Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Aγγίζουν οι Αρχές τα κυκλώματα των «μαϊμού» εμβολιασμών -Ποιοι κινδυνεύουν και με ποιες ποινές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι περιπτώσεις των εικονικών εμβολιασμών και της έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών έχουν σημάνει «συναγερμό» στις υγειονομικές -και όχι μόνο- Αρχές της χώρας.

Ο κίνδυνος είναι σαφής: Με το ψευδές πιστοποιητικό, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος υγειονομικός θα μπορεί να εξακολουθήσει να κουράρει ασθενείς, εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται ή σπεύδουν σε εξωτερικά ιατρεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν ένα τέτοιο φαινόμενο λάμβανε σημαντικές διαστάσεις τότε θα έφτανε να επηρεάζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι περιπτώσεις ύποπτων πιστοποιητικών εμβολιασμού που εξετάζονται είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πρόκειται για 30-40 πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα οποία χτύπησε «καμπανάκι» και ήδη διερευνώνται. Πώς όμως εκδίδονται αυτά τα πιστοποιητικά; Συμμετέχουν κάποιοι… σκοτεινοί χάκερ ή είναι κάτι πολύ πιο απλό;

Εικονικοί εμβολιασμοί: Πώς βγαίνουν τα ψευδή πιστοποιητικά

«Μέχρι στιγμής δεν πρόκειται για φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις. Να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή, για έναν άνθρωποι που ψευδώς βεβαιώνει κάτι, εν προκειμένω έναν εμβολιασμό» αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Επομένως, είναι προφανές ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο μηχανογραφικό πρόβλημα ή με τρωτότητα του συστήματος. Είναι ακριβώς όπως συμβαίνει κάποιες φορές με επιδόματα αναπηρίας. Πρόκειται για κάποιον ειδικό που δίνει ψευδή βεβαίωση για τον πελάτη του. Υπάρχουν στοιχεία που είναι προς αξιολόγηση και αξιοποίηση, ώστε να εξετάσει κανείς αν υπάρχει πρόβλημα» προσθέτει ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο αντικείμενο των Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης.

Ειδικός ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων, μιλώντας στο iefimerida.gr, δείχνει να επιβεβαιώνει την παραπάνω, επίσημη θέση: «Δεν πρόκειται για χάκερ, ούτε για ηλεκτρονικό έγκλημα. Γι’ αυτό και δεν ενεπλάκη το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δεν “έσπασε” κάποιος τα συστήματα του gov.gr. Είναι μια κοινή απάτη. Κάποιος κάνει εικονικό εμβολιασμό και κάποιος άλλος, ο λειτουργός σε αυτή την περίπτωση, βεβαιώνει ψευδώς ότι έγινε κανονικός εμβολιασμός».

Πώς θα εντοπιστούν τα «μαϊμού» πιστοποιητικά
Αρκετοί εκ των ανεμβολίαστων που θα επιλέξουν το μονοπάτι του εικονικού εμβολιασμού προφανώς πιστεύουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες. Οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο του φαινομένου έχουν διαφορετική άποψη.

«Αυτό που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψιν είναι ότι η διαδικασία της έκδοσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ψηφιακή. Επομένως υπάρχουν δεδομένα, “τρέχουμε” σενάρια, είναι στοιχεία απτά, στα οποία μπορούμε να ανατρέξουμε» λέει, από την πλευρά του, στο iefimerida.gr ο κ. Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Όταν λέμε “τρέχουμε σενάρια” εννοούμε το εξής: Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τις εφημερίδες. Πώς θα μπορούσε να διαπιστώσει ένας φορέας αν κάποιες δηλώνουν ψευδή στοιχεία όπως υψηλότερη κυκλοφορία από την πραγματική; Θα έβλεπε ποιες έχουν αυξομειώσεις στο τιράζ τους π.χ. άνω του 30%. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται ανώμαλα μοτίβα (irregularities), τα οποία μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν να ώστε να δρα κάποιος και προληπτικά» προσθέτει ο κ. Μπίνης.

Οι 3 μεγάλες «παγίδες»
Σύμφωνα με τον διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ένα από τα συνήθη λάθη που κάνουν αυτά τα άτομα είναι ότι «είναι αναγκασμένα να “ανοίξουν” την πληροφορία. Παύει από ένα σημείο να είναι μυστικό, 2 ή 3 ανθρώπων. Επομένως ξεκινά ένας θόρυβος και μπορεί να ακολουθήσει μια καταγγελία».

Οι μηχανισμοί που επιτηρούν το δίκτυο εμβολιασμού έχουν όμως και άλλους «άσσους» στα μανίκια τους, καθώς είναι δυνατόν να εντοπιστούν αυτά τα «ανώμαλα μοτίβα». Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα σημεία που χτυπούν «καμπανάκι» στις Αρχές για εικονικούς εμβολιασμούς είναι τα εξής:

εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως στην περιφέρεια, όπου σπεύδουν μαζικά πολίτες με μόνιμη κατοικία σε άλλες περιοχές
υγειονομικοί (ιατροί/νοσηλευτές) που καταχωρίζουν ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών
εμβολιασμοί που καταχωρίζονται σε «ύποπτες» ώρες ή και εκτός ωραρίου
«Είναι όλα στο σύστημα, θα έχουν ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες»
Ο διοικητής της ΕΑΔ κ. Άγγελος Μπίνης επισημαίνει ότι «η απάτη δεν είναι στατική. Αλλάζουν μεθόδους, και γι’ αυτό αλλάζουμε διαρκώς και την προσέγγισή μας. Όμως το μήνυμα είναι σαφές. Η δημόσια διοίκηση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι Αρχές ελέγχου έχουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να τεκμηριώσουν την ενοχή των εμπλεκομένων. Θα έχουν ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες» εξηγεί.

«Ο ρόλος της πληροφορικής είναι ότι αφού υπάρχουν ψηφιακά ίχνη μπορεί και να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον να εστιάσει τον έλεγχό του σε μια συγκεκριμένη περίπτωση» λέει ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

«Το τονίζουμε, η διαδικασία είναι ψηφιακή, υπάρχουν ψηφιακά ίχνη. Επομένως μπορούμε να ξέρουμε τι έχει γίνει ακόμα και πριν. Και κατασταλτικά όμως θα το κυνηγήσουμε το θέμα. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει, όποιος δηλαδή βάζει τέτοιες σκέψεις στο νου του, πως είναι όλα εκεί, στο σύστημα. Είναι όλα εκεί και τα βρίσκουμε» καταλήγει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr

Ελλάδα

Τέλος η διασκέδαση και στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους;

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο η νέα αυτή παραλλαγή του φονικού ιού περικυκλώνει επικίνδυνα τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν νέα μέτρα και εισηγήσεις, τα οποία θα έχουν στόχο κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα αφορούν ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει κι άλλο.

Τα μέτρα που αναμένεται να εισηγηθεί η επιτροπή
Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

«Τοπικά μέτρα για να ‘σωθούν’ τα Χριστούγεννα»

Την ίδια στιγμή, κάποιοι επιστήμονες ζητούν τοπικά μέτρα, προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε πως συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».

Σχετικά με τα μέτρα, επέμεινε πως «ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα».

Παραδέχθηκε ότι, «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» εξηγώντας πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Ερωτηθείς, τέλος για την παραλλαγή Όμικρον και για τη μεταδοτικότητά της, είπε πως «περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση», κατέληξε.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

ΘΡΗΝΟΣ για τον 20χρονο μπασκετμπολίστα Θωμά Κατσαούνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Θωμάς Κατσαούνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 20 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο εκλιπών έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στον Ηρακλή και στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Αίαντα Ευόσμου και στη Δόξα Λευκάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Κατσαούνης είχε τραβήξει τα βλέμματα αρκετών ομάδων του NCAA και της Α1, μιας και το άνοιγμα των χεριών του ξεπερνούσε τα 225 εκατοστά.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Λοβέρδος – «Καλοδεχούμενοι όσοι έρθουν από άλλα κόμματα» – Τι είπε για την γραφειοκρατία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εισόδημα του Έλληνα και η γραφειοκρατία, είναι τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα, για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τόνισε σήμερα Κυριακή, ότι η χώρα μας χρειάζεται «περισσότερες δουλειές και περισσότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Έχω πλήρη αντίληψη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Το βασικότερο είναι το εισόδημα του Έλληνα και η γραφειοκρατία που τη στραγγαλίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε επίσης ότι «ίσως είμαι ο μόνος από τους 6 που έχω καταθέσει πρόγραμμα για την εξουσία», μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 .

Προτεραιότητα, ωστόσο, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να χαλάμε χρήματα σε αποζημιώσεις επειδή ένα έργο κάνει επτά χρόνια να μελετηθεί».

Για άνοιγμα σε βουλευτές άλλων κομμάτων
«Κανένα κόμμα δεν έχει προτάξει ως βασική στρατηγική το σπάσιμο της γραφειοκρατίας», εκτίμησε αναγνωρίζοντας ότι, «προφανώς έχει ευθύνη και το δικό μας σε αυτό».

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση – Σκληρή «μάχη» για τρεις στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Το προβάδισμα Λοβέρδου και οι πιθανές ανατροπές στον β’ γύρο
Ερωτηθείς για «άνοιγμα» σε βουλευτές άλλων κομμάτων, είπε πως «είναι καλοδεχούμενοι και είναι επιθυμητός αυτός που έρχεται να ψηφίσει το Λοβέρδο», άλλωστε, σχολίασε πως «αυτή ήταν η λογική μας όταν ανοίξαμε την κάλπη».

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα