Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Γίγαντες πλακί στον φούρνο με μοσχαρίσια λουκάνικα   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. γίγαντες μαύροι Πρεσπών

250γρ. γίγαντες άσπροι

1-2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους

500γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2εκ.

2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.

3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο

3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

2 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα τομάτας

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

½ κουτ. γλυκού μπούκοβο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

300γρ. σάλτσα τομάτας

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και τους βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 12 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνετε με το λάδι και το νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.

Μαγειρική

Μοσχαρίσια ταλιάτα με κόντρα μπριζόλα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

4 σπαράγια

1 σκελίδα σκόρδο

λίγο ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Οι συμβουλές του σεφ μας:

  • Για περισσότερο άρωμα, μπορείτε πριν ξαναγυρίσετε το κρέας να βάλετε στο σκεύος και μερικά κλωναράκια θυμαριού.
  • Δεν γυρίζετε το κρέας τακτικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το «ταλαιπωρείτε» και χάνει μεγάλο μέρος από τους ζωμούς και συνεπώς από τη γεύση του.
  • Μπορείτε να κάνετε ταλιάτα και με άλλα κομμάτια κρέατος.

Εκτέλεση:

Πλένετε τα σπαράγγια και κόβετε το σκληρό μέρος τους. Τα ζεματίζετε για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τα βάζετε σε πιάτο να κρυώσουν. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο, πιπέρι και αρκετό αλάτι. Μόλις το τηγάνι αρχίζει να «καπνίζει», χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό και βάζετε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε ξανά και ρίχνετε στο τηγάνι το χοντροκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο. Μόλις το κρέας κάνει μια ρόδινη κρούστα, το γυρίζετε και το ψήνετε και από την άλλη πλευρά. Αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε στο τηγάνι τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Βάζετε και τα σπαράγγια πάνω από το κρέας για 1 λεπτό να ψηθούν μαζί και να τραβήξουν τους ζωμούς. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, βγάζετε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα βάζετε στην άκρη. Βγάζετε και το κομμάτι του κρέατος και το τοποθετείτε σε ξύλο. Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 7 λεπτά πριν το κόψετε. Ξεχωρίζετε το κρέας από το κόκκαλο και το κόβετε διαγώνια σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε την ταλιάτα σε πιάτο και γαρνίρετε με τα σπαράγγια και το χοντροκομμένο κρεμμμύδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παστίτσιο με φύλλο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το παστίτσιο:

5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)

2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ

400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ

60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο

9 λεπτά φύλλα κρούστας

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο

200 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό

1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο

2 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια

350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε μπλεντερ. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε για λίγα λεπτά. Σβήνετε με κονιάκ, προσθέτετε τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ηλιέλαιο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα (να είναι ζεστό) μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και μετά από 1΄ προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε στην άκρη. Βράζετε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 10΄. Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. γραβιέρας. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνετε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα-ένα πριν τα στρώσετε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτετε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνετε προς τα μέσα ή τα κόβετε. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 60΄. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρετε και το σερβίρετε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Περισσότερα

Μαγειρική

«Σάντουιτς» με παγωτό καραμέλα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

16 cookies σοκολάτας

500 ml παγωτό καραμέλα έτοιμο (ελαφρώς μαλακό)

200 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια

Εκτέλεση:

Παίρνετε ένα στρογγυλό τσέρκι στο μέγεθος των cookies που θα χρησιμοποιήσετε και τοποθετείτε ανάποδα ένα cookie μέσα του. Καλύπτετε το μπισκότο με ένα στρώμα παγωτού, φτάνοντας ως τα άκρα του τσερκιού. Σκεπάζετε το παγωτό με ένα δεύτερο μπισκότο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε τα «σάντουιτς» στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ, τη λιώνετε σε μπεν μαρί και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί που να χωράει στην κατάψυξη. Βουτάτε ένα-ένα τα «σάντουιτς» στη σοκολάτα οριζοντίως ή καθέτως ως τη μέση και αμέσως τα τοποθετείτε στο ταψί που προετοιμάσατε. Ξαναβάζετε τα σάντουιτς στην κατάψυξη να παγώσει και η σοκολάτα και ύστερα τα μεταφέρετε σε μπολ με καπάκι και τα διατηρείτε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τα σερβίρετε, τα βγάζετε 5΄ νωρίτερα από την κατάψυξη.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα