Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολλά έγιναν… ανάποδα

Published

on

 

 

Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, γήπεδα και φυσικά, πολύ πράσινο.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν οι μακέτες που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας.

Όμορφες εικόνες, που με τη ματιά του μη ειδικού, δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την καλύτερη.

Όμως, οι μακέτες είναι πάντα όμορφες. Γι’ αυτό και εκείνο που τελικά έχει αξία για την κοινωνία, είναι οι μακέτες να μετατρέπονται σε έργα και τα έργα αυτά, να προσεγγίζουν όσο περισσότερο γίνεται τις μακέτες

Τα έργα όμως, χρειάζονται χρήματα και βούληση.

Και σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, τα λάθη και τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια. Από τότε που δεν καταλάβαμε ότι η μεταβιομηχανική Πάτρα θα έπρεπε να έχει ρίξει το πρώτο και μεγάλο βάρος των αστικών της αναπλάσεων στην «βιτρίνα» της πόλης δηλαδή στο θαλάσσιο μέτωπο και όχι στο «εσωτερικό» της.

Ο παραλιακός δρόμος της πόλης, από την Ακτή Δυμαίων μέχρι το τέλος της Ηρώων Πολυτεχνείου, θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, με πλατιά και μεγάλα πεζοδρόμια. Το χερσαίο τμήμα της παλιάς λιμενικής ζώνης στο κεντρικό μέτωπο της πόλης, μετά τη λειτουργία του νέου λιμανιού, έπρεπε να έχει αποδοθεί αμέσως στην πόλη. Και από τις δύο πλευρές του παραλιακού δρόμου θα έπρεπε να έχουν δημιουργεί γραμμικά παρκάκια, να έχουν αναπλαστεί οι πλατείες και οι κενοί χώροι, με επίκεντρο την πλατεία Τριών Συμμάχων και τον μόλο Αγ. Νικολάου. Επίσης, έπρεπε να έχει ήδη σχεδιαστεί και δημιουργηθεί μία νέα και σύγχρονη μαρίνα, ο χώρος του πρώην κάμπινγκ στο έλος να έχει μετατραπεί σε έναν χώρο αθλοπαιδιών και πάρκο ψυχαγωγίας που μαζί με τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά και την περιοχή του φάρου, θα προσέδιδαν μία όμορφη και ας μας επιτραπεί ο όρος, πιο «κοσμοπολίτικη» εικόνα στην Πάτρα. Αυτή η μεγάλη αλλαγή, μοιραία θα έφερνε και άλλες σημαντικές αλλαγές στην πόλη, προς το καλύτερο.

Τελικά όμως, πολλά έγιναν… ανάποδα. Και έτσι, φτάσαμε στα τέλη του 2021, ακόμα να ονειρευόμαστε ένα παραλιακό μέτωπο αντάξιο της πόλης, βλέποντας όμορφες μακέτες…

Ροή ειδήσεων

Advertisement