Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H Πάτρα τιμά την απελευθέρωσή της

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής με σημείο αναφοράς το καταφύγιο κάτω από τα Υψηλά Αλώνια.

Στο καταφύγιο που ανοίγει σήμερα τις πύλες του, εκτός από το ιστορικό και αρχειακό υλικό που θα φιλοξενείται σε μόνιμη βάση, έχει διαμορφωθεί και μία «εικαστική διαδρομή», η οποία διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Σε αυτή τη «διαδρομή» φιλοξενούνται έργα των εικαστικών Αγάθη Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρίας, Κοντόγεωργα Τότας, Μεθενίτη Σπύρου, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης.

Επίσης, σήμερα στις 11.00 το πρωί στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, στο χώρο

όπου απαγχονίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής αγωνιστές της αντίστασης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία και κατάθεση στεφανιών, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει τις πύλες του το ιστορικό καταφύγιο κάτω από τα Υψηλά Αλώνια. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος κάθε Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 20.00 και κάθε Κυριακή από τις 11.00 έως τις 12.00. Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις – ξεναγήσεις σε Συλλόγους – Σωματεία μετά από συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-624-088 και 2610-390-937).

Επίσης, σήμερα στις 8.30 το βράδυ, η Ορχήστρα του Χορευτικού και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, θα παρουσιάσει στο χώρο της πρώην Χαρτοποιϊας του Λαδόπουλου (Ακτή Δυμαίων 50 – Δημοτικός Ηλεκτροφωτισμός), ένα «αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της κατοχής». Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου.

Για την έγκαιρη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και τη διαμόρφωση του χώρου, εργάστηκαν άοκνα οι υπάλληλοι του Δήμου στον Πολιτιστικό Οργανισμό, την αυτεπιστασία, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο και την καθαριότητα, υπερβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εαυτούς.


Ροή ειδήσεων

Advertisement