Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

77 χρόνια από την απελευθέρωση-Ξεκινούν την Κυριακή οι επετειακές εκδηλώσεις στην Πάτρα με επίκεντρο το καταφύγιο στα Υψ. Αλώνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου, στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με την πραγματοποίηση ομιλίας και κατάθεσης στεφανιών στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης, ενώ στον χώρο της πλατείας θα λειτουργεί υπαίθρια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 7 έργα (αρχείο Βιβλιοθήκης) της περιόδου 40-44 του Ιταλού Ζωγράφου Ivo Dalla Costa, τα οποία δωρίσθηκαν το 2005.
Πρόκειται για τα έργα: «Παιδιά στον πόλεμο», «Παιδί», «Πόλεμος 1944», «Παιδί στην κατοχή», «Κρεμασμένοι στα Ψηλά Αλώνια», «Πόλεμος-νεκρό ζώο», «Πόλεμος και Πάτρα», «Χειμώνας 1941-1942».

Παράλληλα θα ανοίξει τις πύλες του το ιστορικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για την απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Στους χώρους του καταφυγίου θα φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Στον χώρο του καταφυγίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ενώ είναι δυνατές και προγραμματισμένες επισκέψεις συλλόγων και σωματείων μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα 2610-361-526 και 2610-624-088.
Για τις ακριβείς ώρες και ημέρες λειτουργίας του καταφυγίου θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.


Ροή ειδήσεων

Advertisement