Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γαλάζια παράταξη 47 ετών-Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα 47α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ως ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς φορείς της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και ως μία παράταξη που επί μισό περίπου αιώνα κυριαρχεί στο εγχώριο πολιτικό προσκήνιο.

Η διαδρομή από το 1974 και την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα, που αποτελεί την κυβερνώσα παράταξη της Ελλάδας υπό την προεδρία (και πρωθυπουργία) του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη. Αντίθετα, η ΝΔ σε πολλές ιστορικές συγκυρίες γνώρισε κάμψεις και εσωτερικές δυσκολίες, Ποτέ όμως δεν απώλεσε τον ρόλο της ως η μεγάλη παράταξη του κεντροδεξιού χώρου στην Ελλάδα, διεκδικώντας ακόμα και στις πιο κακές γι’ αυτή εποχές, ρόλο πρωταγωνιστή στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν το μεταδικτατορικό πολιτικό δημιούργημα του  Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το κόμμα που ανήλθε στην εξουσία από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη, από το 1990 μέχρι το 1993 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από το 2004 μέχρι το 2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, από το 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι, πάνω απ’ όλα, δημιούργημα ενός μεγάλου ηγέτη, ο οποίος έζησε την ελληνική τραγωδία του διαρκούς διχασμού από το μεσοπόλεμο ως τον εμφύλιο, ενός πολιτικού που υπήρξε από τα πρώτα πολιτικά βήματά του ο κύριος εκφραστής της μεταπολεμικής ανάπτυξης, ενός ηγέτη που επέδειξε σοφία, σύνεση και αποφασιστικότητα στις πιο κρίσιμες περιστάσεις» αναφέρει ο Ευάγγελος Μπρατάκος στο βιβλίο του, «Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας». Και πράγματι, αν εξετάσει κανείς τις ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε το κόμμα, θα κατανοήσει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλαβε δικαίως τον χαρακτηρισμό του Εθνάρχη, καθώς στο επίκεντρο της πολιτικής φιλοσοφίας του έθεσε την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας πολιτικής πορείας στη χώρα, που θα έφερνε σταθερότητα, ομαλότητα και κατά συνέπεια, οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement