Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαστοράκου για clawback: «Μας ωθούν σε χρεοκοπία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του clawback στη χώρα μας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε άλλες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 2-5%. Εδώ, όχι μόνο φτάνει σωρευτικά το 50%, αλλά προστίθενται και νέες παροχές χωρίς αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού.

«Οι παρακρατήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στη ρευστότητα, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Εάν δεν δοθούν χρήματα θα φθάσουμε σε χρεοκοπία. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Ο κόσμος μέσα στην πανδημία έχει μετακινηθεί από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και δεν μπορεί αυτό το κόστος να μην προϋπολογίζεται από το κράτος. Δεν πρόκειται για μια πλασματική ζήτηση αλλά για μια υπαρκτή ανάγκη».
Κατήγγηλε ακόμη ότι την τελευταία διετία είχε συγκροτηθεί επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των γιατρών για την περιστολή των επιβαρύνσεων, όμως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έγιναν δεκτές.
Το θέμα αυτό επρόκειτο να τεθεί στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη από την κα Μαστοράκου κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν με τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) Πάνος Ντούνας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόλις ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η κάλυψη τρεις πολυγονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, το ελικοβακτηρίδιο και μια κυτταρολογική εξέταση, το κόστος των οποίων κυμαίνεται γύρω στις 2.000 ευρώ για την κάθε μία. Η έγκριση κάλυψης των εξετάσεων αυτών δεν συνοδεύθηκε από αύξηση του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος θα μετακυληθεί στα εργαστήρια.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Ι. Καραμηνάς, ανέφερε ότι ο κλάδος καλείται να επιστρέψει περίπου 100-120 εκατ. ευρώ από νέες εξετάσεις που καλύπτονται χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι ασθενείς έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, λόγω πανδημίας, αντί να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές. Σημείωσε επίσης ότι τα διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ τώρα προστίθενται και προβλήματα ρευστότητας που θα επιβαρύνουν αντίστοιχα τις μισθοδοσίες και την αγορά.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, υπογράμμισε την έλλειψη χρηματοδότησης, το αίτημα για εξαίρεση των κέντρων αποκατάστασης από το clawback εν μέσω πανδημίας, καθώς οι ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους χρειάζονται αποκατάσταση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement