Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Άκης Σκέρτσος: «Πολιτικές βασισμένες στην επιστημονική γνώση και τα δεδομένα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εργαλεία που αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που πήρε από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έως και σήμερα, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, στο διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα «Επιστήμη για χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα», που διοργάνωσε σήμερα το Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της ελληνικής κυβέρνησης.

O υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η στρατηγική που υιοθέτησε η κυβέρνηση – αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των δεδομένων – συνέβαλε ώστε η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα μεταξύ των κρατών – μελών της Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ‘Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην δημιουργία – τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας – του ψηφιακού διαλειτουργικού συστήματος καταγραφής των ασθενών Covid – 19, που βοήθησε όπως είπε, αποφασιστικά στον έγκαιρο εντοπισμό των εξάρσεων της πανδημίας ανά περιοχή, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων για την δημόσια υγεία και στην αποτελεσματικότερη στόχευση των προστατευτικών μέτρων. “Επενδύοντας στην διαφάνεια”, είπε ο κ. Σκέρτσος, “η κυβέρνηση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας covid19.gov.gr, εκείνη την πρωτη δύσκολη περίοδο, εξοικείωσε τους πολίτες με τους κυριότερους υγειονομικούς δείκτες και ενημέρωνε για τις δράσεις της”.

Η «επαναστατική» επιλογή
Ο υπουργός χαρακτήρισε επαναστατική επιλογή, τόσο την πλήρη ψηφιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, όσο και την αξιοποίηση των μηνυμάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου, για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τόπο του ραντεβού εμβολιασμού του κάθε πολίτη. Εξήγησε ακόμη πώς χάρη στη ψηφιακή πλατφόρμα mubusinesssuport.gov.gr η κυβέρνηση μπόρεσε να κατευθύνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα προστατευτικά μέτρα στις επιχειρήσεις που πραγματικά το είχαν ανάγκη, καθώς μέσω ενδελεχών ελέγχων μπόρεσε να αποκλείσει όσες στο παρελθόν υπήρξαν ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μίλησε ακόμη για την ψηφιακή πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων διαφόρων τύπων τεστ ανίχνευσης του ιού, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στα 5 κράτη-μέλη της ΕΕ με το μεγαλύτερο testing στον πληθυσμό, αλλά και με τον δείκτη θετικότητας κάτω από την μονάδα.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα ΕVA, τον αλγόριθμο, που δημιουργήθηκε πέρυσι “με τη σύμπραξη εξαίρετων επιστημόνων, μαθηματικών, στατιστικολόγων και ιατρών, με στόχο να παρακολουθούμε με ασφάλεια την είσοδο τουριστών απ’ ολες τις πύλες εισόδου στην χώρα». Όπως υπενθύμισε ο κ. Σκέρτσος, την επιτυχία της EVA εξήρε το εγνωσμένου κύρους επιστημονικό περιοδικό «Nature», παροτρύνοντας κατ’ ουσίαν άλλες χώρες παγκοσμίως να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο στα ελληνικά σύνορα.

Το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ακολούθως, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισήγαγε σε επίπεδο ΕΕ την ιδέα ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της Ευρώπης, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. “Χάρη στις ενέργειες και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η εν λόγω ιδέα έγινε πραγματικότητα μέσα σε δυο μήνες, χρόνος ρεκόρ για την ΕΕ” είπε ο υπουργός.

“Ευεργετικές” χαρακτηρισε ο κ. Σκέρτσος, “τις συνέπειες της εφαρμογής covid free που δημιούργησε η κυβέρνηση για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και εν προκειμένω για τον έλεγχο της εισόδου πελατών σε κλειστούς χώρους, όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι κ.ά., με έμφαση σε δραστηριότητες, που αποτελούν υπερ – μεταδότες του ιού. «Χάρη στη συνεκτική στρατηγική επί τη βάσει συγκεκριμένων δεδομένων και στοιχείων, που εφαρμόσαμε, μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια πως κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομία, η οποία αναπτύσσεται πλέον με έναν ρυθμό 7% το πρώτο εξάμηνο του 2021, ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα δύο κρίσιμα πεδία της υγείας και της οικονομίας”, είπε εμφατικά “η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες απώλειες από τον μέσο όρο της Ευρώπης και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, με ρεκόρ 11ετίας στην απασχόληση”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε άλλα πεδία του κράτους και της οικονομίας βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, “με στόχο να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα μέρος, όπου ο καθένας θα θέλει να εργάζεται, να ζει, να επενδύει και να επισκέπτεται. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

Ελλάδα

Υπουργός Υγείας: Tο lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Tο lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι φαίνεται πως το τέταρτο κύμα αρχίζει να επιπεδώνεται επισημαίνοντας ότι υπάρχει μείωση 24% στα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι καταγράφεται μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα

Ελλάδα

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Ένταση στα Εξάρχεια – Οδοφράγματα και κρότου λάμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένταση υπάρχει αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, ενώ έπεσαν δακρυγόνα στην πλατεία μετά τη διαδήλωση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα, άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα στη Στουρνάρη, κάηκαν κάδοι και υπήρξε ρίψη μολότοφ. Στη συνέχεια έπεσαν και κρότου λάμψης από τη μεριά των ΜΑΤ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 

Στα Εξάρχεια βρίσκεται και «Αύρα»

Προηγήθηκε μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην οποία καλούσαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της Αριστεράς.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στο Ηράκλειο.

IN.GR

Περισσότερα

Ελλάδα

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθαρή εντολή για ανανέωση και πολιτική αυτονομία ζήτησε o Νίκος Ανδρουλάκης, μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Η τεράστια συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές αποτελούν ισχυρό μήνυμα του κόσμου να επανέλθει δυναμικά το ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ χαρακτήρισε «παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα» την εντυπωσιακή προσέλευση στις κάλπες, κάτι που όπως τόνισε δείχνει την τεράστια δυναμική του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά», παραδέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την πρωτιά που κατέγραψε στον πρώτο γύρο.

Πρόσθεσε όμως πως αυτό που εισέπραξε από τις περιοδείες και συναντήσεις σε όλη τη χώρα ήταν η καθολική απαίτηση για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία, ώστε το ΚΙΝΑΛ να γίνει ξανά πρωταγωνιστής, να υπάρχει ως επιλογή έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως όλα θα γίνουν στο προσκήνιο και πως θα δώσει τη μάχη με διάλογο και δεσμεύσαεις ενώ ζήτησε να γίνει δημόσιος διάλογος με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι ένα κόμμα βάσης και όχι βαρόνων και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η παράταξη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εθνικές εκλογές.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα