Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Ο «θησαυρός» του Ριγανόκαμπου

Τιμάται σήμερα με λαμπρότητα η 19η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον φερώνυμο ναό

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

…Ήταν Σάββατο απόγευμα, στις 5 Οκτωβρίου του 2012, όταν η Πάτρα με ρίγος, συγκίνηση και μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, την Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης.

Η Εκκλησία της Πάτρας, μετά από 771 ολόκληρα χρόνια, υποδέχθηκε την Κάρα της Αγίας Ειρήνης που φυλασσόταν στην Γαλλική Καθολική Ιερά Μονή Hautecombe, στην Σαβοΐα. Πλέον όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην θέση της, στον φερώνυμο ναό στον Ρηγανόκαμπο, στην ομώνυμη ενορία.

Φέτος, συμπληρώνονται δεκαεννιά χρόνια από την 19η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης και το γεγονός τιμάται με εκκλησιαστική λαμπρότητα στον φερώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος έχει τη μεγάλη χάρη και ευλογία να φυλάττει την Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Σήμερα το πρωί θα τιμηθεί το γεγονός της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον πανηγυρίζοντα ναό με αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Η σύνδεση της Αγίας Ειρήνης με τον Ριγανόκαμπο είναι πολύ παλιά. Από τον 10ο αιώνα υπήρχε ναός τρίκλιτος, ξυλόστεγος βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη και κατείχε ως πολυτιμότατο θησαυρό και την Τιμία Κάρα της μέχρι την περίοδο που οι Φράγκοι άλωσαν το Βυζάντιο και κατ’ επέκτασιν και την Πόλη των Πατρών. Από την κατακτητική λαίλαπα των Φράγκων δεν γλίτωσε ούτε το Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, το οποίον ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας, πέραν των άλλων «λαφύρων» και την Κάρα της Αγίας Μάρτυρος Ειρήνης. Το «δωρητήριο» δε έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1231, σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο για την αφαίρεση του λειψάνου από τον Ναό της Αγίας Ειρήνης. Όταν ήρθε στην επιφάνεια η ύπαρξη του ιστορικού αυτού Ναού της Αγίας ήταν στις άμεσες επιδιώξεις του τότε Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, ημέρα της μνήμης της Αγίας μας, παρουσία των πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πάτρας, αλλά και πλήθους πιστών. Για την ανέγερση του νέου Ναού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Περιβαλλοντικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ριγανοκάμπου «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ», ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Ράπτης, ο οποίος ξεκίνησε τις προσπάθειες με τους συνεργάτες του στο τότε Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και με την υποστήριξη κατοίκων της περιοχής.

Όταν ολοκληρώθηκε ο Ναός, άρχισαν οι προσπάθειες με την συνεργασία του τότε Μητροπολίτου και του τότε δημάρχου Πατρέων Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η Κάρα της Αγίας στον Ναό της. Πρωτεργάτης ήταν ο αείμνηστος γιατρός, Γιάννης Μουτούσης, ο οποίος τον Μάιο του 2001 πρότεινε στον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο να στείλουν νέα επιστολή προς τον Πάπα ζητώντας την επιστροφή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης. Στις 18 Φεβρουαρίου 2002 εστάλη η θετική απάντηση από τον Πρέσβη του Βατικανό Αρχιεπίσκοπο Σίνας Paul Tavet και τον Μάιο του 2002 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανό με τον Πρέσβη Αρχιεπίσκοπο Σίνα Paul Tavet και ορίστηκε η 5η Οκτωβρίου 2002 ως ημέρα Επανακομιδής του πανίερου λειψάνου. Από τότε κάθε χρόνο, στις αρχές του Οκτωβρίου, τιμάται σε ανάμνηση του σημαντικού αυτού γεγονότος η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης, η οποία χαρίζει ευλογία όχι μόνον στην ενορία της αλλά και στην Αποστολική πόλη των Πατρών, η οποία έχει τη μεγάλη ευλογία να κατέχει δύο Τιμίες Κάρες έναν πολυτιμότατο πνευματικό θησαυρό…

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement