Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η Μάχη της Καυκαριάς»-Αύριο η εκδήλωση με αφορμή και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μαζαρακίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιάσουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Μάχη της Καυκαριάς», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί αύριο στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μαζαρακίου στις 7.30 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η εκδήλωση θα εμπλουτίζεται με την έκθεση όπλων της Ελληνικής Επανάσταση του 1821 από τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821, ενώ η Ιωάννα Φωτοπούλου θα μας σκιαγραφήσει τη συμβολή των γυναικών στην Επανάσταση του 1821 μέσα από έναν δραματικό μονόλογο. Η όλη εκδήλωση θα επισφραγίζεται, τέλος, με παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου από την χορευτική ομάδα Κάτω Αλισσού.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η δημοσιογράφος Άντυ Μαγνησαλή, ενώ συμμετέχουν ως ομιλητές ο δικηγόρος και πρόεδρος της Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Χρ. Μούλιας, ο ιστορικός-ερευνητής της Επαρχίας Καλαβρύτων Αθ. Τζώρτζης, ο λαογράφος Ηλίας Τουτούνης, ο υπεύθυνος ανάδειξης και διαφύλαξης τοπικού πολιτισμού Κ. Μαζαρακίου Τ. Αθανασόπουλος καθώς και ο Κ. Αθανασόπουλος πτυχιούχος του τμ. Ελληνικού Πολιτισμού ΕΑΠ.

Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Σύμφωνα με τον Τάσο Αθανασόπουλο, υπεύθυνο Ανάδειξης και διαφύλαξης Τοπικού Πολιτισμού της Κοινότητας Μαζαρακίου «πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να τιμήσουν τις εκφάνσεις της Τοπικής Ιστορίας του Μαζαρακίου αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι οι ιστορικοί μας, δεν απέδωσαν στη Μάχη της Καυκαριάς την ενδεδειγμένη σημασία που της άρμοζε, γι΄ αυτό και σε πολλούς ίσως να παραμένει άγνωστη. Μια μάχη, που αδιαμφισβήτητα έθεσε φραγμό στην εξάπλωση του τουρκοπροσκυνήματος στην ευρύτερη περιοχή και αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων για την Εθνική Ανεξαρτησία ύστερα από μια σειρά διαδοχικών ηττών.

Γι’ αυτό λοιπόν μέσω της προσπάθειάς μας αυτής φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε και εμείς, με τρόπο απλό και εύληπτο τόσο στην διάσωση της ιστορικής μας μνήμης όσο και στη συλλογική και ατομική μας αυτογνωσία. Ας είναι η προσπάθειά μας αυτή ένα αιώνιο μνημόσυνο στους Αθάνατους ήρωες της πατρίδας μας. Θα ήθελα, τέλος, ύστερα από την ευκαιρία της επικοινωνίας που μου δίδετε σήμερα, να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την αρωγή της όσο και τον Δήμαρχό μας Σπύρο Μυλωνά που έχει εντάξει τη Μάχη της Καυκαριάς ως έναν από τους δυο βασικούς άξονες των εορτασμών για τα 200 χρόνια στη Δυτική Αχαΐα, αντιλαμβανόμενος πλήρως την ιστορική ιδιομορφία του Μαζαρακίου. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης και προς τον Γιάννη Δημόπουλο (Πρ. Κοινότητας Μαζαρακίου), τον Βαγγέλη Κυριαζόπουλο (Ειδικ. Συνεργάτης Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας) και την Νικολίτσα Σουλούκου (Γ. Γραμματέας Δήμου Δυτικής Αχαΐας) για την αμέριστη στήριξή τους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement