Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εικαστική διαδρομή στο Καταφύγιο-Έργα από πηλό, μέταλλο και γυαλί ακολουθούν το νήμα κατοχή- αντίσταση- απελευθέρωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ιστορικός χώρος του καταφυγίου, ο οποίος έχει αποδοθεί ήδη στον πολιτιστικό κορμό της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Πάτρας ενεργοποιήθηκε και εικαστικά, με την παρέμβαση καθηγητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου και την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ο χώρος από την Κυριακή 3 Οκτωβρίου φιλοξενεί έργα που δημιουργήθηκαν από πηλό, μέταλλο και γυαλί, κατασκευασμένα ειδικά για αυτόν, αποκρυσταλλώνοντας μια άλλη ανάγνωση της ιστορικής μνήμης των τραγικών γεγονότων του πολέμου και του παράλληλου αγώνα για τη ζωή.
Με αφορμή το άνοιγμα του καταφυγίου, η ιστορικός τέχνης, Ξένια Γιαννούλη, μαζί με τους εικαστικούς έργα των οποίων συνθέτουν την έκθεση, ξενάγησαν το μεσημέρι της Κυριακής το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην «Εικαστική Διαδρομή» και στη σειρά των έργων η οποία συνθέτει μια ενιαία εγκατάσταση που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφυγίου, ακολουθώντας το νήμα: κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση.

«ΑΜΑΧΟΙ» ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΙ…

Η ξενάγηση ξεκίνησε με αφετηρία την ενότητα «Κατοχή», στον πρώτο θάλαμο του Καταφυγίου όπου βρίσκεται το έργο της Μαρίας Κανελλοπούλου με τίτλο «Άμαχοι», από χρωματιστούς πηλούς χαμηλής και υψηλής θερμοκρασίας. Παιδιά, ενήλικες, οικογένειες με όλα είτε με ορισμένα από τα μέλη τους, φίλοι, ζευγάρια ή άνθρωποι μοναχικοί, αποδίδονται τρομαγμένοι, απεγνωσμένοι, ακόμη και «τρελοί», άλλοτε ψύχραιμοι ή δίχως σαφή επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχουν πλέον περιέλθει. Παρότι εκ πρώτης όψεως δείχνουν να διαφέρουν μεταξύ τους, εντούτοις τους συνδέει η κοινή τους μοίρα.

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΤΙΑ»
Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και η εγκατάσταση στον δεύτερο θάλαμο του Καταφυγίου. Πρόκειται για την «Τελευταία ματιά» της Δώρας Μόρφη, από πλέξιγκλας, μέταλλο και χυτή χρωματιστή πορσελάνη. Το έργο αναφέρεται στην τελευταία ματιά που πρόλαβαν να ρίξουν ή να ανταλλάξουν οι άνθρωποι τη στιγμή πριν τον βομβαρδισμό, πριν τον τελευταίο πυροβολισμό στο εκτελεστικό απόσπασμα, πριν το τέλος ή τον θάνατο.
«ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΦΩΣ»
Στην πρώτη εσωτερική γωνία του διαδρόμου του Καταφυγίου, που επίσης είναι ενταγμένη στην ενότητα «Κατοχή», εκτίθεται η κατασκευή από αλουμίνιο κομμένο με λέιζερ και βαμμένο με ακρυλικό χρώμα της Ganaëlle Bressoud (Γκαναέλ Μπρεσσού). Με τον τίτλο Μια φούχτα φως (Το γαρύφαλλο του Μπελογιάννη) η εικαστικός εμπνέεται από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ και το σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο για τον Νίκο Μπελογιάννη, για να δημιουργήσει ένα γαρύφαλλο- σύμβολο του αγώνα των κομμουνιστών ενάντια στον φασισμό, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένα μήνυμα ελπίδας για ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία μεταξύ των λαών.
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
Στην ενότητα της «Κατοχής» ακολουθεί στον τρίτο κατά σειρά θάλαμο (δεξιά) η κεραμική σύνθεση «Εις Μνήμην» της Τότας Κοντόγεωργα, από πηλό υψηλής θερμοκρασίας και διάφορα οξείδια. Η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από τον θρήνο που τραγουδιόταν στον τάφο των νεκρών συντρόφων: «αιωνία η μνήμη σε σας αδελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα». Η μορφή της σύνθεσης παραπέμπει τόσο σε τύμβο, όσο και στις πέτρες που τοποθετούσαν οι σύντροφοι επάνω στους αυτοσχέδιους τάφους που έσκαβαν για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.
ΣΕΙΡΙΑΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στον διπλανό θάλαμο, ενταγμένη στην ενότητα της Κατοχής, βρίσκεται η εγκατάσταση της Χρύσας Αγάθου, «Σειριακοί αριθμοί», μεικτή τεχνική, από γυαλί, πηλό, σίδερο και μελάνι. Το έργο αναφέρεται στην περίοδο του πολέμου, όταν η ανθρώπινη υπόσταση μετατρέπεται σε ένα αριθμό, δηλαδή σε ένα αριθμημένο όπλο δίχως ταυτότητα.
ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ…
Στον θάλαμο ακριβώς απέναντι (αριστερά) έχουν τοποθετηθεί οι «Αλυσίδες» του Σπύρου Μεθενίτη, από λευκό πηλό χαμηλής θερμοκρασίας με προσθήκη οξειδίων. Το έργο προσεγγίζει σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, τη δίψα του ατόμου για ελευθερία, όπως φανερώνουν τα υψωμένα χέρια σε μια χειρονομία δραματικής έκκλησης, τη στιγμή που μόλις έχουν σπάσει τις αλυσίδες που τα κρατούσαν δέσμια.
Ξεχωριστή είναι και η ενότητα της «Αντίστασης» με την εγκατάσταση «Αντίσταση αντιστάσου» του Παναγιώτη Φερεντίνου, τοποθετημένη στο διάδρομο και αποτελούμενη από γυάλινα βάζα, που περιλαμβάνουν εγγραφές από σπρέι με στένσιλ.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η εικαστική διαδρομή του Καταφυγίου «κλείνει» με την ενότητα της Απελευθέρωσης, στον τελευταίο διάδρομο, όπου έχει τοποθετηθεί το έργο «Μετάβαση» της Τότας Κοντογέωργα. Η στήλη, από πηλό υψηλής θερμοκρασίας και διάφορα οξείδια, αναφέρεται στη μετάβαση από την Κατοχή στην Ελευθερία, από το θάνατο στη ζωή, από το σκοτάδι στο φως, έννοιες που αποδίδονται συμβολικά με το πέρασμα από το μαύρο και τραχύ σώμα του έργου στο λείο και λευκό.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί, Αγάθου Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα, Μεθενίτης Σπύρος, Μόρφη Δώρα, Φερεντίνος Παναγιώτης, οι οποίοι και πραγματοποιούν ξεναγήσεις στην «Εικαστική διαδρομή» και τους χώρους του καταφυγίου.
Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 20.00 και κάθε Κυριακή από τις 11.00 έως τις 12.00. Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις – ξεναγήσεις σε Συλλόγους – Σωματεία μετά από συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-624-088 και 2610-390-937).

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΦΩΤΟ DOC//6-10-21// PATRA SAMOS

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

87 τόνοι νερού σε έξι ώρες!-Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Χ. Μπονάνου χθες για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Αχαΐα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη, Ουρανία Σπυρίδωνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Αριστοτέλης Κορκός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος  Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Γουναρόπουλος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ζήτησε με έγγραφό του να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, από τους παρόντες ανιχνεύθηκαν οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων και αφενός επισημάνθηκε ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αράξου) έπεσαν 87 τόνοι νερού σε έξι ώρες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αφετέρου, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής, εγκλωβίζοντας τα νερά στις παρακείμενες εκτάσεις. Επιπλέον, οι μικρές διατομές στη διαδρομή ρεμάτων και ποταμών, ήσαν πρόσθετα στοιχεία που συνετέλεσαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε πρώτο επίπεδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, στην περιοχή με απόφαση του κ. Μπονάνου , δρουν τουλάχιστον πέντε (5) ιδιώτες εργολάβοι, με στόχο να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» στο θέατρο «Act»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Act» παρουσιάζει την ολοκαίνουργια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η ωραία κοιμωμένη το ’σκασε!» βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των Αδερφών Γκριμ το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε ένα διήγημα του Σαρλ Περώ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12 το μεσημέρι και θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή, ενώ προβλέπονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης με την Γεωργία Ηλιοπούλου στα τηλέφωνα 6944379220 – 2610439637.

Με καταιγιστικό χιούμορ και χαρούμενα τραγούδια η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές αποπειράται να υπενθυμίσει στους μεγάλους τη μαγεία της παιδικότητας και να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για την αληθινή αγάπη και για την αξία του να βρίσκει κανείς το δικό του εαυτό όσο ξεχωριστός κι όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γεωργία Ηλιοπούλου, το κείμενο και τους στίχους των τραγουδιών ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Διονύσης Μπάστας. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και οι θεατρικοί φωτισμοί του Ιωάννη Αναστασόπουλου.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις «μπορούν οι πριγκίπισσες να ’ναι γενναίες και οι πρίγκιπες πεντάμορφοι; Πώς είναι μια πριγκίπισσα στο μυαλό μας; Όμορφη, γλυκιά και λουλουδένια, απαλή και μεταξένια; Τι συμβαίνει όμως αν η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική; Αν της αρέσουν τα πατίνια και τα παγωτίνια; Αν φοράει παντελόνια και κρεμιέται απ’ τα μπαλκόνια; Αν θέλει να ταξιδεύει και τον κόσμο να μαθαίνει; Αν οι πρίγκιπες την κοιμίζουν και τα βατράχια της μοσχομυρίζουν;

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τι πρέπει να κάνει ένας πρίγκιπας για να κατακτήσει μια πριγκίπισσα; Ως πού θα φτάσει; Θα ’ναι ήρωας; Ωραίος; Έξυπνος; Γενναίος; Μήπως θα ‘ναι αυτός που θ’ ακούσει την καρδιά της και τα όνειρά της; Πώς είναι να ‘χεις για γονείς δύο Βασιλείς; Τα άγχη, οι αγωνίες έχουν διαφορά αν το κεφάλι σου κορόνα φορά; Αν το βασίλειο μάλιστα είναι και μαγικό και πάει η κατάρα σύννεφο, είναι να είσαι ποτέ χαλαρός και ήρεμος; Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα, ας μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως πραγματικά είμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι».

Παίζουν και τραγουδούν: Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Νικόλας Τσίχλας, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

Εισιτήρια: 7€ (παιδικό) 8€ (ενηλίκων). Προπώληση: viva.gr

Πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων ο Δημήτριος Μπαρμπούνης – Ποιοί εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας εξελέγη ο Δημήτριος Μπαρμπούνης, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ τριτέκνων της Δυτικής Αχαΐας.

Σήμερα προσήλαθν στις κάλπες τα μέλη του Συλλόγου και εξελέγησαν νέα πρόσωπα, ως εξής:
Σκετζου Κωνσταντίνα
Λοτσάρη Αργυρώ
Δριμαλας Θεόδωρος
Παναγοπούλου Αδαμαντία
Νιφορα Παναγιώτα
Καρυωτης Γεώργιος
Λιακεα Ελένη
Ελεγκτική επιτροπή
Κάνιστρας Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Για την ΟΠΟΤΤΕ ( Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος ) εξελέγη ο Μπάρμπουνης Δημήτριος
Το νέο ΔΣ θα συνέλθει σε σώμα τις επόμενες ημέρες

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα