Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Connect with us

Υγεία

Καφές : 3 με 4 φλιτζάνια φέρνουν απώλεια βάρους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ερευνητές από το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ερεύνησαν απόψεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα

 

Το αγαπημένο καθημερινό ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων χθες είχε  την τιμητική του.

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως Παγκόσμια ημέρα καφέ. Ιδιαίτερη αγάπη σε αυτό το ρόφημα δείχνουν οι Έλληνες και το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Τους επιστήμονες όμως αλλά και το ευρύ κοινό απασχολεί έντονα η επίδραση στην υγεία, της κατανάλωσης καφέ. Συχνά ακούμε, για παράδειγμα, ότι ο καφές μειώνει την όρεξη και βοηθάει στο αδυνάτισμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της όρεξης τους, δηλαδή στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ερεύνησαν αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο σωματικό βάρος, αλλά μόνο σε άτομα με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο.

H έρευνα τους που δημοσιεύεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό International Journal of Obesity, βασίστηκε σε λεπτομερή επιδημιολογικά, γενετικά και πειραματικά δεδομένα από 300 Έλληνες εθελοντές. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο με την επιθυμία να διαμορφώσουν, με τη βοήθεια διαιτολόγου, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με βάση το γενετικό τους προφίλ. Απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, την όρεξη και άλλα στοιχεία τρόπου ζωής από όπου διαπιστώθηκαν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, του γενετικού προφίλ και του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την επίδραση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ στην επιλογή του είδους και της ποσότητας του φαγητού και στην έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, όπως της ασπροσίνης και της λεπτίνης, σε ομάδα εθελοντών.

Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, «τα αποτελέσματα μάς δείχνουν πως ο καφές μειώνει την όρεξη και μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους όταν ικανοποιούνται δύο «γενετικές συνθήκες»: να έχουν μια γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CYP1A2 που οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού της καφεΐνης και ταυτόχρονα γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία».

 

Τα καλά νέα προσθέτει, είναι ότι αυτός ο «γενετικός συνδυασμός» δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως έδειξε η μελέτη, οι Έλληνες που φέρουν αυτόν τον συνδυασμό καταναλώνουν περισσότερο καφέ, δηλώνουν πως ο καφές περιορίζει την όρεξή τους και έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καφέ. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ του καφέ και της ρύθμισης της όρεξης μέσω της ορμόνης ασπροσίνη, τα επίπεδα της οποίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το γενετικό προφίλ μεταβολισμού του καφέ.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν πως 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να ενταχθούν σε διαιτολόγια για τη ρύθμιση του βάρους σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση για παχυσαρκία και γενετικό προφίλ υψηλού μεταβολισμού καφεΐνης», ανέφερε η δρ Καλλιόπη Γκούσκου, πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω τους τύπους καφέ και τα συστατικά τους που έχουν τη βέλτιστη επίδραση στην υγεία. Η μελέτη αυτή ανοίγει επίσης δρόμους στους επιστήμονες να προσδιορίσουν μοριακούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

 

Υγεία

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μανιταριού – Πώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κατανάλωση μανιταριών οδηγεί σε μεταβολές στη σύσταση της μικροβιακής κοινότητας του εντέρου κατά τρόπο που βελτιώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο συκώτι, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods.

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μανιταριού – Πώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου
Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μανιταριών και των μικροβίων του εντέρου (μικροβίωμα) θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε νέες στρατηγικές πρόληψης και σε θεραπείες για τον διαβήτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασαν την επίδραση των λευκών μανιταριών στο μικροβίωμα του εντέρου ποντικιών και είδαν ότι ο βρώσιμος μύκητας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου τα οποία επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή της γλυκόζης.

ADVERTISEMENT
«Ο καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης παίζει σημαντικότατο ρόλο στον διαβήτη, καθώς και σε άλλα μεταβολικά νοσήματα» αναφέρει σχετικά η Μαργκερίτα Καντόρνα από το Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα λευκά μανιτάρια είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ουσίες που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της διατροφής.

Η ποσότητα μανιταριών που χορήγησαν στα πειραματόζωα οι ερευνητές αντιστοιχούσε σε περίπου 90 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως για τον άνθρωπο.

Η Καντόρνα διευκρινίζει πως τα ποντίκια στη μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος και πως θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστούν οι επιδράσεις των μανιταριών σε υπέρβαρα και παχύσαρκα ποντίκια και φυσικά και σε ανθρώπους.

Η γλυκόζη είναι ένα είδος σακχάρου που λαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Η ορμόνη ινσουλίνη αναλαμβάνει να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα ώστε αυτά να τη χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν έχει την επιθυμητή δράση τότε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος –κοινώς το σάκχαρο– παραμένουν μόνιμα υψηλά και προκύπτει η διάγνωση για διαβήτη.

Τόσο ο διαβήτης όσο και ο προδιαβήτης συνδέονται με σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2017 τα διαπιστωμένα περιστατικά διαβήτη και προδιαβήτη στις ΗΠΑ έφταναν τα 100 εκατομμύρια.

Περισσότερα

Υγεία

Συμβουλές για καλό ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μη τρως μπανάνες, μη πίνεις καφέ και προς θεού μη φας πολύ.

Αυτές είναι συμβουλές που σίγουρα έχουν ακούσει οι περισσότεροι από εμάς προκειμένου να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο.

Είναι όμως σωστές;

Κι όμως από τα βασικά συστατικά του ξεκούραστου ύπνου είναι το ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα.

Συγκεκριμένα αν το σάκχαρο στο αίμα είναι σε καλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχεις περισσότερες πιθανότητες για ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνήθως μεταξύ 4 και 8 π.μ. (αυτό ονομάζεται φαινόμενο της αυγής).

Τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα
Μια διατροφή που προάγει τα σταθερά επίπεδα σακχάρου, μπορεί να περιορίσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τρόφιμα που καλό είναι να αποφύγεις πριν τον ύπνο.

Λευκά δημητριακά (επεξεργασμένοι υδατάνθρακες)
Τα τρόφιμα που περιέχουν λευκά δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, αποτελούν παραδείγματα πηγών εξευγενισμένων υδατανθράκων. Είναι νόστιμα, αλλά πολλές από τις φυτικές τους ίνες αφαιρούνται κατά την επεξεργασία. Δυστυχώς, χωρίς φυτικές ίνες, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει στα ύψη. Όταν πρόκειται να απολαύσετε ζυμαρικά για δείπνο, επιδιώξτε να τα συνδυάσετε με μια απλή σαλάτα καθώς και με μια πηγή πρωτεΐνης.

Ζαχαρούχα ποτά
Ποτά όπως το ζαχαρούχο γάλα ή το ζαχαρούχο παγωμένο τσάι, ακόμα και ο χυμός φρούτων είναι βόμβες για το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, αυτά τα ποτά δεν βοηθούν στην πραγματικότητα στον κορεσμό. Προτίμησε να τα αντικαταστήσεις με ποτά που δεν περιέχουν γλυκαντικά όπως το γάλα ή το κεφίρ με χαμηλά λιπαρά, το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή κάποιο σπιτικό ρόφημα βοτάνων.

Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά φαγητά -και ιδίως τα fast food- είναι ένας εύκολος τρόπος να εκτοξεύσεις το σάκχαρο στο αίμα στα ύψη. Σίγουρα, κανείς δεν αποκαλεί τα fast food υγιεινά τρόφιμα, αλλά τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες είναι πλούσια μόνο σε θερμίδες και λίπος. Η αλήθεια είναι ότι τα είδη γρήγορου φαγητού τείνουν να έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ορισμένα δημοφιλή drive-thru burgers περιέχουν στην πραγματικότητα τόση ζάχαρη όση μια σοκολάτα!

Αλκοόλ
Μπορεί να φαίνεται ότι ένα κοκτέιλ, μερικές μπύρες ή μερικά ποτήρια κρασί σε βοηθούν να αποκοιμηθείς. Ωστόσο, από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την επιδείνωση της υπνικής άπνοιας έως την μείωση της ποσότητας του ύπνου REM, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μην πίνεις αλκοόλ πριν πας για ύπνο.

Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τέτοια παραδείγματα είναι οι μπανάνες, τα σταφύλια και τα αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται φυσικά για εξαιρετικά τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν έξοχα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εφοδιάσουν τον οργανισμό με πλήθος βιταμινών και ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση ενός μεγάλου μπολ με φρούτα -ειδικά πριν από τον ύπνο- μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, τα φρούτα είναι όξινα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν καούρα καθώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Πλήρη Γαλακτοκομικά
Τα διαιτητικά λίπη -όπως αυτά που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά- χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν. Ενώ αυτό είναι χρήσιμο για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι ιδανικό πριν από τον ύπνο. Απόφυγε λοιπόν τα πολύ λιπαρά τυριά και γενικότερα γαλακτοκομικά πριν τον ύπνο. Εξαίρεση αποτελεί το στραγγιστό γιαούρτι, που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, κάλιο, αλλά και προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ κοιμάσαι.

Καφεΐνη
Εκτός από τον καφέ ή το τσάι, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν ίχνη καφεΐνης – παγωτά και επιδόρπια με μάτσα, εσπρέσο και καφέ (παγωτό καφέ, τιραμισού κ.λπ.). Πολλά από αυτά τα επιδόρπια μπορούν να δράσουν ως διεγερτικά. Καλύτερα λοιπόν να απολαμβάνεις τέτοιου είδους λιχουδιές νωρίτερα μέσα στην ημέρα!

Όξινα τρόφιμα
Οι όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή, μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και να αυξήσουν τα όξινα επίπεδα pH στο σώμα. Αυτό προκαλεί δυσπεψία, καούρα και παλινδρόμηση οξέων – όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Σοκολάτα
Ενώ η σοκολάτα -ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα- έχει πολλά οφέλη για την υγεία, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια ενώσεων με την καφεΐνη και επηρεάζει τον οργανισμό με παρόμοιο τρόπο. Προτίμησε λοιπόν τη σοκολάτα ως επιδόρπιο κατά το πρώτο μισό της ημέρας.

Σάλτσα σόγιας
Τα ζυμωμένα προϊόντα σόγιας έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες τυραμίνης – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα ζυμωμένα τρόφιμα. Η σάλτσα σόγιας, το τόφου, το μίσο, ακόμα και η σάλτσα τεριγιάκι πρέπει να αποφεύγονται ώρες πριν από τον ύπνο. Η τυραμίνη μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα και ενδεχομένως συνδέεται με την αϋπνία.

Σκόρδο
Ενώ το σκόρδο έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αλλισίνης (μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει φυσικά το μυαλό να χαλαρώσει), είναι επίσης ένα γαστρεντερικό διεγερτικό. Για τους περισσότερους, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του το βράδυ. Επιπλέον, το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή σάλιου και γαστρικών υγρών.

Κρεμμύδια
Δυστυχώς, τόσο τα ωμά όσο και τα ψητά κρεμμύδια τείνουν να δημιουργούν αέρια καθώς κινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας την πίεση μέσα στο στομάχι. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, κάτι που μάλιστα ενισχύεται καθώς βρισκόμαστε ξαπλωμένοι. Προτίμησε λοιπόν στο δείπνο σου να αντικαταστήσεις τα κρεμμύδια με μάραθο, πράσα ή λάχανο.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από το να ξεχνάς.

Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

απάθεια
κατάθλιψη
ευερεθιστότητα
άγχος
Διαβάστε επίσης: Long covid: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει το σύνδρομο – Ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα
Λίγο πιο σπάνια είναι:
ευφορία
παραισθήσεις
έλλειψη αναστολών
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Ωστόσο η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί εν τέλει να είναι σωτήρια για τον ασθενή και ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

Η αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστεί και πριν τη διάγνωση
Συγκεκριμένα σε μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα