Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

     Αρνάκι ψητό με αρωματικά και φάβα Φενεού          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνάκι

1½ κιλό αρνί μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες

2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο (τα φυλλαράκια μόνο)

1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή ½ κουτ. σούπας αποξηραμένο

2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 φλιτζάνι νερό

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

400γρ. φάβα από λαθούρι Φενεού

1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αρωματικό λάδι

1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από ρίγανη φρέσκια, θυμάρι ή μαντζουράνα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τη φάβα και τη βράζετε για 40 δευτερόλεπτα να αφρίσει. Τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε. Βάζετε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί η φάβα. Όταν βράσει, προσθέτετε τη φάβα και το κρεμμύδι. Σιγοβράζετε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό λίγο-λίγο για να μείνει πηχτή η φάβα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασίματος. Προσθέτετε το λάδι και χτυπάτε μαζί με το κρεμμύδι στο μίξερ να πολτοποιηθεί, χωρίς όμως να γίνει αλοιφή. Βάζετε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μισό λάδι σε μικρό πολτοποιητή να γίνει πηχτός πολτός. Αλείφετε το κρέας με το λεμόνι και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια και τα αλείφετε με το μίγμα παντού. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε πυρίμαχο σκεύος, πήλινο κατά προτίμηση. Προσθέτετε στο ταψί το νερό, το κρασί και το υπόλοιπο λάδι χωρίς να αγγίξουν την επιφάνεια του κρέατος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 90 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Πρέπει να μείνει περίπου ένα φλιτζάνι ζωμός στο ταψί. Κρατάτε το κρέας σε ζεστό μέρος και στραγγίζετε το ζωμό. Το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμένο σε ¼ φλιτζανιού νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Καίτε το λάδι σε μικρό τηγάνι και ρίχνετε τη ρίγανη. Μόλις βγάλει το άρωμά της, αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη φάβα στα πιάτα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και την περιχύνετε με λίγο από το αρωματικό λάδι. Τοποθετείτε δίπλα το αρνάκι και περιχύνετε με τη σάλτσα του.


Ροή ειδήσεων

Advertisement