασίου με την ανάθεση νέου αντικειμένου εργασίας.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, αναφέροντας πως «την ώρα που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναθέτει παραγγελίες ύψους περίπου 730 εκατομμυρίων ευρώ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με μία αιφνιδιαστική απόφαση η Διοίκηση των ΕΑΣ απολύει 36 συμβασιούχους εργαζόμενους από την ΕΒΟ Αιγίου. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του συγκεκριμένου εργοστασίου, αφού στερείται λογικής. Πώς είναι δυνατόν όταν απαιτούνται εργατικά χέρια και μάλιστα με τεχνογνωσία και εμπειρία, αυτοί οι άνθρωποι να απολύονται και μάλιστα οι συμβάσεις τους να καταγγέλλονται πριν τον υποτιθέμενο χρόνο ο οποίος ορίζεται για το τέλος του χρόνου. Τέτοιες εισηγήσεις στερούν δουλειά από δεκάδες οικογένειες και σε καμία περίπτωση δε λειτουργούν προς όφελος της εταιρείας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Επίσης, ερωτήσεις κατέθεσαν στην Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι Αχαιοί βουλευτές, Άγγελος Τσιγκρής και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιγκρής αναφέρει πως «η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) που εδρεύει στο Αίγιο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας και προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της Αχαΐας και ειδικότερα της Αιγιάλειας.

Για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του εργοστασίου είναι απαραίτητα: α) η ενεργειακή αναβάθμιση, β) η συντήρηση των εγκαταστάσεων και γ) η κτιριακή επέκταση. Με βάση το εθνικό συμφέρον, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου, καθώς και η στήριξη της παραγωγικής του διαδικασίας με νέες παραγγελίες».

Αντίστοιχα, ο κ. Καραθανασόπουλος επισημαίνει πως «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και μάλιστα, πριν την τυπική λύση των συμβάσεών τους που προβλέπεται για το τέλος του χρόνου. Είναι δε οξύμωρο το γεγονός, ότι σχεδιάζονται οι συγκεκριμένες απολύσεις λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης των ΕΑΣ για αναμενόμενες παραγγελίες ύψους 772 εκ.
ευρώ».

ΓΟΥΤΟΣ: ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

Ακόμη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αιγιαλείας, Χρήστος Γούτος, ανέφερε σχετικά πως «τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε έκπληκτοι τις εξελίξεις στην ΕΒΟ Αιγίου, με πρώτη τις απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων, με παρελθόν και μέλλον. Το μέλλον του εργοστασίου όμως, για άλλη μια φορά, φαντάζει αβέβαιο κι αυτό απειλεί την κοινωνία ολόκληρη, με ανεργία και οικονομική κατάρρευση. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.
Ανησυχούμε και συμπαραστεκόμαστε στους απολυμένους και στους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους. Ως Δήμος οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα που ξεκινά και να θωρακίσουμε την βιομηχανία που έχει απομείνει στον τόπο μας».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement