Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

     Αρνάκι ψητό με αρωματικά και φάβα Φενεού          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνάκι

1½ κιλό αρνί μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες

2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο (τα φυλλαράκια μόνο)

1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή ½ κουτ. σούπας αποξηραμένο

2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 φλιτζάνι νερό

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

400γρ. φάβα από λαθούρι Φενεού

1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αρωματικό λάδι

1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από ρίγανη φρέσκια, θυμάρι ή μαντζουράνα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τη φάβα και τη βράζετε για 40 δευτερόλεπτα να αφρίσει. Τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε. Βάζετε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί η φάβα. Όταν βράσει, προσθέτετε τη φάβα και το κρεμμύδι. Σιγοβράζετε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό λίγο-λίγο για να μείνει πηχτή η φάβα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασίματος. Προσθέτετε το λάδι και χτυπάτε μαζί με το κρεμμύδι στο μίξερ να πολτοποιηθεί, χωρίς όμως να γίνει αλοιφή. Βάζετε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μισό λάδι σε μικρό πολτοποιητή να γίνει πηχτός πολτός. Αλείφετε το κρέας με το λεμόνι και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια και τα αλείφετε με το μίγμα παντού. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε πυρίμαχο σκεύος, πήλινο κατά προτίμηση. Προσθέτετε στο ταψί το νερό, το κρασί και το υπόλοιπο λάδι χωρίς να αγγίξουν την επιφάνεια του κρέατος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 90 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Πρέπει να μείνει περίπου ένα φλιτζάνι ζωμός στο ταψί. Κρατάτε το κρέας σε ζεστό μέρος και στραγγίζετε το ζωμό. Το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμένο σε ¼ φλιτζανιού νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Καίτε το λάδι σε μικρό τηγάνι και ρίχνετε τη ρίγανη. Μόλις βγάλει το άρωμά της, αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη φάβα στα πιάτα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και την περιχύνετε με λίγο από το αρωματικό λάδι. Τοποθετείτε δίπλα το αρνάκι και περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Μαγειρική

Παπαρδέλες με πράσα και μανιτάρια 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο παπαρδέλες ή ταλιατέλες

4 πράσα σε ροδέλες

400γρ. μανιτάρια σε φέτες

50γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα

3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

1 φλιτζανάκι του καφέ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε λίγο νερό. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε φέτες. Φυλάτε αυτό το νερό στην άκρη. Βράζετε τις παπαρδέλες αλ ντέντε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Μέσα σε ένα πλατύ και βαθύ σκεύος ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα μανιτάρια, τα αποξηραμένα και στραγγισμένα μανιτάρια, τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ρίχνετε το νερό των μανιταριών που κρατήσατε, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σουρώνετε τις παπαρδέλες και τις ρίχνετε στο σκεύος με τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε. Μοιράζετε τις παπαρδέλες σε πιάτα, ρίχνετε λίγη επιπλέον παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ζεστά ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300γρ. ρεβίθια

1 τομάτα μεγάλη

2 καρότα

1 φλιτζάνι αρακά

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου

λίγο αλάτι

Για το dressing

1 φλιτζάνι χυμό σταφυλιού

χυμό από 1 λεμόνι

1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοφτό

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Αποβραδίς μουλιάζετε τα ρεβίθια σε άφθονο δροσερό νερό. Την επομένη το πρωί τα ξεπλένετε καλά να φύγουν τα περισσότερα φλούδια και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνετε, αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Βουτάτε την ντομάτα σε καυτό νερό για να την ξεφλουδίσετε εύκολα και, αφού την ξεφλουδίσετε, της αφαιρείτε τα σπόρια και την ψιλοκόβετε. Ρίχνετε τα κομμάτια μέσα στα ρεβίθια. Στο ίδιο νερό ζεματάτε για 2 λεπτά τον αρακά. Τον σουρώνετε και τον ρίχνετε στα ρεβίθια. Καθαρίζετε τα καρότα, τα τρίβετε στον τρίφτη και τα ρίχνετε κι αυτά μέσα στα ρεβίθια. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και ανακατεύετε ξανά. Αφήνετε τα υλικά της σαλάτας να ξεκουραστούν και φτιάχνετε το dressing. Ρίχνετε το χυμό σταφυλιού, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το γλυκάνισο μαζί με λίγο αλάτι στο μπλέντερ. Τα χτυπάτε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτο ψαριού στο φούρνο με πουρέ γλυκοπατάτας, σπανάκι και κοπανιστή Τήνου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φιλέτα φρέσκο ψάρι της αρεσκείας σας (σφυρίδα, συναγρίδα, σολομός κ.λπ.), 250-300 γρ. το καθένα

1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, σχοινόπρασο, εστραγκόν)

3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

αλάτι

Για τον πουρέ

500 γρ. γλυκοπατάτες Νάξου, με τη φλούδα

120 γρ. αβοκάντο ώριμο

60 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι

  1. γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κοπανιστή Τήνου

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 κουτ. γλυκού μηλόξιδο

20 γρ. φιστίκια Αιγίνης (για το σερβίρισμα)

Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τις γλυκοπατάτες και τις τοποθετείτε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτετε 50 ml νερό, κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Τις τρυπάτε με ένα μικρό μαχαίρι για να δείτε αν έχουν μαλακώσει. Θα πρέπει το μαχαίρι να βυθίζεται πολύ εύκολα. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε τη φλούδα. Τις ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ κομμένες σε κομμάτια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιείτε όλα σε σφιχτό πουρέ. Στο σερβίρισμα τον πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 1,5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ανάβετε τη φωτιά και προσθέτετε λίγο αλάτι σε όλο το σκεύος. Όταν ζεσταθεί το τηγάνι, σοτάρετε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές για 3′. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε τα φιλέτα του ψαριού, αφού πρώτα τα πασπαλίσετε με πιπέρι, τριμμένο τζίντζερ και σκόρδο και από τις δύο πλευρές και τα ραντίσετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Από πάνω ακουμπάτε μερικά φυλλαράκια από τα φρέσκα μυρωδικά. Καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να εγκλωβίσετε την υγρασία και να μην ξεραθούν τα φιλέτα κατά το ψήσιμο. Τα ψήνετε για 20′. Κατόπιν αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10′ επιπλέον στους 160οC. Σερβίρετε αμέσως με τον πουρέ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα