Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ξεκινά η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χθες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού.
Τις ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έκαναν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Επίσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.
«Πολλές φορές έχουμε πει για την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας
Από την πλευρά της, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.
Την περσινή χρονιά, η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη» ανέφερε.
ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, με αδενοποιημένο ιό. «Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Π.Ι.Σ., Άννα Μαστοράκου, εξέφρασε φόβο «για φαινόμενα συνοσηρότητας και επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».
Επίσης κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεράποντα ιατρό τους σε οτιδήποτε απορία έχουν σχετικά με τους εμβολιασμούς, γιατί ο θεράπων ιατρός ξέρει το ιστορικό, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και πραγματικά μπορεί να λύσει όλες τις απορίες που υπάρχουν και τις επιφυλάξεις.


Ροή ειδήσεων

Advertisement