Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αργύρης Τζουβελέκης: «Έρχονται βιολογικές θεραπείες και νέα μονοκλωνικά στο ΠΓΝΠ, μελέτη με στόχο…να εμποδισθεί η «καταιγίδα»

Δημοσιεύθηκε

στις

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Στη τελική ευθεία δρομολόγησης διαδικαστικών διατυπώσεων βρίσκονται βιολογικές θεραπείες ώστε να εφαρμοστούν σε ασθενείς με νόσο covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Παράλληλα σε αναμονή η έλευση και άλλης παρτίδας μονοκλωνικών αντισωμάτων ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή των κλινικών δοκιμών με μονοκλωνικά αντισώματα σε ήπια πάσχοντες ασθενείς από κορωνοϊό.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταστεί εφικτή η ανάσχεση του Υπεφλεγμονώδους Συνδρόμου δηλ. της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων ασθενών , γεγονός που προκαλεί βαριές πνευμονίες αλλά και σοβαρές βλάβες σε άλλα όργανα και πολλές φορές επιφέρει το θάνατο του ασθενούς. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19 που αναφέρεται ως «καταιγίδα» κυτταροκινών και αφορά στις άμυνες του οργανισμού που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες εξ’ αιτίας της λοίμωξης γιατί απελευθερώνοντας μαζικά κυτταροκίνες, προκαλούν σοβαρή ζημιά στους πνεύμονες, στα άλλα όργανα και στους ιστούς», δηλώνει στην «Γ» o Καθηγητής Πνευμονολογίας/ Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και υπεύθυνος Κλινικής COVID-19 .

«ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ”

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζουβελέκη αναμένεται η έγκριση από το ΠΓΝΠ για να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο. «Είναι θέμα ημερών» σημειώνει ο ίδιος «για να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μελέτη που αφορά όπως είναι προφανές τους σοβαρά πάσχοντες. Στόχος είναι η ανάσχεση της «καταιγίδας» κυτταροκινών ώστε να αναχαιτισθεί η περαιτέρω επιδείνωση της νόσου. Η ανοσιακή υπεραντίδραση είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που αν δεν ανακοπεί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και σε αυτό εστιάζει η συγκεκριμένη μελέτη ».
Σχετικά με νέα κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Τζουβελέκης σημειώνει ότι βρίσκεται στο πρόγραμμα και νέα κλινική μελέτη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισμένο χρονικά.
«ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΟΠΛΟ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ»
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, επισημαίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι το βαρύ πυροβολικό κατά του κορωνοϊού «Το παγκοσμίως ζητούμενο είναι να αναχαιτισθεί η πανδημία και να χτισθεί τείχος ανοσίας ώστε να εξαλειφθούν οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά και γεμίζουν τις ΜΕΘ κινδυνεύοντας να καταλήξουν».

 

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement