Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πολιτισμός

Ο «θησαυρός» του Ριγανόκαμπου

Τιμάται σήμερα με λαμπρότητα η 19η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον φερώνυμο ναό

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

…Ήταν Σάββατο απόγευμα, στις 5 Οκτωβρίου του 2012, όταν η Πάτρα με ρίγος, συγκίνηση και μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, την Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης.

Η Εκκλησία της Πάτρας, μετά από 771 ολόκληρα χρόνια, υποδέχθηκε την Κάρα της Αγίας Ειρήνης που φυλασσόταν στην Γαλλική Καθολική Ιερά Μονή Hautecombe, στην Σαβοΐα. Πλέον όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην θέση της, στον φερώνυμο ναό στον Ρηγανόκαμπο, στην ομώνυμη ενορία.

Φέτος, συμπληρώνονται δεκαεννιά χρόνια από την 19η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης και το γεγονός τιμάται με εκκλησιαστική λαμπρότητα στον φερώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος έχει τη μεγάλη χάρη και ευλογία να φυλάττει την Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Σήμερα το πρωί θα τιμηθεί το γεγονός της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον πανηγυρίζοντα ναό με αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Η σύνδεση της Αγίας Ειρήνης με τον Ριγανόκαμπο είναι πολύ παλιά. Από τον 10ο αιώνα υπήρχε ναός τρίκλιτος, ξυλόστεγος βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη και κατείχε ως πολυτιμότατο θησαυρό και την Τιμία Κάρα της μέχρι την περίοδο που οι Φράγκοι άλωσαν το Βυζάντιο και κατ’ επέκτασιν και την Πόλη των Πατρών. Από την κατακτητική λαίλαπα των Φράγκων δεν γλίτωσε ούτε το Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, το οποίον ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας, πέραν των άλλων «λαφύρων» και την Κάρα της Αγίας Μάρτυρος Ειρήνης. Το «δωρητήριο» δε έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1231, σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο για την αφαίρεση του λειψάνου από τον Ναό της Αγίας Ειρήνης. Όταν ήρθε στην επιφάνεια η ύπαρξη του ιστορικού αυτού Ναού της Αγίας ήταν στις άμεσες επιδιώξεις του τότε Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, ημέρα της μνήμης της Αγίας μας, παρουσία των πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πάτρας, αλλά και πλήθους πιστών. Για την ανέγερση του νέου Ναού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Περιβαλλοντικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ριγανοκάμπου «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ», ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Ράπτης, ο οποίος ξεκίνησε τις προσπάθειες με τους συνεργάτες του στο τότε Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και με την υποστήριξη κατοίκων της περιοχής.

Όταν ολοκληρώθηκε ο Ναός, άρχισαν οι προσπάθειες με την συνεργασία του τότε Μητροπολίτου και του τότε δημάρχου Πατρέων Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η Κάρα της Αγίας στον Ναό της. Πρωτεργάτης ήταν ο αείμνηστος γιατρός, Γιάννης Μουτούσης, ο οποίος τον Μάιο του 2001 πρότεινε στον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο να στείλουν νέα επιστολή προς τον Πάπα ζητώντας την επιστροφή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης. Στις 18 Φεβρουαρίου 2002 εστάλη η θετική απάντηση από τον Πρέσβη του Βατικανό Αρχιεπίσκοπο Σίνας Paul Tavet και τον Μάιο του 2002 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανό με τον Πρέσβη Αρχιεπίσκοπο Σίνα Paul Tavet και ορίστηκε η 5η Οκτωβρίου 2002 ως ημέρα Επανακομιδής του πανίερου λειψάνου. Από τότε κάθε χρόνο, στις αρχές του Οκτωβρίου, τιμάται σε ανάμνηση του σημαντικού αυτού γεγονότος η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης, η οποία χαρίζει ευλογία όχι μόνον στην ενορία της αλλά και στην Αποστολική πόλη των Πατρών, η οποία έχει τη μεγάλη ευλογία να κατέχει δύο Τιμίες Κάρες έναν πολυτιμότατο πνευματικό θησαυρό…

 

 

Πολιτισμός

Mία παράσταση… «γροθιά»-Σήμερα και αύριο στην Πάτρα ο συγκλονιστικός μονόλογος του Κωνσταντίνου Φάμη στο αντιρατσιστικό έργο «Βρωμιά»

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατέκτησε το κοινό, αποσπώντας θετικές κριτικές, καθώς μιλά για όσα δεν πρέπει να… ειπωθούν! Η «Βρωμιά» του Robert Schneider με τον Κωνσταντίνο Φάμη σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου ανεβαίνει στο θέατρο «Όροφως» στην Πάτρα σήμερα και αύριοι, στις 21.00.

Ένα αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Σαντ είναι τριάντα χρονών. Από μικρός ονειρευόταν να φτάσει στ’ αστέρια. Από μικρός διάβαζε και μελετούσε λογοτεχνία και γερμανική γλώσσα. Ο Σαντ γεννήθηκε στο Ιράκ. Σήμερα ζει στη Γερμανία που τόσο είχε αγαπήσει. Είναι ένας ακόμα μετανάστης. Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Αλλά είναι ξένος. Ο Σαντ νοιώθει μοναξιά και φόβο. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του.
Σαντ στ΄αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είναι λυπημένος.
Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που “φταίει” για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη πιο κοντά, στη διπλανή πόρτα.
Ο Σαντ βρίσκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;
Πρώτη φορά γνωρίσαμε τη «Βρωμιά» το 1997, πριν 26 χρόνια, όταν παίχτηκε μ’ επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Η θεματική επικαιρότητά του έργου τότε, έμοιαζε απόλυτη. Σήμερα, αγγίζει τα όρια της υπερβολής αλλά και της πραγματικότητας.
Ο Robert Schneider δημιούργησε ένα αριστοτεχνικά γραμμένο κείμενο το οποίο διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Συγγραφής Θεατρικού Έργου και Σεναρίου.
Ο χαρακτήρας του έργου είναι τόσο αληθινός και συγκλονιστικός που μας κάνει να ταυτιζόμαστε με τις ξένες αλλά τελικά οικείες σε μας ανάγκες του.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά/Κουστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μαθές
Σχεδιασμός αφίσας: Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας. Στο ρόλο του Σαντ, ο Κωνσταντίνος Φάμης.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο: 8€.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Πέθανε σε ηλικία 45 ετών η ηθοποιός Annie Wesching

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέθανε σε ηλικία 45 ετών η ηθοποιός Annie Wesching, γνωστή για το ρόλο της πράκτορα του FBI Renee Walker στη σειρά «24». Η Wesching πέθανε από καρκίνο το πρωί της Κυριακής (29/1).

«Υπάρχει μια τεράστια τρύπα στην ψυχή αυτής της οικογένειας σήμερα. Μας άφησε όμως τα εργαλεία για να τη γεμίσουμε. Βρήκε το θαύμα στην πιο απλή στιγμή. Δεν χρειαζόταν μουσική για να χορέψει. Μας έμαθε να μην περιμένουμε την περιπέτεια να μας βρει. ‘Πήγαινε να τη βρεις. Είναι παντού’. Και θα τη βρούμε», ανέφερε ο σύζυγος της Wersching, Stephen Full, σε γραπτή δήλωση στο CNNi.

Η Wersching έδωσε επίσης τη φωνή για την Tess στο βιντεοπαιχνίδι «The Last of Us».

Η Wersching εμφανιζόταν τακτικά σε δραματικές τηλεοπτικές σειρές καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Το 2007, έπαιξε την Amelia Joffe στη μακροχρόνια σαπουνόπερα του ABC «General Hospital».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ήρθε το 2008, όταν υποδύθηκε την πράκτορα του FBI, Ρενέ Γουόκερ, στο επιτυχημένο σόου της Fox «24», πρωταγωνιστώντας δίπλα στον Κίφερ Σάδερλαντ σε όλη την έβδομη και την όγδοη σεζόν.

Εμφανίστηκε επίσης στη σειρά του 2014 του Amazon Prime «Bosch», ενώ υποδύθηκε το βαμπίρ Lily Salvatore στο «The Vampire Diaries» του CW.

Υποδύθηκε επίσης τη Βασίλισσα Μποργκ, τη διαγαλαξιακή κακιά στο «Star Trek Picard» το 2022, που ήταν μία από τις τελευταίες δουλειές της ηθοποιού.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Συνεχίζουν τον αγώνα-Ψήφισμα και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κατά της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών τους σπουδών και των πτυχίων τους, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του θέατρου έγινε δεκτό το ψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος, Πέτρος Βάης.

Στο ψήφισμα του Δ.Σ. του θεάτρου αναφέρεται «η κυβέρνηση, ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών στις Δραματικές Σχολές (Δ.Σ.).
 Υποβιβάζει τις σπουδές των Δ.Σ. στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στο επίπεδο δηλαδή του απλού απόφοιτου Λυκείου.
 Αποκλείει τους απόφοιτους των Δ.Σ. από το διορισμό τους στο δημόσιο.
 Υποβιβάζει μισθολογικά τους απόφοιτους Δ.Σ., που δεν έχουν τίτλους ΑΕΙ, ΤΕΙ, παρακάμπτοντας το Ν.4325/15 που κατέτασσε τους απόφοιτους των Δ.Σ. στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση).
 Αρνείται το αίτημα για δημόσια-δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 Προκαλεί ανάπτυξη των κολεγίων στον τομέα των καλλιτεχνικών σπουδών και τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών.
 Δημιουργεί διάφορες κατηγορίες καλλιτεχνών και διασπά την ενότητα του κλάδου.
 Εντείνει την εκμετάλλευση των καλλιτεχνών από τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής θεαμάτων.
 Οδηγεί σε προϊόντα πολιτισμού χαμηλού επιπέδου και κυριαρχίας των μεγάλων εταιριών παραγωγής προϊόντων υποκουλτούρας.
Στηρίζουμε τις θέσεις που αναβαθμίζουν τις καλλιτεχνικές σπουδές:
 Άμεση απόσυρση του ΠΔ
 Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, με αναβάθμισή της από τα πρώτα σχολικά χρόνια ως το Πανεπιστήμιο.
 Μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι σημερινοί απόφοιτοι δραματικών σχολών να μπορούν να αντιστοιχίσουν τα πτυχία τους με τα πανεπιστημιακά, μέσα από
προβλεπόμενες διαδικασίες. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών της Δραματικής μας Σχολής, για να ανατρέψουν τις επιλογές που θίγουν τα δικαιώματά τους, μαζί με τους άλλους καλλιτέχνες στον χώρο της μουσικής, του χορού και όλων των παραστατικών τεχνών».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα